Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bővítik a térfigyelő rendszert

Sopron - A Kőszegi út és a Jereván-lakótelep térfigyelő kameráival bővítik a tízmillió forintos költséggel májusban létrehozott soproni térfigyelő rendszert. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek.
– Bűnmegelőzést, bűnfelderítést és a közrend erősítését célozza a térfigyelő rendszer, amelynek eddigi működése megfelelt az elvárásoknak – összegzett Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője. – Elsősorban a frekventált helyeket kameráztuk be, a Deák teret, a GYSEV-pályaudvart és környékét, a Győri utat, a Balfi út–elkerülőút körforgalmát, a Fő teret és az Egeredi utat. Ennek segítségével a járókelőket rendre leszólító, gyanúsan viselkedő embereket éppúgy igazoltattunk, ahogy sikerült kiszűrnünk a színesfémet szállító autókat, illetve a lomisok „gyanús" járműveit, köztük olyanokat, amelyek összefüggésbe hozhatók bűncselekményekkel is.

Szeidl József főtörzsőrmester és Farkas Gábor alezredes a térfigyelő rendszer központjában. Ősszel még két városrészben szerelnek fel kamerákat. Fotó: M. D.
Szeidl József főtörzsőrmester és Farkas Gábor alezredes a térfigyelő rendszer központjában. Ősszel még két városrészben szerelnek fel kamerákat. Fotó: M. D.


A térfigyelő kamerák „egyenes adásban" közvetítik a szabálysértéseket:
a GYSEV-pályaudvar környékén már negyven tilosban parkoló jármű vezetője ellen kellett fellépnünk. A rendszernek köszönhetően azokkal szemben is intézkedhettünk, akik a köztereket, parkokat nyilvános illemhelynek használják. A közterületi alkoholfogyasztást helyi rendelet tiltja. Legalább harminc esetben léptünk fel e tilalom megszegői ellen is, így a közrend és a köznyugalom megőrzésének hatékony eszközévé vált a térfigyelő. A kamerák növelik az emberek biztonságérzetét, javítják a közbiztonságot. A tapasztalatok alapján a rendszer bővítése indokolt, s már túl vagyunk az önkormányzat vezetőivel való egyeztetéseken. Szándékaink szerint a Kőszegi úton és a Jereván-lakótelepen helyezünk üzembe ősszel további kamerákat. A költségek nem érik el az egymillió forintot. 

Olvasóink írták

 • 20. c1 2008. augusztus 02. 17:25
  „16+17
  Ténylek ismerösök vagytok ez ügyben, de ne "HÁBORU ÉS BÉKÉT" irjatok. A Kisalföld ujságba van még felvétel gondolom.”
 • 19. Tancs Kaszabell 2008. augusztus 02. 08:29
  „16-ra
  Úgy gondolom,Ön nyert ,hiszen felismerte az inkognitómat.
  Öné a kakasos nyalóka!”
 • 18. miracle 2008. augusztus 01. 21:26
  „Kissé üldözési mániátok van, nem?
  A világon (nálunk fejlettebb és biztonságosabb helyeken is) ezerszám vannak ilyen kamerák. Közterületen bárki megláthat, megnézhet. Még rendőr is. Kamerával is.”
 • 17. Csodabimbó 2008. augusztus 01. 13:50
  „Okos ember, aki előttem szólt.
  Mesterséges hangulatkeltés ill. figyelemelterelés folyik ebben a békés városban. Nyugalomban élnek itt az emberek és az a rendszer amit most kiépítenek, valamikor valakinek majd nagyon jól fog jönni, de nem nekünk. Vissza fognak vele élni, azok akik hozzáférhetnek. Az utazó bünözők játszva kijutnak a városból a kamerák kikerülésével, na jó 40 teherautónyi macskakövet nem tudnak majd ellopni, de azt lehetetlenségnek tartom, h a több napig/hétig vándorló térburkolat sorsát ne lehetne felderíteni.

  Ami tényleges probléma, gondolok itt a kokainra, ott évek óta eredménytelenek az illetékesek... vajon miért. Persze nem időszerű a kérdés, mert csak 5 év múlva szembesülünk vele, h vajon mitől lett a felnövekvő generációnak ennyire furcsa az értékrendje. Érdeklődtem, h ez miért lehet így... a következő választ kaptam: "Mert idősebb, komolyabb emberek csinálják, akik elvannak egymás között és nem jut el annyira a fiatalokhoz." ááá, tényleg nem jut el... és cég sem jut csődbe miatta, meg 20 millás autókat sem vesznek egyesek ilyen pénzekből...

