Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Botlatókő a haláltáborokba elhurcolt két soproni zsidó emlékére

Pollák Miksa és fia, Pap Károly emlékre két követ helyezett el a soproni szülőházuk előtti járdába Gunter Demnig német szobrász.
 
Gunter Demnig, német szobrászművész fejében még 1990-ben fogalmazódott meg az a gondolat, hogy miként lehetne emléket állítani a haláltáborokba elhurcolt áldozatoknak.

Az első úgynevezett botlatókövet 1995-ben, Kölnben tette le. Mostanra már Európa szerte mintegy 45 ezer ilyen kis emlékhely figyelmeztet a második világháború rémtetteire.

A szobrász kedden Sopronban "alkotott". Pollák Miksa rabbi és fia, Pap Károly író - Fegyvertár utcai - szülőháza előtti járdába tett le két botólkövet.

A művész délelőtt tizenegy órakor kezdett neki. Előszőr géppel felvágta a járdát, majd elektromos kalapáccsal feltörte azt. A behelyezés után ragasztóval töltötte ki a réseket. A szobrász ügyelt arra is, hogy ne hagyjon szemetet maga mögött; még a törmeléket is felsöpörte.

Gunter Demnig munka közben.
Gunter Demnig munka közben.


Negy óra múltán már Tárkányi Sándor soproni műemlék-felügyelő idézte fel a két történelmi személyiség életének főbb állomásait.

Pollák Miksát 1944-ben hurcolták el Auschwitzba. Még abban az évben gázkamrában ölték meg. Fia, ugyancsak 1944-ben került a Bergen-belseni koncentrációs táborba. Innen már sosem térhetett haza.
  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíjasegyetem októberben indul

Keddtől október 10-ig lehet jelentkezni az október 14-én, kedden kezdődő Soproni Nyugdíjasegyetemre. Tovább olvasom