Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Botanikai kötet reprint kiadásban

A fennállásának 450. évfordulóját ünneplő Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), Kollégium és Szakképző Iskolában a mai díszünnepségen mutatják be Gombocz Endre „A magyar botanika története" című munkájának reprint kiadását. Gombocz Endre (1882–1945) tudománytörténeti munkája az Akadémiai Kiadó gondozásában 1936-ban jelent meg, kis példányszámban, ráadásul a második világháborúban több példány is megsemmisült. Ezért gyakorlatilag csak a könyvtárakban lehet hozzájutni.
Gombocz Endre nyelvész akadémikus fivérével, Zoltánnal együtt növendéke volt az édesapjuk – Gombocz Miklós – által vezetett soproni evangélikus főgimnáziumnak. A 450 éves Líceum e reprint kiadással tiszteleg munkássága előtt. Azonban nemcsak azért, mert kötődik az intézményhez, hanem azért is, „mert sem előtte, sem azt követően nem született a hazai botanika történetéről ehhez mérhető, teljességet nyújtó, remek stílusú feldolgozás. A kiadás előkészítése Andrássy Péter tanár érdeme, de hogy megjelenhetett a mű, az számos támogatónak is köszönhető.

– Jávorka Sándor 1947-ben írt méltatása ma is helytálló – mondta Andrássy Péter. – A Kossuth-díjas botanikus azt írta, hogy ezt a kötetet élete főművének tekinthetjük, amelyet megjelenésekor egyúttal az egész magyar botanikai irodalom egyik legjelentősebb, legsikeresebb alkotásaként üdvözölhettünk... Kétségen felül áll, hogy Gombocz Endre munkájával a világirodalomban is párját ritkító tudomány- és kultúrtörténeti munkát nyertünk.

A reprint kiadás – amely a Hillebrand Nyomdában készült – tartalmazza azt a tanulmányt is, amelyet Andrássy Péter írt Gombocz Endréről.

Németh Sámuel iskolatörténete

A soproni evangélikus Líceum több mint 50 éves adósságát törleszti Németh Sámuel egykori igazgatója tudós iskolatörténeti munkájának szerkesztésével és megjelentetésével. A mű kiadását Wallner Ákos, a Líceum öregdiákja Németh Sámuel családját is képviselve kezdeményezte. A kötetet szerkesztette és a szöveget gondozta Patyi Gábor és Kovács Zsóka. A könyvet ugyancsak ma délután mutatják be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogást sürget az MSZP és az SZDSZ

A fideszes városvezetés által hangoztatott 3,5 milliárd forintos pályázati támogatás nem tekinthető… Tovább olvasom