  A napokban voltak nálam a nemzetbiztonságiaktól, érdeklődtek egy személy felől, mondván környezettanulmányt végeznek, mert komoly beosztás várományosa. Nesze neked szabadságjogok...

  Várom azt az egyesületet, vagy akár pártot is, aki majd egy felszabadultabb, nyitottabb gondolatvilágban lát neki a kor normáinak és folyamatainak rendbetételéhez.”
 • 16. Bentham 2008. augusztus 01. 13:01
  „15 -re

  ,, Sajnálatos közállapotok miatt a békés közösségünknek szüksége van az ilyen technikai eszközök használatára. Védekeznünk kell!"
  1, Ez az amiről írtam a hamis félelemérzet felkeltése. A kérdés most már csak az vajon ezt, mint bértollnok teszi vagy személyiségének legmélyebb bugyraiból tör a felszínre. Az ön számára az első megoldás (, mint bértollnok működik közre) üdvözítőbb, míg a második esetben inkább aggodalomra kell, hogy okot adjon. Bár Ön ezt nyilván nem észleli, maximum a környezete, aki szenved tőle.
  2, Ajánlanám figyelmébe a városra vonatkozó bűnügyi statisztikát mely az országban viszonylag előkelő helyen szerepel.
  3, Vitába szállni önnel nem tudok mivel: ahogy a hozzászólásából kiderült Ön más értékeket vall mint én, így ezek racionálisan nem megvitathatóak.
  4, Meggyőzni pedig szintén nem szeretném mivel az értékek a személyiség legmélyebben beágyazott támpontjai melyek szilárdságot, biztonságot képesek nyújtani az emberek számára az életben, magyarul ezt már a családi szocializáció révén szívja magába (jobb esetben) a gyermek rosszabb esetben pedig erőszakosan beléjük plántálják. Nyilván az Ön értékhierarciájában az emberi szabadságjogok, emberi élet védelme nem az első helyen szerepelnek. Ez nem baj, csak a környezetére ne akarja ráerőltetni ezt.
  5, Az autómat éppen 2 hónapja törték fel és semmi hír az elkövetőkről. DE EZ NEM INDOK ARRA, HOGY EGY PICIKÉT IS CSORBÍTSUK AZ EMBEREKNEK A SZABADSÁGJOGAIT”
 • 15. TANCS KASZABELL 2008. augusztus 01. 10:41
  „Bentham(10)
  Valami rémlik.
  Benthem az elvont szabadságjogok helyett a hasznosságot ajánlotta mint "boldogító" módszert.Ő volt az "úgy gondolomot" ajánló!
  Sajnálatos közállapotok miatt a békés közösségünknek szüksége van az ilyen technikai eszközök használatára.Védekeznünk kell!

  Úgy gondolom ha Önt valami kár,sérelem,atrocitás érné , minden valószínűség szerint a RENDET követelné, HANGOSAN.”
 • 14. c1 2008. július 31. 19:06
  „Háborgunk? T. hozzászólok e kamera müködik sok nyugati városban. A bünözés megfékezése miatt! És ok, mivel sok BÜNÖZÖT lát a rendörség a kamerába. Na ki fél? É n nem.”
 • 13. Csaba Zsuzsanna 2008. július 31. 16:24
  „soproni(5)!

  Igazad van, de kár, hogy olyanok is jönnek akik miatt szükséges a térfigyelő rendszer!

  Még a piac környékére is felszerelhetnének egyet, higy éjszakánként elég kautikus állapotok vannak, főleg hétvégén!”
 • 12. Egy Ember 2008. július 31. 14:59
  „miracle!!

