Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bosszantó szemetelés Sopronban - Ön hogy tenne rendet a fejekben?

A soproniakat bosszantja a szemetelés. A legkisebb mértékben is. Erről árulkodnak tudósítóink képei, üzenetei. Ennek ellenére mégsem teljes a tisztaság.

Tudósítóink az elmúlt napokban több képet is küldtek portálunknak, amiken szemetes környékű padokat, s csordultig telt hulladékgyűjtőt látni. Előbbit az Ógabona téren, utóbbit a Várkerületen kapták lencsevégre.

A problémával megkerestük a Sopron Holding Zrt.-t, s egyebek mellett arról érdeklődtünk, van-e lehetőség a városban újabb hulladékgyűjtők kihelyezésére - például az Ógabona téren -, milyen rendszerességgel ürítik a meglévőket. S valóban igaz-e, hogy a lakosok a háztartási hulladékot is kihozzák a közterületi hulladékgyűjtőkbe...

˝Csendélet az Ógabona téren˝. Fotó: Tudósító
˝Csendélet az Ógabona téren˝. Fotó: Tudósító

Szemetes a Várkerületen. Fotó: Tudósító
Szemetes a Várkerületen. Fotó: Tudósító


- Sopron utcáin és parkjaiban közel 600 közterületi hulladékgyűjtő található. A Sopron Holding Zrt. a kézi takarítású körzeteket, hét nagy, napi takarítású körzetre bontotta, míg a külsőbb városrészeket szükség szerint, hetente egyszer takarítja, azaz mobil heti takarítású körzetekre osztotta.

A belvárosi közterületi hulladékgyűjtők ürítési rendjén is változtattunk. Társaságunk egy új hulladékgyűjtési módszert vezetett be az elmúlt hónapokban a belváros utcáin és a közeli parkokban. A módszer lényege, hogy hulladékgyűjtő autó helyett mostantól egy kerékpár gondoskodik ezen területek gyűjtőedényeinek ürítéséről. Az újítás oka az volt, hogy a gépkocsi sok esetben nem tudta rendesen megközelíteni az utcai szemeteseket, mindamellett üzemanyagot fogyasztott, így a levegőt is szennyezte.  A hulladékgyűjtő kerékpárral gyorsan, könnyedén, üzemanyagmentesen és zaj nélkül, tehát környezetbarát módon történhet a hulladékgyűjtés.

A Sopron Holding Zrt. honlapján az érdeklődők megtekinthetik a hulladékgyűjtők ürítési tervét, melyben jól látszik mikor és hol dolgoznak szakembereink - tájékoztatta portálunkat a cég munkatársa, aki hozzátette:

- Sajnos  tapasztalataink szerint a hulladékgyűjtők számának növekedése nem egyenesen arányos a közterületek tisztaságával. Például az Ógabona téren két hulladékgyűjtő edény tűnt el a közelmúltban, egy jelenleg is található a téren, de tervezzük lecsavarozható, rögzített edények kihelyezését, melyek legyártását már megrendeltük. 

Az emberek szemléletváltására is szükség van. Folyamatos problémát jelent, hogy sokan a szemetesek mellé dobják a szemetet, illetve a háztartási hulladékot kihozzák a közterületi hulladékgyűjtőkbe.

