Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Botanikuskert Sopronban, ahogy kevesen látták - Fotók

A park erdészeti Botanikus Kertté való átalakítása 1926-ban kezdődött meg, a Növénytani Tanszék vezetőjének, Fehér Dániel tervei alapján.

Az első világháború után a Selmecbányáról menekülő Akadémiát 1918/19- telén Sopron városa fogadta be, ahol a Honvéd Főreáliskola épületét és területét 1922-ben kapta meg - olvasható az nyme.hu-n.

Az egyetemi botanikuskert régen. Fotó: www.nyme.hu


Azon a területen, ahol ma a régi (alsó) Botanikus Kert van, 1897/98-ban épültek fel a Honvéd Főreáliskola épületei Alpár Ignác tervei alapján. A katonai iskola területét a kor szokásainak megfelelően a kastélyparkokhoz hasonlóan, arborétumszerűen fásították be. (Liszkay József iskolaparancsnok és Lakó István kerttervező kertész vezetésével.) Az idős fák (platánok, vadgesztenyék, hársak, juharok, stb.) ebből a telepítésből származnak. A park változatos, szemléltető táblákkal ellátott növényállománnyal rendelkezett.


A park erdészeti Botanikus Kertté való átalakítása 1926-ban kezdődött meg, a Növénytani Tanszék vezetőjének, Fehér Dániel tervei alapján. Az új telepítéseket növényrendszertani alapon Wettstein bécsi professzor rendszertana szerint végezték, a meglévő arborétum adottságaihoz alkalmazkodva.

A teljes írás >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett egy istálló Röjtökmuzsajon, a lovakat kimenekítették

Eddig ismeretlen okból kigyulladt a röjtökmuzsaji téesz területén lévő lóistálló hétfő délután. Tovább olvasom