Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Bringára Sopron! Támasz a kerékpárosoknak

Utak már vannak, egyre többen elő is veszik kerékpárjaikat és két keréken közlekednek a városban.

Most már jó pár helyen lesz is hová leállítani a bringákat! A Kisalföld kampányának keretében huszonhárom támasz készült. Azt reméljük, lesznek követőink, hogy Sopron valóban bringabarát város lehessen.
A biztonságos és kulturált kerékpározás népszerűsítését tűzte célul a Kisalföld legújabb kampánya, a Bringára, Sopron! 

Bringára, Sopron! elnevezéssel augusztus közepén indítottuk el az akciót Sopronban. Ennek részeként vettük sok más mellett tervbe, hogy a kerékpárutak mellé biztonságos kerékpártárolók is készüljenek. Olyanok, ahol lezárva nyugodtan ott lehet hagyni a biciklit és intézni az ügyeket.
Sopron kerékpárbarát város.

A helyi és az országos kerékpáros-szervezetek is a fordított U alakú, keresztcsöves támaszt tartja a legpraktikusabbnak. Fotó: Magasi
A helyi és az országos kerékpáros-szervezetek is a fordított U alakú, keresztcsöves támaszt tartja a legpraktikusabbnak. Fotó: Magasi


Az itt élők szívesen ülnek biciklire és a kerékpárút-hálózat is folyamatosan bővül. Ahhoz azonban, hogy valóban két kerékre pattanva igyekezhessünk munkába, iskolába, kellenek a biztonságos támaszok. Eldöntöttük, hogy példát mutatunk, és elsőként a Kisalföld szerkesztősége elé állítunk kerékpártámaszt.

De bővíteni szerettük volna a kört. Az ötlethez gyorsan találtunk partnereket: a Fáy-iskola igazgatóját, egy fiatalos szórakozóhely, a Csengery utcai Búgó-Csiga üzemeltetőit, az MKB Aréna ügyvezetőjét, a Schneider Óra-Ékszer üzlet és a számos élelmiszerboltot üzemeltető Parola-hálózat tulajdonosát kerestük meg azzal, mi lenne, ha az ő bejáratuk elé is kerülne tároló.

Örömmel mondtak igent az elképzelésre, mi pedig vállaltuk, hogy elkészíttetjük a terveket, beszerezzük a szükséges engedélyeket és le is gyártatjuk a tárolókat. A kiválasztott nyolc helyszínen tehát mi magunk jártuk végig a megvalósításhoz vezető utat, ami nem is volt olyan göröngyös...

Először is keresni kellett egy tervezőt. Mi a helyi viszonyokat jól ismerő Freiler László soproni közlekedési építőmérnököt kerestük meg, aki mind a nyolc helyszínre elkészítette az elhelyezési tervet és engedélyeztette a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályán. Az engedélyek birtokában kiválasztottuk a kivitelezőt; a Módos Property Zrt. mellett döntöttünk, akik gyors és szakszerű munkát végeztek.

Kampányunkban minden résztvevő lelkesen és pozitívan állt mellénk, s így lehet közös az eredmény: a bringabarát üzlet, vállalkozás, intézmény. Az ötlet a soproni önkormányzat tetszését is elnyerte és támogatóként csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. Azt ígérték, szívesen folytatják a programot, hiszen fontosnak tartják, hogy folyamatosan javítsák és bővítsék a kerékpározás fel-
tételeit a városban.

Nyilatkozatok:

Kocsis Ernő, a Roto Elzett Certa Kft. ügyvezető igazgatója


– Fontos az egészséges életmód, magam és munkatársaim is gyakran kerékpározunk. Remélem, a Kisalföld kampányával sikerül elérni, hogy még többen üljenek biciklire, ezért is támogatjuk a kezdeményezést. A város túlzsúfolt, rengeteg az autó, a bicikli pedig helyben ideális közlekedési eszköz.

Skála János, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese:

– Vasúttársaságunk is törekszik arra, hogy az összes állomásán létesüljön korszerű kerékpártároló. Jelenleg Szombathelyen épülnek. A soproni pályaudvar Bartók Béla utca felőli részén már elkészültünk a beruházással, hamarosan kamerákat is felszerelünk, hogy még biztonságosabb legyen a hely.
Miért éppen ezt a támaszt választottuk?
Első körben nyolc helyszínen 23 bringatámaszt állítottunk fel. A kerékpáros-szervezetek által is javasolt fordított U alakú, keresztcsöves támaszt választottuk, amely egyszerűen szerelhető, ugyanakkor olcsó és biztonságos. A kerékpár gyorsan és kényelmesen rögzíthető akár a váznál, akár a kerekeknél. Nem okoz gondot sem a felszerelt kosár, sem a gyermekülés, egy támaszhoz mind a két oldalról lehet kerékpárt rögzíteni. A keresztmerevítő beépítésével a női kerékpárok váza is könnyedén rögzíthető.

     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséri tragédia: a csecsemő haláláért a szülők öt, az anyós hat évet kapott

A cséri család ügyében ítélet született. Ők azok, akik 2011-ben annyit sem tettek meg a vécébe szült csecsemőért, hogy kiemeljék a kagylóból. Tovább olvasom