Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Bringára, Sopron! – Lesz folytatás, továbbfejlesztik a kerékpáros-infrastruktúrát

Folytatódnak Sopronban a kerékpárosok életét megkönnyítő fejlesztések, bár ezek megítélése nem egészen egyértelmű.

Résen vannak – vagyis a kerékpárosok érdekvédelmét tartják továbbra is legfontosabb feladatuknak a Bringázz Sopron Egyesület tagjai. A főként fiatalokból álló, s ma már komoly szakértőket is soraiban tudó civil csoport – a tavalyi Bringára Sopron! kampányunknak is fontos partnere – idén is hangot ad véleményének. Céljuk, hogy a kerékpáros-kultúrát segítő beruházások valóban használhatók legyenek.

– Rossz példát sajnos gyakran lehet látni szerte az országban. Feltett szándékunk, hogy mivel mi autóval és két keréken is közlekedünk, tapasztalatainkkal segítsük a döntéshozókat.

Hogy a kerékpársávról ne gondoljuk, hogy az kerékpárút, mert egészen más szabályok vonatkoznak rá; hogy a bicikliseknek ne macskaköveken kelljen döcögniük, még ha szép is az a burkolat; hogy ne kelljen két bicikliút között hosszú métereken át a hátunkra venni a járgányt, mert nincs a sávok között összeköttetés – sorolják ellenállhatatlan humorral, de elszánt következetességgel is céljaikat a bringás egyesület képviselői.

Mi nem kritizálni akarunk, hanem segíteni! – hangsúlyozzák a Bringázz Sopron Egyesület tagjai, Szücs-Szabó Máté és Horváth-Wilfing Attila. Fotó: Tóth Életke
Mi nem kritizálni akarunk, hanem segíteni! – hangsúlyozzák a Bringázz Sopron Egyesület tagjai, Szücs-Szabó Máté és Horváth-Wilfing Attila. Fotó: Tóth Életke


Szücs-Szabó Máté és Horváth-Wilfing Attila az életszerűséget és a biztonságot tartja a legfontosabbnak, azt mondják, csak azoknak a fejlesztéseknek van értelme, amik ezek mentén valósulnak meg. A többi protokoll és pénzkidobás.

– Mi nem kritizálni akarunk, hanem segíteni. Idén ötéves az egyesületünk, tagjaink elvárják és számon is kérik rajtunk, ha nem adunk hasznos tanácsokat – mosolyognak a bringások, közben kőkeményen fogalmaznak: – Sajnos jellemző, hogy a fejlesztések csak félkész megoldások, ráadásul az átadásuk után azokat is a sorsukra hagyják. A felfestések lekopnak, a zúzalékot elviszi a víz, a vékony aszfaltot egy év alatt felüti a gaz. Átgondolatlanok néha a tervek is. A Lövér körúton például teljesen felesleges lenne kerékpársávot festeni. Integrálni, vagyis bevonni kell, nem pedig szegregálni, elkülöníteni, ez általános alapelv – magyarázzák az egyesület vezetői.

Terveikről elmondták, hogy idén is megrendezik a Critical Masst, a bringás reggeliket, továbbra is járnak iskolákba, óvodákba közlekedésbiztonsági elő- adásokat tartani, befogadják a közösségi önkénteseket is és az elkopott aszfaltjeleket is újrafestik. Legközelebbi nagy rendezvényük április 25-én lesz a KRESZ-parkban, ahol egész napos családi piknikre várnak kicsiket és nagyokat – persze csakis két keréken.

A Kisalföld tavalyi kerékpároskampányának szintén partnere volt az önkormányzat, a városházán ugyancsak folytatják a megkezdett, két kerékre hangolt beruházásokat.

– A Várkerületen megszűnik a kétoldali szervizút és a külső íven kerékpárút létesül. Közel ötszáz méter kétirányú kerékpárút épül, 2,30 méter szélességben. A Várkerület külső és belső ívén közel ötven, a kerékpár megtámasztására és akár három helyen való rögzítésére is alkalmas kerékpártároló lesz majd.

Már megkezdődött a Kőszegi úti, elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút építése a körforgalom és az aluljáró között, ez összeköttetést biztosít a már meglévő szakaszok között. Tavaly elkészült az Erzsébet-kert és a Kőszegi út közötti kerékpárút előtanulmányterve, amelynek nyomvonala az Erzsébet-kert–Deákkúti út–Lövér körút–KRESZ-park, illetve az Egeredi út–Kőszegi út. Az idei év költségvetése tartalmazza az engedélyezési terv szintű tervezési feladat költségét – sorolták a beruházásokat a városháza sajtóirodáján. Megtudtuk azt is, amit tavaly közösen elkezdtünk, azt idén is folytatják, azaz, ha lesz rá igény, újabb kerékpártárolók kerülhetnek a város középületei elé.

Kétirányú
500 méter kerékpárút épül, 2,30 méter szélességben a Várkerületen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség közös képviselőknek

A most kiosztott kiadványok sok hasznos tudnivalót tartalmaznak, s ez tudásbázist jelenthet mind a… Tovább olvasom