Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Bővült a Soproni Tájvédelmi Körzet - Fotók

Hosszú idő után ismét természeti területek kerültek természetvédelmi oltalom alá megyénkben.

Az 1977-ben védetté nyilvánított Soproni Tájvédelmi Körzet a Soproni-hegység és környékének természeti és tájképi értékeinek védelmét biztosítja, azonban számos értékes terület védetté nyilvánítása ekkor elmaradt. Nem szabad elfelejteni , hogy a határ közelsége miatt ezeknek a területeknek a természettudományos kutatása nem volt könnyű ebben az időszakban, így a védetté nyilvánítás hiányosságaiért elsősorban az ismerethiány lehet felelős.

A harkai Nagy-láprét, az ágfalvi Arbesz-rét és a soproni Harkai fás legelő védetté nyilvánítását 1999-ben kezdeményezték helyi civil szervezetek. A védetté nyilvánítás már 1999-ben elkezdődött, de számos ok miatt (pl. jogszabályváltozások) csak 2005-ben zárultak le a helyi egyeztetések. A helyi önkormányzatok a védetté nyilvánítást támogatták, azonban csak Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata jutott addig, hogy a természeti értékek megőrzése érdekében, az országos védelem kihirdetéséig, helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja (1999) a fás legelőt.

Új védett területek Sopronban. Fotó: Ambrus András.


Az ágfalvi Arbesz-rét közvetlenül az országhatár mellett helyezkedik el, csatlakozva a tájvédelmi körzet már védett területeihez. A rét már korábban is ismert volt, de tudományos igénnyel először Tímár Gábor botanikus számolt be róla a Soproni Szemle oldalain. Növényzete rendkívül változatos a gyepek közül elsősorban gyapjúsásos lápréttel, magassásossal, hegyi kaszálórétekkel találkozhatunk, míg az erdőket az árkok mentén kialakult égerligetek képviselik. A rét védett növényfajai közül a foltos orbáncfű, a lápi nyúlfarkfű, a szibériai nőszirom, a fehér zászpa és a foltos ujjaskosbor fordul elő nagyobb mennyiségben. Kifejezetten ritka a keskenylevelű és a széleslevelű gyapjúsás vagy a havasi palástfű. A vérfüves foltokon vérfű hangyaboglárka nevű lepkefaj népessége tenyészik, a legmélyebb, időszakosan vízzel borított foltokon nagy tűzlepke található. A gyepterület bizonyos foltjain haris költ. Az Arbesz-rét fenntartása a korábbi területhasználattal biztosítható, a rajta élő fajok igényeinek megfelelő, kíméletes, mozaikos kaszálással, az elcserjésedés, beerdősülés, elgyomosodás megakadályozására. Problémát az egyre nagyobb számban megjelenő lovasok és kvadosok jelentenek, akik nagy területen okoznak taposási kárt.

A harkai Nagyrét vagy Harkai láprét néven ismert terület Harkától délre, a Kecske-patak mellett található. A láprét már ún. ex lege, azaz a törvény erejénél fogva védett lápként eddig is természetvédelmi oltalom alatt állt, a Soproni Tájvédelmi Körzet részeként történő kihirdetés a védettség szintjét nem emeli. Növényzetében a nyúlfarkfüves láprétek és a sédbúzás mocsárrétek jellemzőek, de az árok mentén nádas és patakparti magaskórós is előfordul. A réten egykor tömeges volt a kornistárnics, de egy virágzáskor elvégzett őszi kaszálás következtében az populáció összeomlott. Az elmúlt 10 évben végzett körültekintő kezelés következtében az állomány helyreállása folyamatos, augusztusban ismét több száz egyedében gyönyörködhetünk. A kornistárnics mellett többek között a lápi nyúlfarkfű, a foltos ujjaskosbor, a mocsári csorbóka és a fehér májvirág fordul elő a területen. A láprét ma már állami tulajdonban van, természetvédelmi kezelését a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja, így a kezelési tervben előírt használat biztosítható. A veszélyeztető tényezők közül a rét melletti patak medrének erőteljes kotrása következtében fellépő kiszáradás és a környező szántókról beszivárgó tápanyagszennyezés emelhető ki. A patak kotrását megelőző állapotnak megfelelő vízgazdálkodási viszonyok helyreállítását, a víz visszatartását meg kell oldani a hosszabb távú fennmaradás érdekében.