  HALOTTÁL MÁR RENDŐRSÉGRŐL - NO NEM A MAGARRÓL, MEG A SOPRONIRÓL, MERT AZ NEM SEGÍT MEGÉRTENI AZT, HOGY MI LENNE A MEGOLDÁS!”
 • 11. miracle 2008. július 31. 12:37
  „Mit kell annyit nyafogni, talán sárosak vagytok? Engem baromira nem zavar, ha köztéren figyel a kamera, bárki láthat anélkül is, nem?
  Aggódjon az, aki kéreget, lop, rongál, autót feltör. Mégis hogyan lehet őket másként tettenérni, gyorsan elkapni, ha nem így?”
 • 10. Bentham 2008. július 31. 11:54
  „Amikor a paranoid szamélyiségjegyek túltengenek az olyan emberekben, akik vezető és döntésképes pozícióban vannak, a végeredmény kézzelfogható lesz.
  A mostani problémának mely a figyelőrendszer kiépítésével felszínre tört, az elnevezése a Panoptikusság. Ajánlom mindenkinek Jeremy Bentham a tökéletes börtön tervezetének tanulmányát amely a XVIII. sz- ban született. Most Virtuális formában ugyanazt kapja minden soproni a téfigyelőrendszer, egyre szélesebb körű kiépítésével. Köznapi nyelven nevén nevezve pedig : Big Brother vagy 1984 ...etc.
  Indok mindig van az ilyen gyalázatos dolgok legitimálására, az emberekben csak fel kell kelteni a hamis félelemérzetet, és máris elhiszik hogy ez nekik jó, szükségük van rá.
  A javaslatom az lenne azoknak az embereknek akiknek ezen rendszer Sopronba telepítésének ötlete megfogant "okos " ki elméjükben ( melyet szakembereknek kellene inkább vizsgálni) olvassák el E. Fromm: Escape from Freedom című könyvét, majd pedig gondolkozzanak el azon, van e joguk a tágabb környezetükben ilyen döntéseket meghozni. Magyarul Ne akarják a társadalmat egy totális szervezet ( mint amilyen a rendőrség) mintájára megszervezni valamint, ellenőrizni.”
 • 9. TomTom 2008. július 31. 08:17
  „Akkor fogjatok el még több lomist!Ez a bűnözés,több millióért akár sikerül elcsípni pár vaskereskedőt!”
 • 8. Egy Soproni 2008. július 31. 08:05
  „NOS IGEN - MIÉRT VAN SZÜKSÉG ERRE???

  A JOGSÉRTÉSEK LECSÖKKENTHETŐK LENNÉNEK ALAPOS, ELKÖTELEZETT, HATÉKONY RENDŐRI MUNKÁVAL IS - GYAKORIBB JÁRŐRÖZÉS -A JOGSÉRTŐK NEMRE, KORRA ÉS FŐLEG SZÁRMAZÁSRA és TÁRSADALMI STÁTUSZRA VALÓ TEKINTET NÉLKÜLI FELELŐSSÉGRE VONÁSÁVAL IS.

  CSAKHÁT EZ CSAK ÁLOM!!!!”
 • 7. SAmu 2008. július 30. 21:44
  „Pl. a Füredi sétányra, a város ingyenparkolójára, mikor szerelik ezt fel? Aki spórolós , ugyanis itt parkol egész nap ingyen és nem büntetik meg 10 perc túllépésért a parkolóőrök, mint azokat, akik fizetnek a parkolásért....”
 • 6. /joco1 2008. július 30. 19:14
  „Valahol-szerintem- az 5-ös a "soproni" találta el a "valot".Miért vált "szükségessé"?”
 • 5. soproni 2008. július 30. 18:11
  „Kár,hogy városunkban olyanok is élnek,akik miatt szükségessé vált a kamerák felszerelése.”
 • 4. Egy Soproni 2008. július 30. 17:13
  „S MIT LÁT A RENDŐRSÉG, MONDJUK A DEÁK TÉREN???

  EGY BESZÁMOLÓ AZ ÚJSÁGBAN ERRŐL IS SZÓLHATNA, MEG ARRÓL, HOGY AZ ALAPJÁN AMIT LÁTTAK, LÁTNAK, MILYEN INTÉZKEDÉSEK SZÜLETTEK, SZÜLETNEK!!!”
 • 3. ggg 2008. július 30. 16:36
  „1984?!”
 • 2. Egy Ember 2008. július 30. 09:18
  „A "SZÉP, ÚJ VILÁG"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  REMÉLHETŐEN NEM NÖVEKSZIK AZOK SZÁMA SOPRONBAN, AKIK ÚGY ÉRZIK MEGFIGYELIK ŐKET!!!!

  HEHEHE-HAHAHA!!!!!”
 • 1. Egy Soproni 2008. július 30. 09:11
  „A "BIG BROTHER" SZÉPEN GYARAPODIK, NÖVEKSZIK!!!

  DE LEGALÁBB VALAMI ELFOGADHATÓ EREDMÉNYE LENNE!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kell gondolni a fürdőfejlesztést

Nagycenk–Sopron - Át kell dolgozni a soproni fürdőfejlesztéssel kapcsolatos terveket, miután… Tovább olvasom