Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bővülő könyvtárak vidéken

Kistérség - Folytatódik a tavaly elkezdett mozgókönyvtári program. Ennek keretében olyan településeken is lehet könyveket kölcsönözni, ahol erre eddig nem volt lehetőség.
A Sopron–Fertőd kistérség tavaly 11,7 millió forint (településenként 1,3 millió) mozgókönyvtári normatívát igényelt. A pénz első részlete már meg is érkezett az érintett önkormányzatokhoz. A programhoz eddig 12 település csatlakozott, de két további község már érdeklődik, hogy miként tudna jelentkezni.

– A mozgókönyvtári szolgáltatást eredetileg a megyei könyvtár által üzemeltetett könyvtárbusz látta volna el úgy, hogy körbejárja a településeket, kiszállítja az igényelt könyveket és biztosítja az internethasználatot – mondta el érdeklődésünkre Orbánné Kalmár Judit, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója. – A könyvtárbusz beszerzése pályázati támogatás és anyagi fedeztet hiányában nem valósult meg. A környező települések ezért felkerestek bennünket. Az a megoldás született, hogy a mozgókönyvtár működtetésére szánt pénzt a falvak beszerzésre, internet-hozzáférés kiépítésére, fejlesztésre fordítják, újra megnyitják régi könyvtáraikat vagy újat hoznak létre. A soproni könyvtár abban segíti a részt vevő falvakat, hogy a megrendelt könyveket, folyóiratokat, DVD-t kedvezményes áron szerzi be. Az igényelt művek a település könyvtárának tulajdonában maradnak.
Hidegségen évekig nem működött a könyvtár, elavult a könyvállomány is. A programnak köszönhetően most már ismét fogadhatják az olvasókat.

A soproni könyvtár tizenkét település könyvellátását, -beszerzését segíti. A munkát Cseh Tímea fogja össze. Fotó: Magasi
A soproni könyvtár tizenkét település könyvellátását, -beszerzését segíti. A munkát Cseh Tímea fogja össze. Fotó: Magasi

– Vásárolhattunk két számítógépet, valamint bevezettük az internetet. A tervek szerint idén félmillió forint pályázati támogatást fordíthatunk a könyvtár fejlesztésére – tájékoztatott Kovács István, a település polgármestere.

A csáfordjánosfai könyvtár is zárva tartott évek óta. Most hetente egy alkalommal szakképzett munkatárs működteti az intézményt, és lehetőség van a világháló használatára is. Titkovics Pál polgármester elmondta, nagy segítség számukra, hogy kedvezményes áron szerezhetik be a könyveket, ugyanis a községben lévő szociális otthon lakói közül is mind többen szeretnének új műveket olvasni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félreértés: Van tb-támogatott injekció kullancscsípés ellen

Győr–Moson-Sopron - „Szerettünk volna tb-támogatott injekciót kérni a kullancscsípés… Tovább olvasom