Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Brennbergi iskola - A megüresedett épületben munkahelyek lehetnek

A soproni FORENO Kft. helyhiány miatt megrendeléseit csak csökkentett mértékben tudja teljesíteni. A brennbergi iskola megüresedő épületét szeretnék használatba venni.

Az önkormányzati tulajdonú ˝FORENO˝ Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – többek között – nagy volumenű papírfeldolgozási tevékenységet végez, mely nagy helyigényt jelent.

A kft. rendelkezik az ipari parkban egy beépítetlen területtel, de a telephelyépítés pénzügyi finanszírozását megoldani nem tudják. Az állandósult helyhiány miatt megrendeléseiket csak csökkentett mértékben tudják teljesíteni - így kezdődik az az előterjesztés, amit csütörtökön tárgyal a soproni közgyűlés.

A teljesítménynövekedés optimalizálása érdekében ugyanis a kft. ügyvezetője azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a brennbergi iskola megüresedő épületét telephelyigénye kielégítése céljából adja a társaság használatába, illetve kezelésébe.

Az ˝új˝ telephely átvételével a jelenlegi várólistán lévő megváltozott munkaképességű dolgozók közül 10 főt tudnak alkalmazni.

A 10 munkahelylétesítést a kft. saját erő biztosításával oldja meg. Összességében a brennbergi telephelyen 25-30 fő fogyatékkal élő munkavállalónak biztosítanak 4-6 órában foglalkoztatást. Főleg olyan dolgozók kerülnének az új telephelyre, akik nehezen viselik a zsúfolt munkahelyet, pszichés állapotuk labilis, a gyakori munkafolyamat változásokat nem tolerálják.

A kitelepítendő munkák nagy szériák, folyamatos gyártásúak, így az ottani dolgozók nagy begyakoroltságra tehetnek szert stresszmentes munkakörnyezetben - olvasható az előterjesztésben, amiben szerepel továbbá, hogy a telephely Brennbergbányán való létesítése elősegítheti a helyben élő megváltozott munkaképességű, illetve hátrányos helyzetű munkavállalók alkalmazását is.  Ők eddig a ˝bejárás˝ miatt nem tudtak munkát vállalni. A kérés teljesítése érdekében – figyelembe véve az esetleges fejlesztésre vonatkozó pályázati lehetőségeket – az ingatlant a kft.be kell apportálni.

A határozati javaslatokat szeptember 15-én, csütörtöki rendkívüli ülésén tárgyalja a soproni képviselő-testület.

Szocioterápiás foglalkozató intézményt működtetnének

A SATINELLA Kft., amely a Sopronban működő, fogyatékosokat összefogó civil egyesületek tagjai számára kíván szocioterápiás intézményt működtetni, kérelemmel fordult önkormányzatunkhoz. A tervezett foglalkoztatóban 8 órás tevékenységet kívánnak folytatni, 4 órában az egyéni készségek és képességek megőrzése és fejlesztése, a másik 4 órában egyénekre szabott munkafoglalkoztatás történne. A munkaterapeutás munkavégzésért a résztvevők bért kapnának, amellyel a mindennapi életvitel anyagi terheit csökkenthetik.

A társaság azzal a kérelemmel fordult önkormányzathoz, hogy a brennbergi iskola önálló helyrajzi számmal rendelkező másik telkét, amelyen az iskola tornaterme volt, megvásárolná és azon ingatlanfejlesztést követően egy új épület felállításával szocioterápiás foglalkozató intézményt működtetne. Minderről szintén a közgyűlésen dönthetnek a képviselők.

Olvasóink írták

 • 6. Wotan01 2011. szeptember 19. 10:30
  „Kispityu, Te hazabeszélsz:)”
 • 5. mediator 2011. szeptember 15. 10:24
  „Kippityu! Mit zagyválsz itt össze? Lásd, éjfél előtt nem sokkal, már inkább pihenned kéne. Te komolyan azt hiszed, hogy ez a történet megváltozott munkaképességű embertársainkról szól? Nem barátom. Ez egy egészen szimpla és egészen sötét - bár mondhatnám szokásos - ingatlanbiznisz. Ahol az iskola bezáratásától, épületének birtokbavevésén át a hozzá tartozó részek (tornaterem és telek) elidegenítéséig tisztán látszanak az érdekek és az összefonódások. Mindezt bagóért, a havernek, a brennbergiek totális elutasítása ellenére, két nap alatt, előre lezsírozva, nyakonöntve ezzel a szocioterápiás maszlaggal, ésatöbbi...”
 • 4. kispityu 2011. szeptember 14. 23:26
  „re: 1. mediator 2011.09.13. 15:16