Egy kis odafigyeléssel, házunk körüli területek gondozásával, s - a kutyatartás szabályainak betartásával - a város tisztasága jelentősen növelhető.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. @méhecske@ 2011. július 06. 20:28
  „Csak menjünk belvárosba,hova lettek a szemetes kukák??????
  És azzal magyarázzák,h a butikosok bedobják a szemetüket.Ez a megoldás,hogy kevesebb kukák lesznek????
  TISZTELT VÁROS VEZETÉS!!!!!!!!!!
  2011.07.06,SAJNÁLATOS MÓDON KELLETT ÉSZLELNEM,HOGY CSENGERY UTCA JÁTSZÓTERÉN,HA NEM LÁTTAM MA SZÁZ KIDOBOTT FLAKONT EGYET SEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kinek a dolga lenne,h az megszűnjön????????????
  És magyarázzuk,hogy tisztább virágosabb Sopronért..Tehát kérem,sétáljanak el arra és döbbenjenek le,hogy az már nem játszótér,hasnem,flakon tér:)))......Köszönettel,egy mindennap arra járó család nevében:)”
 • 31. bgabri 2011. június 28. 20:34
  „ki kell mosni az emberek agyát,vagy külföldre küldeni tanulmányútra.na ezt támogassa az állam.”
 • 30. @méhecske@ 2011. június 28. 17:26
  „Szemetes kukákat kelene rendesen mindenhová teni!!!!!!!!!!!!!
  igy nemkelene az enbereknek kilométereken át vini a szemetet
  S ha lenne hová dobni szerintem mindenki beledobná
  Csak kérdés hogy hová????????????????????”
 • 29. csiki75 2011. június 27. 13:29
  „A kommandó ötlete nekem is tetszik,de tetszik az is hogy mint egyénileg vigyázzunk a tisztaságra és hogy a Holding rendesen végezze az elvállat munkáját.Ne csak a parkok festésére és a parkolóórákra legyen dolga.Ja és nem leépíteni kéne a Holdingnál hanem épp foglalkoztatni embereket ha ilyen koszos a város!”
 • 28. vimre 2011. június 25. 02:39
  „Tény,hogy sokan szemetelnek,de a Holding is hibás azért,hogy szemetes a város.
  Kb 1 hónapja sok helyről össze gyűjtötték a szemetes edényeket. Megállt a kisteherautó.kettő ember feltette a szemetest -a talppal együtt a kocsira. Kérdésemre,hova viszik azt válaszolták a Főnök utasítása,de ha fizetek havi 2200Ft+ áfát akkor visszahozzák.
  Nos ez az utcai szemetes egy üzlet előtti kis tér járdai részén volt és nem az üzletből származó szemetet volt hivatott gyűjteni.
  Nem tudom menyi szemetest gyűjtöttek be,de nem keveset az biztos. Így kevesebbet kell üríteni.
  Nem hiszem,hogy ez a jó megoldás.”
 • 27. hozsuzs 2011. június 24. 14:58
  „Az Ógabona téri képen látszik a néhai szemetes tartója az oszlopon: ellopták v. letörték v. akármi, de a lényeg, volt ott, csak már nincs
  A Várkerületi képen nem szemetes van, hanem kutygumi gyűjtő...nos amint látom, abból nyomkodtak bele legkevesebbet, hacsak nem ásványvizes flakonba tojt a kutya.
  Sokan leírták: igen kellene még töb szemetes, de hiába, ha az agyakban nincs rend. Sokszor leírtam már: sopron egy ékszerdoboz, csak vigyázni kellene rá! A kommandó gondolata tetszik!”
 • 26. klaci. 2011. június 23. 18:31
  „mindigatutit
  A piacon sem kellene hagyni, hogy az árusok ottfelejtsenek "ezt-azt". Illetve a helypénzbe bele kellene kódolni a rendrakás árát, és ebből a piacok után rendet kellene tudni tenni.
  Az a baj, hogy nálunk minden begyűjtött pénz egy nagy közös gyűjtőbe kerül, nem azt a célt szolgálja, amire beszedik, helypénz, útdíj, súlyadó, parkolási díj, stb., egyre megy. De ez már nem a szemét-saga része.

  csery
  Benn van a cikkben: "...az Ógabona téren két hulladékgyűjtő edény tűnt el a közelmúltban".
  Továbbra is tartom azt a véleményt, hogy attól mert nincs kuka, senki nincs feljogosítva arra, hogy otthagyja a szemetét. Ahogy odavitte, úgy tovább is tudja vinni. Ha üres, még könnyebb is.