A soproniak előtt talán a legismertebb terület a Harkai fás legelő vagy Harkai plató. Az eddig helyi védelem alatt álló terület a Sopronból Harka felé vezető út mellett található. A rendkívül látványos, hatalmas méretű, 150-180 éves tölgyek a körülöttük elterülő száraz gyepekkel jellegzetes fás legelő képet mutatnak. Az idős fák, természetvédelmi jelentőségük (fészkelőhely, élőhely) mellett kiemelkedő genetikai értéket is képviselnek. Az odvakban korai és közönséges denevérek élnek, de rendszeresen fészkel a fekete harkály és gyakran találkozhatunk szarvasbogárral vagy nagy hőscincérrel is. A kiterjedt gyep fontos táplálkozó területe a hegységben fészkelő ragadozómadaraknak, így a héjának, a karvalynak, a vörös vércsének vagy az egerészölyveknek. A gyepek jellegzetes védett növénye a szártalan bábakalács.

Olvasóink írták

 • 8. kumpala 2012. március 15. 09:31
  „józanparasztnak: nem hallottál arról, hogy amelyik civil (debreceni :) szervezet el akarta gáncsolni az Audi beruházást természetkárosításra hivatkozva, annak az ügye már bírósági szakaszban van (zsarolás, vagy valami ilyesmi)? Magyarul csak pénzt akartak kicsalni természetvédelem ürügyén. Értem mit akarsz mondani, de rossz a példád. Amúgy pedig örvendetes a hír.”
 • 7. orion1 2012. március 13. 15:22
  „Nága!
  Én 16 éves koromban vettem észre, hogy troll vagyok...”
 • 6. nága 2012. március 13. 14:55
  „Megint sorjáznak a tipikus hozzászólások...Semmi nem jó, semminek nem lehet örülni.
  Igenis remek, hogy van még mifelénk szép táj és egyedi természeti értékek.
  A mostani fogyasztói társadalomban és virtuális világban élő egyedeknek azonban ez persze mit sem számít!”
 • 5. józanparaszt 2012. március 13. 10:26
  „és holnap jön egy "sokatígérö" építöipari hiéna és 2 hét alatt építési területté nyilvánítják... sajnos (l.Audi)”
 • 4. orion1 2012. március 13. 09:30
  „Sopron és Ágfalva közötti kiskertbe hétvégi faházat rakattam (jött a darus teherautó és odarakta), de engedélyt kellett kérni a Fertő Hanság Nemzeti Park-tól, akik X összegért kiadtak egy igazolást, hogy a terület nem tartozik a tájvédelmi körzethez. Az ott élőknek nagy csapás a tájvédelmi körzet, például Fertőboznak, ahol egy budit sem építhet a paraszt a saját udvarán, mert egyszerre hosszas drága bürokratikus engedélyeztetésben lesz része az illetőnek.”
 • 3. Megakrieger 2012. március 13. 08:35
  „A Bükki Nemzeti Park jelképe, nálunk alig van, de Ausztriában tele vannak vele a hegyek. Régen ették, gondolom innen a neve, de ritkasága miatt már nem gyűjtik.”
 • 2. lebowski 2012. március 12. 23:56
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1rtalan_b%C3%A1bakal%C3%A1cs”
 • 1. molten13 2012. március 12. 22:08
  „A Harkai placc csak a Volt fesztivál alatt nem védett, akkor nyugodtan le ehet taposni mindent. Amúgy rendkívül sajnálom a tudatlan, tanulátlan bunkóságomat, de lövésem nincs mi az a szártalan bábakalács. Valószínű 3. osztályban taníthatták, de én az ötödikre sem sikerült második után feladtam.
  Amúgy rettegve várom, mikor pottyantanak valami kacskaringósat a szürke gémek a Fertői strandon, mert oda aztán soha többet be nem tehetjük a lábunkat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrautó és motoros karambolozott Iván belterületén

Egy rendőrautó és egy rendszám nélküli motoros karambolozott hétfőn kora délután Iván belterületén. Tovább olvasom