Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Brennbergbányára nem ér el a digitális jel

Amióta 2010-ben beindult Sopronban és környékén a digitális adás, Brennbergbányán és környékén digitális jelet nem érzékeltek. Ezek szerint a digitális átálláskor nem lesz magyar adás Brennbergbányán? A nemzeti médiahatóság segítséget ajánl az érintetteknek.
– Több évtizede tetőantennával fogok három magyar nyelvű adást. Úgy tudom, a digitális átállás után ez az antenna már nem lesz jó. Kisnyugdíjas vagyok, komolyabb és modern antennára nemigen futná a pénzemből. Hogyan lesz akkor magyar nyelvű adásom? – osztotta meg aggodalmát Grasl Jánosné brennbergbányai lakos. Utánanéztünk.

– Kétséges, hogy egyáltalán lesz magyar nyelvű adás Brennbergbányán a digitális átállás után – vetette fel Turzay György, az 1986-ban indult soproni kábeltévé-szolgáltatás műszaki megalkotója. – Ugyanis a tévétorony északkelet és kelet felé sugározza a digitális jeleket. A várostól nyugatra fekvő Brennbergbányán soha nem fogtak digitális csatornát. Analóg módon két, legfeljebb három magyar nyelvű adás érhető el, viszont a digitális átálláskor ez a lehetőség megszűnik. Az analóg antennák a torony csúcsán vannak, a digitális viszont jóval lejjebb került, így annak hatékonyságát a terepviszonyok korlátozzák. Megoldást a kábeltévé-szolgáltatás jelenthetné, ezt azonban a területi adottságok miatt nem lehetett létrehozni gazdaságosan. Ott a Mindig TV lenne a szolgáltató, azaz az Antenna Hungária.

Grasl Jánosné bízik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítségében, hogy az átállás után is nézheti a magyar nyelvű csatornákat.
Grasl Jánosné bízik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítségében, hogy az átállás után is nézheti a magyar nyelvű csatornákat.

Felmerülhet a kérdés, hogy tervezik-e a tévétorony sugárzásának iránymódosítását. Ez azért is lényeges, mert a Soprontól északnyugatra fekvő Ágfalván is jelentkezhet a probléma. Ráadásul egyre több magyar család települ le a határközeli osztrák falvakban. Számukra az ingyenes Mindig TV szolgáltatása jelenthetné a kapcsolatot az anyaországgal.

– A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megvizsgálta Brennbergbánya földfelszíni digitális ellátottságának helyzetét és a digitális műsorok vételének lehetőségét – tudatta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. Brennbergbánya Soprontól nyugatra, egy völgyben fekszik, amelynek besugárzása – a földrajzi adottságok miatt – nehézségekbe ütközik. A nehezen elérhető analóg földfelszíni adás miatt a lakosság egy része nagyméretű, erősítővel ellátott antennát vásárolt, illetve többen a műholdas vétel mellett döntöttek és így televízióztak. Őket az átállás nem érinti. A soproni torony adóantennáinak sugárzási irányait nemzetközi egyezmények korlátozzák, emiatt nem lehet az antennát elfordítani. A földrajzi okok miatt számításaink szerint még az adó teljesítményének jelentős emelésével sem lehetne a település teljes lakosságát ellátni. Ezért a műholdas vételt látjuk elsődlegesen megvalósíthatónak, többen már így televízióznak. Az NMHH ugyanakkor a brennbergbányaiaknak is segít az átállásban és még most is várja azok jelentkezését, akik önerejükből nem tudják megvalósítani a digitális átállást. A támogatás a 06-80/38-39-40-es zöldszámon, illetve a www.digitalisatallas.hu oldalról letöltött igénylőlap beküldésével kérhető. Amennyiben a kérelmező jogosult a támogatásra, az NMHH szakemberei ingyenesen felszerelik nála a televíziózáshoz szükséges műholdas vevőberendezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belmondóval indult a Tízforrás - programok

Pénteken kezdődött a tizedik Tízforrás Fesztivál Hegykőn. A koncertek mellett lesznek kiállítások,… Tovább olvasom