  Én nagyon ritkán néztem Sopronban szemetes után, ha szemét keletkezett út közben nálam, az visszakerült a zsebembe, táskámba, vagy maradt a kezemben. Na jó, ez utóbbi tényleg kényelmetlen kissé, ha nem volt nálam táska és túl nagy volt a szemét, akkor én is vártam, hogy legyen egy szemetes, de elvittem odáig. Általában onnan kellemetlen az adott dolgot cipelni, hogy szemétnek minősítjük. Amíg értékesnek tatjuk, addig nem gond.

  k8814
  Nincs kutyám, de belegondolva, aláírom, hogy ennek a szituációnak én sem örülnék, még akkor sem, ha a kutyához ez is hozzátartozik.”
 • 25. klaci. 2011. június 23. 18:16
  „Egy dolgot felejtettem ki: a pénzbüntetés mellé csapjanak kötelező - csak szemétgyűjtéssel letudható - közmunkát. Pár nap, lehet hétvégén is, így a munkahelyet sem érinti. Aki gyűjtött szemetet, az általában megbecsüli a tisztaságot, sőt rá is szól a szemetelőkre. Gyorsan összejönne egy kritikus tömeg. :)”
 • 24. mindigatutit 2011. június 23. 12:06
  „klaci
  az jó is lenne,ha 100 méterenként lenne kuka,de nincs!!!a piac péntek délután valami agyrém:(”
 • 23. öröksoproni 2011. június 23. 11:03
  „Térkamerákat kell feltenni. Visszahozza a befektetést. Elképesztő ez a vandalizmus, a szemetelés. De mi is tehetünk róla: ha látjuk, hogy tele a szemetes, nem kell púpozni. Azonnal telefon. Ha nem ürítik ki, biztos van valami jogi csűrcsavar, hogy a szolgáltatót kötelezzük a munka elvégzésére. Régen volt parkőr, most meg csak arra van eszük, hogy 5 perces késés miatt parkolási bírságot szabjanak ki.”
 • 22. SZILAJ 2011. június 23. 09:08
  „A József Attillán meg az összes szemetest ellopták már... Meg a padokat is. A játszótéren esténként vedelnek a fiatalok, másnap üres boros-sörös üvegek hevernek szanaszét mindenhol. A múltkor az egy szem lebetonozott kukát is kiborították. Ezuton gratulálok nekik.... Én szedtem össze a szemetet utánuk.”
 • 21. k8814 2011. június 23. 07:34
  „Én magam is kutyás vagyok.Nem hagyom amikor a kutyám elvégzi a dolgát.Ezzel nincs is gond!Viszont szerintem az már nagy gond,hogy az ágfalvi lakóparkban egy kuka sincs!Jó esetben 1 órán keresztül pörgetem a kezemben a zacskót amíg hazaérek.És semmilyen szemet nem lehet eldobni.
  A büntetés szerintem is helyes lenne!”
 • 20. cori118 2011. június 22. 21:43
  „Ebbem az országba mindent meglehet tenni:a balfi utcába a 49-ben a kukák nem a kapu alatt vannak hanem aki megvette a házat sutyiba az szépen hátra huzza és mi lakok nem tehetünk ellene semmit.
  aCSak ki fogja mindig végig sétáltatni a rossz udvarba a kukákat. Met hát a kukák az udvar végében vannak”
 • 19. csery 2011. június 22. 20:07
  „Az első kép az Ógabona tér. Ma épp arra jártam, és sehol nem láttam szemetest. Ilyen szökőkutas, pados, leülős helyen alap kellene hogy legyen egy szemetes.”
 • 18. anuvuk 2011. június 22. 17:24
  „klaci.Filtec.
  Mindkét esetben teljesen egyet értek,- már úgy szemetelnek, hogy észre sem veszik!!!!
  Csak akkor vennék észre és szoknának le, -ha megveregetnék a vállát a szemetelőnek, csikk eldobónak, -itt a jutalom csekk!!
  Ellenállás, tiltakozás lenne,- mindenért "meg kell dolgozni"!!!!!!!!”
 • 17. klaci. 2011. június 22. 16:58
  „Egyetértek Filteccel.
  Akkor lesz rend, ha majd lesz büntetés. Összegben és gyakoriságban is. Kíváncsi lennék, hogy az erre feljogosított hatóság az elmúlt években hány embert vont felelősségre cigarettacsikk eldobásáért, kutyagumi otthagyásáért? Gondolom a szám közelít a nullához, pedig a nyomokból úgy tűnik, hogy lenne lehetőség tetten érésre.

