Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bővíteni akar a Pannonia

Sopron - Egyelőre a statikai megerősítésnél tartanak a munkálatok, de egy-két éven belül megújul a Várkerület 77. szám alatti, egykori képcsarnok épületegyüttese, ami a Pannonia szálloda új szárnya lesz.
A Dentál Pannonia Zrt. vásárolta meg a BW Hotel Pannonia szomszédságában álló épületegyüttest.

– Terveink szerint így lehetőségünk nyílik a hotel bővítésére, fejlesztésére – mondja a cég igazgatója, dr. Szilágyi László, miközben a Várkerület 77. számú hatalmas, s immár üres épületegyüttesben kalauzol. Az egykor a Képcsarnok Galériának is helyet adó házban kilenc lakás volt, a földszinten pedig varroda működött. A lakóknak cserelakást adott a részvénytársaság vagy kivásárolták az ingatlanokat, megvették a varrodát, végül kifizették az önkormányzatot is. – Évekig vártunk erre a lehetőségre és rengeteget áldoztunk rá, de a neheze még csak ezután jön. Ingatlanhasznosításból, saját forrásból és hitelből építkezünk – sóhajt a fogorvosként, szállodaüzemeltetőként, művészetpártolóként is közismert vállalkozó, aki konkrét számokat még nem tud ugyan mondani a beruházásról, de az nyilvánvaló, sok-sok millió kell ahhoz, hogy ez az egykor impozáns épület megújulhasson. A várkerületi tömb ráadásul műemlék, így a tervezőnek, az építtetőnek és a kivitelezőnek rengeteg megkötöttséggel kell majd szembenéznie.

Az új tulajdonosok tervei szerint az egykori nagypolgári lakóház a szomszédos szálloda része lesz. Fotó: Magasi Dávid
Az új tulajdonosok tervei szerint az egykori nagypolgári lakóház a szomszédos szálloda része lesz. Fotó: Magasi Dávid

– Terveink szerint itt újabb hotelszobákat alakítunk ki. A Pannoniában jelenleg hatvanhat szobánk van, de a fajlagos költségek alacsonyabbak, ha száz körüli szobaszámmal dolgozunk. Hogy aztán mit találunk még ki, milyen szolgáltatásokat építünk be vagy mire használjuk például az egykori képcsarnok utcafronti üzletrészét, most nem tudom megmondani. Nem könnyű a helyzetünk, nem akarok itt a vállalkozók egyre súlyosabb terheivel jönni, de a piac dönti majd el, mit alakítunk itt ki – magyarázza Szilágyi doktor, miközben a vasbeton gerendákat kerülgetjük. Az épületben még az eredeti fafödémek voltak, a statikai megerősítés már a végéhez közeledik.

Handler Nándor volt a tervezője

– A Várkerület 77. számú épületet Wanitschek Lajos gazdag soproni nagypolgár építtette 1868-ban, klasszicista jegyeket hordozó, eklektikus stílusban – tudtuk meg Nemes András művészettörténésztől, aki az átalakítás előtt állította össze tanulmányát a műemlékről. – A korabeli dokumentációkat Handler József jegyezte, de minden bizonnyal fia, a híres soproni építész, Handler Nándor volt a tervezője. Lakóháznak épült, a földszintjén üzlet és raktárak kaptak helyet. A konyhák voltak a hátsó traktusban, az utolsó épületrészt pedig jóval később csatolták a házhoz. Dokumentáltuk a neoreneszánsz falfestéseket, az eredeti, intarziás parkettadarabokat és az eredeti nyílászárókat is – mondta el a szakember, aki szerint az épület homlokzatát mindenképpen érdemes az eredetinek megfelelően felújítani.

Olvasóink írták

 • 3. Hozzászóló 2008. május 15. 16:32
  „...és így legalább egy kézben maradt és vélhetően meg is csinálják és nem pusztul tovább az önkormányzat és a bérlők kezében, mint oly sok belvárosi palota.
  Szóval dühöngést abbahagyni, aztán vegyetek 20 százalékos áron lakást máshol!”
 • 2. sutiz 2008. május 15. 09:58
  „Mondjuk már akkor is azt beszéltük, hogy valószínűleg a Pannoniának fog kelleni és azért nem vásárolhatjuk meg.”
 • 1. sutiz 2008. május 15. 09:54
  „Jól olvastam? Kifizették az önkormányzatot?! A kilenc lakó egyike vagyok és szerettük volna mi is megvásárolni a lakást, de az önkormányzattól akkor azt a választ kaptuk, hogy ez a ház nem eladó. Valakinek mégis az lett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiát csempészte volna át a határon

Kópháza–Nagycenk - Mélységi ellenőrzés során soproni rendőrök egy osztrák rendszámú autóban… Tovább olvasom