  Tisztelt ,,mediator"! Gratulálok Önnek ahhoz a toleráns, empatikus, európai - és csak úgy általában: humánus - megnyilvánulásához, amellyel megváltozott munkaképességű embertársainak problémájához viszonyul.
  Csak bízzunk benne, hogy önnek nem lesz ilyen családtagja, pl. unokája.
  Mert ugyanis az nem az ön elhatározásán vagy a mostani hozzászólását jellemző HÁRÍTÁSÁN múlik. Hanem a biológián-genetikán, a sorson vagy az Úristenen: Jó lenne, ha értené.
  A (PILLANATNYILAG ÉPPEN) egészséges (és annak az állapotnak a megváltozására nem is gondoló) ember gőgös-eltaszító szemléletmódját jól jellemzi az ,,ellepni" szó kiválasztása a buszon való együtt utazás ,,rémképének" felidézéséhez.
  Továbbá: ha minimálisan tájékozott lenne a FORENO mostani működését illetően, illetve minimálisan tájékozott lenne a brennbergi épület adottságai illetően, akkor nem vetne fel olyan szamárságokat, mint a bentlakás.
  <moderálva> a megváltozott munkaképességűek nevében is igazi együttérzéssel, empátiával és szeretettel üdvözlöm.”
 • 3. FREDDY/S 2011. szeptember 14. 04:22
  „A fejlődés útja az iskolabezárás, volt idő amikor az óvodabezárás volt a divat, az eredmény nem is maradt el, nemde...”
 • 2. rangabuga 2011. szeptember 13. 17:52
  „A normális álláspontot az jelentené, ha mindenkit emberként kezelnénk.Akik ma itt nyilatkoznak biztosan tőzsgyökeres brennbergiek.Védik, óvják értékeiket,mindenki ezt teszi.Tessék mondani,mi legyen azokkal akikről beszélünk?A nagy politika képviselői impotensek, nem növeli tekintélyüket ilyen és hasonló probléma.Megoldás onnan nem várható.Helyi megjelenésük csupán a feladat kipipálását jelenti.
  Így is-úgyis helyben kell kiizzadni a lehetséges megoldásokat.Van ott volt hermes őrs, muck őrs, fehérút őrs.
  Csodálatos táj,meghitt környezet,általános iskola.A teljes lepusztulás és kilátástalanság helyett talán a jól fizetett országgyűlési képviselőt kellene megkeresni, megkérdezni.
  Miért hisszük azt, hogy többek vagyunk másoknál ? Holnap minket is érhet baleset és pont ilyen helyzetbe kerülünk.És ezután vajon mit is mondunk?Csak lassan a gyeplővel kedves polgártársak." A beteg mindenét feláldozza gyógyulásáért".”
 • 1. mediator 2011. szeptember 13. 15:16
  „Remélem, a soproni képviselő testület nem dönt ebben a kérdésben, amíg a részönkormányzati képviselő útján meg nem kérdezik a brennbergieket, hogy iskola helyett, akarnak-e a település szívébe, egy patinás épületbe ilyen jellegű intézményt, vagy se..."Főleg olyan dolgozók kerülnének az új telephelyre, akik nehezen viselik a zsúfolt munkahelyet, pszichés állapotuk labilis, a gyakori munkafolyamat változásokat nem tolerálják...." Ez, gondolom, kellő eufemizmussal lett tálalva, ezentúl kiváncsiak lennénk még néhány apróságra, pl. hogy bentlakók lennének-e a szóban forgó munkavállalók, vagy a sok alkoholista miatt amúgyis áldatlan állapotú 3-as buszt fogják ellepni a labilis pszichés állapotú munkavállalók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórum a Brennbergi iskoláról

A Brennbergi Általános Iskola épületének további üzemeltetése lesz a téma szerda 19 órától a… Tovább olvasom