  Szerintem bolondság a kukák számára fogni a szemetelést. Nem lehet 100m-enként szemetest kitenni. A dohányosok jó része szerintem fel sem fogja, hogy amit tesz, az szemetelés. A kutyások jelentős része "leszarja", minthogy fogdozná. És ez nem a kihelyezett nylonzacskón múlik. Aki felelős, annál van. Ha mindent úgy kezelnénk, mint a csikket, és elpöckölnénk, akkor térdig járnánk a szemétben. Hiszen ezzel a logikával, ha nincs ott szemetes, ahol elfogyott, kiürült, betelt, akkor eldobhatom a dobozt, az üveget, vagy a papírzsebkendőt is. Sajnos úgy veszem észre, hogy ez kezd elterjedni, egyre több a műanyag flakon és aludoboz szerteszéjjel. Mindenhol nem lehet kuka, hátha ott fogy el. És miért ne lehetne tovább hordozni, ha már üres. Amíg tele volt, addig is volt valahol. Táskában, zsebben, kézben. Üresen már nem fér el ott még egy darabig? Ugyanígy miért ne lehetne az elnyomott csikket is visszatenni oda (a dobozba), ahol előzőleg, még cigaretta korában volt?
  Egyébként számos természetközeli helyen, pl. lovardákban, vidéki állatsimogatóknál, stb. bevezették már, hogy egyáltalán nincs kihelyezve kuka. Ami a látogatóknál van és szemét, az általuk került oda, ha el tudták hozni még tele, akkor üresen könnyebb is visszavinni. Kb. ez a szlogen több külföldi erdőségben is, csak nálunk szokás oda is kukát követelni.
  Az a baj, hogy az emberek úgy hiszik, hogy a közös az nem az övék, és ott majd más tesz rendet. Magunkénak kellene éreznünk, de hogy valami beinduljon, első lépésben maradna a büntetés.
  Folyamatosan, nagy számban, felvállalva, az eredményeket széles körben elhíresztelve. Mivel ezek a munkahelyek megfinanszíroznák önmagukat, a kormány munkahelynövelési szándékaival is egyeznének. :)”
 • 16. Filtec 2011. június 22. 16:13
  „ 
   

  Már vagy 5x leírtam ide:
  Szemétkommandósokat a városba! (az elnevezés most mindegy)
   

  Járják a várost, videó kamerával.
  Szemetelők, kutyagumisok fizessenek ~30 000 Ft büntetést.
  Ebből 10% a kommandósoké. Ebből még adóznak is.

  Szerintem már a reggeli órákban lesnék a kutyásokat, csikkeldobálókat, szemetelőket.

  Naponta csak 10 embert kapjanak el szemetelésért, kutyagumi felszedés elmulasztásáért, az már bruttó 100.000 Ft kettőjüknek.
  Tudnák, hogy érdemes dolgozni, hisz a zsebükre megy.

  Valahogy létre kéne hozni a jogi hátterét is a behajtásnak. De lehet, hogy ez már működik pár városban (Kaposvár)”
 • 15. bobo 2011. június 22. 12:25
  „intar: megvédeném a szemetes elhelyezését. Ez közvetlenül a parkolók mögötti zöld sávon van. Ha közelebb raknák, félő a parkoló autó döntenék ki, ráadásul észrevenni sem lenne könnyebb. Persze lehetett volna két fa közé tenni, nem az egyik tövébe, de a kitóduló szemét látványa kompenzálja a leárnyékolást.”
 • 14. norbi29 2011. június 22. 12:03
  „holdingnak arra van csak esze hogy parkolózónákat jelöljön ki és zsebelje be a pénzt
  aztán amikor csinálni kéne valamit, akkor a hülye emberek a hibásak :)))))”
 • 13. intar 2011. június 22. 11:15
  „A második képen látható gyűjtőt biztos ,hogy oda kellett állítani? A zöldterület közepére?”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomból valóság - Könyv készült a Tűzhangya kalandjairól

Az Atlanti-óceánt a saját tervezésű és építtetésű hajóján evezte át pár évvel ezelőtt két soproni… Tovább olvasom