Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Borünnep Sopronban

Idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Fő téren a Soproni Borünnepet.

Zsongott a Fő tér péntek este, a XIV. Soproni Borünnep hivatalos megnyitóján. Hogy valóban ünneppé váljon ez a közel másfél évtizedes rendezvénysorozat, arról a szervezők, elsősorban a Soproni Városi Fúvószenekar gondoskodott. Az idén már háromnapossá vált rangos eseményen hazai és osztrák rezesbandák, zenekarok, művészeti csoportok és a magyarországi német táncegyüttesek lépnek fel. Persze a főszerep a boroké volt és lesz még két napig. Az elmúlt években a Soproni Történelmi Borvidéken szüretelt szőlőkből kimagasló minőségű borok készültek.

A Fő téren tizenkilenc soproni és város környéki borász, valamint egy-egy borkereskedés és borház kínálja vasárnap estig borait.
A soproni borok kiváló minőségét az is bizonyítja, hogy a hazai és nagy múltú külföldi versenyeken rendre aranyérmet érnek el. Legjobbjai ma már a világ élvonalába tartoznak.

A borünnep megnyitóján harsonák köszöntötték a vendégeket, akik már korábban is megkóstolhatták a borokat.

Walter Dezső polgármester köszöntő szavai után kezdetét vette a felhőtlen kikapcsolódás.

Weinberger Károlytól, a soproni fúvósok titkárától, a borünnep főszervezőjétől azt kérdeztük, miért nincsenek jelen a Fő téren a szomszédos, burgenlandi borászok.
– Az elmúlt években többször is meghívtuk a burgenlandiakat, néhányan el is jöttek. Cserébe azt kértük tőlük, hogy a soproni borosgazdák részt vehessenek hasonló rendezvényeiken. Ilyenre nem került sor, ezért úgy döntöttünk, idén nem küldünk meghívót számukra. 

Miközben a sokaság kóstolgatta a jófajta borokat, Rigler Zsolttal, a Bormarketing Műhely Kht. vezetőjével a Kékfrankos Nyár eseményeiről váltottunk szót.
– A Kékfrankos Nyár rendezvénysorozatot idén először szervezzük meg – a mai naptól kezdődően egészen a szüreti napokig –  a borászok, a hegyközségek és a Pro Kultúra Sopron Kht. közreműködésével, segítségével. Ennek több eleme van. Az Új utcai történelmi pincében egy-egy hétig ismert soproni pincészetek mutatkoznak be, felidézve a „Buschenschankok" világát. A Poncichter estéken – péntekenként –  egy-egy étteremben a soproni borok és ételek világába kalandozhatnak az érdeklődők. A „Borvidék a világörökségben" programunk elsősorban a város vendégeinek szól. Szombatonként – igény szerint – pincelátogatással egybekötött autóbuszos kiránduláson mutatjuk be borvidékünket. A „Városi séta a bor jegyében" azoknak szól, akik kulturális értékeinket, a kékfrankos fővárosát a borászat szemüvegén keresztül szeretnék megismerni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg gyerekeknek gyűjt

Megyénkben először Zsirára érkezett meg tegnap kerékpáron dr. Albert Royards, a Mosolygó Kórház… Tovább olvasom