Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Borzolják a kedélyeket az új bicikliutak Sopronban

A biciklisek és a gépjárművezetők számára sem mindenhol egyértelműek a közlekedés szabályai az újonnan felfestett kerékpárút vonalán. Nem árt az óvatosság!

Sopron belvárosában kerékpárutakat, -sávokat, -nyomokat és kerékpározásra kijelölt utakat alakítottak ki. A fejlesztés célja, hogy biztonságos közlekedési lehetőséget nyújtson a bicikliseknek és a gépjárművezetőknek.

A tervezet alapján az Állomás, a Mátyás király utcában, a Várkerületen, a Széchenyi téren, valamint az Erzsébet utcában lehet kijelölt nyomvonalon biciklizni.

A Mátyás király utcában szinte a sáv közepén festették fel a parkolóhelyeket, ami nehezíti a jobbra kanyarodók besorolását.
A Mátyás király utcában szinte a sáv közepén festették fel a parkolóhelyeket, ami nehezíti a jobbra kanyarodók besorolását.


Az új utak használatának szabályai azonban nem egyértelműek. Lőrincz Ákos, a Sziklai Autós Iskola oktatója az ötletet kiválónak tartja, de véleménye szerint a kivitelezés eléggé kusza.

„Sajnos a jelzések és a felfestések nem mindig egyértelműek sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára. Sok helyen ebből adódhat konfliktus.

Gondolok itt például arra, amikor a kerékpársávot bevezetik az autóbusz-megállóba, illetve a nyitott és zárt kerékpársávok váltakozására. Mind az autósoknak, mind a bicikliseknek maximálisan tisztában kellene lenniük a rájuk vonatkozó szabályokkal. Hiszen amíg a zárt kerékpársávra nem szabad ráhajtani gépjárművel, a nyitottra igen. Ez sokak számára még nem egyértelmű."

Az autóbusz-megállón áthaladó kerékpársáv balesetveszélyes is lehet, ha valaki kicsit figyelmetlen.
Az autóbusz-megállón áthaladó kerékpársáv balesetveszélyes is lehet, ha valaki kicsit figyelmetlen.


Akik kerékpárral járnak, naponta szembesülnek a problémákkal. Némethné Lőrincz Beáta szerint csak akkor lenne biztonságos a kerékpárút, ha az autóktól elzárva alakították volna ki.

„A mostani rend több közlekedésbiztonsági kérdést is felvet. Az Erzsébet utcában például a buszmegálló benne van a biciklisútvonalban. Itt a parkoló autók miatt egy busz nem is fér el az autók sávjában, ezért nagyon közel halad el a biciklikormányokhoz. A napokban a Széchenyi téren haladtam az úttest szélén felfestett kerékpársávban, amikor egy autó bevágott elém. Csak a gyors reflexeimnek köszönhettem, hogy elkerültem az ütközést."

Mindaddig, amíg nem oldódnak meg a nyilvánvaló problémák és nem szokják meg az autósok és a kerékpárosok is az új rendet, ajánlott fokozott óvatossággal közlekedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetési gondokkal küzd a soproni egyetem

Likviditási problémákkal küzdenek meg a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Tovább olvasom