Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Bővül a nemzeti park területe

Közel 147 hektárnyi területtel bővítették a Fertő–Hanság Nemzeti Park egészét. Így másokkal együtt a Páneurópai Piknik Emlékhely is a nemzeti park részévé vált.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park 146,9 hektárral bővül a napokban napvilágot látott miniszteri rendelet értelmében. A terület több mint kilencven százaléka állami tulajdonban van. A bővítéssel a nemzeti park nagysága eléri a 23.787 hektárt.
A most védetté nyilvánított területek a Fertő környékének csaknem utolsó természetes vagy természetközeli állapotú részletei. A védetté nyilvánítás hozzájárul a Fertőmelléki domdságra jellemző élőhelyek fenntartásához, például a Balfi út menti völgy tájképi és természeti értékeinek megőrzéséhez.

147 hektárral, a térképen a pirossal jelzett területekkel, bővítették a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot.
147 hektárral, a térképen a pirossal jelzett területekkel, bővítették a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot.


– A területek jelentősége elsősorban az élőhelyi változatosságukban, illetve tájképi szerepükben nyilvánul meg – mondta Takács Gábor, a nemzeti park természetmegőrzési és ökológiai osztályának szakreferense.

– A Balfi út menti völgy, a Kalkweg-dűlő és a Nemeskút környéke természetes gyepekben és cserjésekben gazdag, emiatt számos védett madárfajnak biztosítanak fészkelő- és táplálkozóhelyet. A területeken előforduló védett növények közül a tavaszi héricset vagy a nagy ezerjófüvet lehet kiemelni. A hagyományos tájhasználat, a legeltető-kaszáló gazdálkodás az élőhelyek fenntartásához nélkülözhetetlen. A Páneurópai Piknik Emlékhely pedig fontos történelmi és természetvédelmi jelentőséggel bír, itt azonban a környező területek élőhelyeinek javítása fontos feladat. A védetté nyilvánítást követően az állami természetvédelemre további újabb feladatok várnak. Ilyen például a botanikai és zoológiai értékek teljes körű feltárása, majd ezt követően természetvédelmi helyzetük folyamatos figyelemmel kísérése, együttműködve a tulajdonosokkal, kezelőkkel.

A Páneurópai Piknik Emlékhely fontos történelmi és természetvédelmi jelentőséggel bír, itt azonban a környező területek élőhelyeinek javítása fontos feladat.
A Páneurópai Piknik Emlékhely fontos történelmi és természetvédelmi jelentőséggel bír, itt azonban a környező területek élőhelyeinek javítása fontos feladat.


A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájától kapott információk szerint a természetvédelmi kezelési tervben a területek élőhelyi és tájképi értékeinek megőrzése, a természetes élőhelyek állapotának javítása szerepel. Ugyancsak cél a területek feldarabolódásának és elszigetelődésének megakadályozása, a területen előforduló védett, illetve fokozottan védett növény- és állatfajok megóvása, állományuk fenntartása, életfeltételeik biztosítása. Mindezt az élőhelyeknek megfelelő természetközeli földhasználat, a területen található védett értékeket veszélyeztető tényezők felszámolása és a terület beépítésének, belterületbe vonásának megakadályozása is elősegíti.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága a védett természeti területek kezelésére, őrzésére rendelkezésre álló forrásokból látja el az említett területtel kapcsolatos természetvédelmi feladatait. Nem elhanyagolható szempont a finanszírozásnál, hogy a kiemelt természetvédelmi oltalom számos, természetvédelmi célú pályázat esetében előnyt jelent.


További természetvédelmi területek. A vidékfejlesztési miniszter több területet csatolt a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz és a Soproni Tájvédelmi Körzethez, valamint védetté nyilvánította az iváni szikeseket, az Ebergőc melletti láprétet, a várbalogi héricses gyepet. Lapunk elektronikus változatában (www.kisalfold.hu) a későbbiekben cikksorozatban mutatjuk be a védetté nyilvánított területek természeti értékeit. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati bérlakásba költözne? Nézze meg a listát

A Sopron Holding Zrt. a tervei szerint havonta frissíti a soproni önkormányzat tulajdonában lévő, de… Tovább olvasom