Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Bronzkori települést találtak a határnál

Bronzkori település nyomaira akadtak a Bécsi úti határátkelő előtt folyó útszélesítési munkálatok során. Az új pályaszakasz a leendő M9-es autópálya része lesz.

A Bécsi úti határátkelőhely előtt nemrégiben kezdték meg a jelenlegi út négysávossá bővítésének munkálatait. Ez a másfél kilométeres szakasz része lesz a jelenleg Szekszárd közelében készülő majdani M9-esnek. A teljes beruházásra a tervek két ütemben készülnek, a második ütem a Sopront elkerülő pályaszakasz,  a szennyvízteleptől a határátkelőig fut majd, a Pihenőkereszt, a János-telepi térség és a Virágvölgy érintésével. Ennek az engedélyezési tervei még a nyáron elkészülnek – tudtuk meg Wimmer Józseftől, a megyei közútkezelő kht. osztályvezetőjétől.

– Az építők most ideiglenesen átadták a terepet a régészeknek, mivel biztató leletek bukkantak elő – mondta Wimmer József. – Ha komolyabb tárgyi emlékeket találnak a szakemberek, akár több hetes „szünetre" is számíthatunk. A szóban forgó négysávos bővítésre a Széchenyi-tervből pályázták meg a pénzügyi fedezetet, és annak beruházója a Nemzeti Autópálya Rt. Ausztriának is érdeke azonban ennek az útnak folytatásaként a Sopront elkerülő pályaszakasz megépülése, mert az osztrákok szeretnék 2008-ra megépíteni a határ másik oldalán is az autópályát, és annak csatlakoztatásával a kópházi kamionforgalom kiváltható lesz.

– Teljes erővel folynak az ásatások – biztatta a kivitelezőket dr. Gömöri János régész. – Tizennégyen dolgoznak a terepen. Szeretnénk ebben a hónapban befejezni a kutatást. Eddig nagy területen szétszórtan jelentős bronzkori település nyomaira akadtunk. Előkerültek kerámiatöredékek, egy fonómunkára utaló orsókarika. Az eddigi vizsgálatok alapján néhány helyen új kőkori eredetű leletek is napvilágra kerültek.

Kapcsolódó cikk:

Csontváz a soproni kriptában (2003-01-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cél hasznosan tölteni a vakációt

Nyáron sem feledkeznek meg a gyermekekről Sopronban és a környék falvaiban. A napokban több helyen… Tovább olvasom