Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bővült az ellátandó terület

Kapuvári kórház: az átalakítások után Sopronhoz tartozik a járás fele.

A kapuvári kórház aktív gyógyító ellátásának megszüntetésével Sopronhoz tartozik a város és térségének egy része. A sürgősségi eseteket pedig a közelebb eső kórházban látják el.

A kapuvári kórház április elsejei átszervezése után nagy a bizonytalanság. Az aktív fekvőbeteg-ellátás megszűnt, a járó betegeket továbbra is rendelési időben fogadják. Márciusig a helyzet egyértelmű volt, mely falvak betegei tartoznak Kapuvárhoz, illetve melyek Sopronhoz. Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szerint Csáfordjánosfa, Iván, Répceszemere, Csér, Pusztacsalád fekvőbeteg-ellátása a soproni Erzsébet-kórházhoz került át. Új települések még: Dénesfa, Himod, Cirák, Gyóró, Hövej, Vitnyéd, Kapuvár. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, ugyanis például a fog- és szájsebészet a győri Petz-kórházhoz tartozik.

– A kiadott lista és az ellátandó feladatok a jövőben még változhatnak – mondta el a Kisalföldnek dr. Benedek Zoltán, a kapuvári kórház igazgatója. – Az említett településeken a háziorvosoknál lehet érdeklődni, továbbá az interneten (www.oep.hu) is megtalálható a lista, hogy az adott betegséggel melyik kórházat kell felkeresni. Fontos, hogy a betegeket (az ágydíjon túl) külön díjfizetés nélkül látják el abban a kórházban, ahova a beutalójuk szól. Intézményünkben az alapszakmákban – nőgyógyászat, sebészet, gyermek-, illetve belgyógyászat – a korábbi rendeléseknek megfelelően a járó betegeket továbbra is fogadjuk. Az ellátás biztonsága érdekében a szakrendelést a jövőben minisztériumi pályázattal bővíteni szeretnénk.

Az igazgató hozzátette még, további lényeges változás, hogy április 1-jétől a sürgősségi eseteket aktív fekvőbeteg-ellátás hiányában nem fogadhatják. Így a bajbajutottnak a hozzá közelebb eső kórházat kell felkeresnie. Ez a mentőkre is nagyobb felelősséget ró, hiszen végső soron nekik kell dönteniük.

P. Horváth László

Hova lehet fordulni?

A soproni Erzsébet-kórházhoz tartozó szakmacsoportok: belgyógyászat, sebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, fül-, orr- és gégegyógyászat, szemészet, kardiológia, drogellátás, addiktológia, rehabilitáció, neurológia, urológia, pszichiátria, tüdőgyógyászat, stroke.

A győri Petz Aladár-kórházhoz tartozó szakmacsoportok: gyermeksebészet, plasztikai (égési) sebészet, sugárterápia, onkológia, fogászat és szájsebészet, infektológia, tüdő- és mellkassebészet, érsebészet, idegsebészet, bőr- és nemibeteg-gyógyászat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva kezd az acélcápa

A tervek szerint augusztusig tartanak az alagútfúrási munkálatok a Várkerületen. Tovább olvasom