Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Börtönmunka elkeseredés ellen

Sopronkőhida - Több mint kétszáz elítélt dolgozik a sopronkőhidai fegyintézetben. A munka csökkenti a „befordulás" veszélyét, igaz, a bér nem magas – néhány tízezer forint. Ez elég az elítélt mindennapi költségeire, sokan pedig hazautalják szeretteiknek.
A társadalomba való visszailleszkedés érdekében fontos lenne, hogy a szabadságvesztésüket töltők rendszeres munkát végezhessenek, ez azonban nemcsak a lehetőségen, de az elítélt attitűdjén is múlik. Sopronkőhidán a fogvatartottak közel harmada alkalmas munkára, ami körülbelül lefedi a megrendelői igényeket is. A textilgyártást az utóbbi években felváltották a fa- és vasipari munkák és a gumisorjázás.

– A fogvatartottak többsége szeretne dolgozni, ez derül ki a legtöbb intézményi „panasznapon" – mondta el a Kisalföldnek Farkas György, a fegyintézetben működő kft. ügyvezető igazgatója. – Jó néhányan azonban életükben még sosem találkoztak a munkával, sokaknak nyolc általánosa sincs. Válogatnunk kell közöttük, be kell tanítani a munkavállalókat, ugyanakkor a piaci elvárásoknak is meg kell felelnünk. Jelenleg az elítéltek egyharmada dolgozik a raklapgyártó, gumisorjázó, valamint a lakatosüzemünkben. Ezenkívül a mosodában és a konfekcióvarrás területén is dolgoznak. De a zárkaajtók is az itteni üzemben készültek, most pedig a készülő kápolna belső bútorait gyártják.

Kőhidán az elítéltek egyharmada dolgozik a raklapgyártó, gumisorjázó, valamint a lakatosüzemben.
Fotó: Magasi

A fogvatartottak bérei mindössze a töredékei a civil életben kapott juttatásoknak. A törvény szerint az előző év minimálbérének egyharmadát – körülbelül 22 ezer forintot – keresik havonta. Ez úgy tűnhet, önmagában nem sok mindenre elég, de a fogvatartott így előteremtheti a forrást az esetleges extraigényeire; cigarettára, kávéra, édességre költheti. Mások azonban családjukat támogatják a keresetből. – Különböző prémiumrendszerrel igyekszünk motiválni a dolgozókat, többnyire sikeresen – folytatta Farkas György, aki azt is hozzátette, jót tesz az elítéltek hangulatának, ha kizökkennek a zárka magányából. A munka segíti a szocializációt, ugyanakkor megvédi az elítéltet a „befordulástól", aminek itt sajnos szélsőséges hatásai is lehetnek.

– Ha valakivel megszakítják odakintről a kapcsolatot, az elkeseredés nemcsak az érintett, de a zárkatársai, sőt, a felügyelők mindennapjait is megnehezíti. Igyekszünk lehetőség szerint minél többeket lefoglalni. Volt arra is példa, hogy a tényleges életfogytiglani büntetést töltő bűnözőnek bevittük a munkához szükséges kellékeket a különleges biztonságú körletbe, hogy legyen mivel eltölteni az idejét. A mentális problémákkal küzdőknek pedig egy fóliaházat állítottunk fel, ahol kertészkedhetnek.

A kft. ajánlólevelet ad a kikerülőknek, hogy segítse őket az elhelyezkedésben, az intézmény pedig – uniós pályázatokból – évről évre indít különböző képzéseket, melyekkel szakmát ad a szabadulóknak. A tapasztalatok azt mutatják: aki bent dolgozott, kint könnyebben boldogul, kisebb a visszaesés valószínűsége.

Olvasóink írták

 • 5. FaPofa 2008. március 14. 23:46
  „Kívánok nekik jó munkát kifulladásig, a munka a legjobb terápia a lélek rendbehozatalára.”
 • 4. Simi 2008. március 14. 22:37
  „Ezeket a hozzaszolasokat komolyan ide szantad? Vagy csak irni akartal?..
  Szerintem nem rossz dolog, hogy befogjak oket egy picit dolgozni; ebbol mindenkinek haszna szarmazik.”
 • 3. Cseter János 2008. március 14. 16:46
  „Más nem is juthat eszébe annak aki felelőtlenségte okán nés miatt csak a helyesírásba tud belekötni!Természetesen aki nem ért hozzá az sem különb mint amit kritikájávak véd!”
 • 2. Béla99 2008. március 14. 13:31
  „Kedves János! A helyesírása alapján Ön nyugodtan betársulhatna a bandába a börtönben ülő gyengeelméjű helyett. :-)))”
 • 1. Cseter János 2008. március 13. 10:54
  „A Zsarú magazinból köztudott, hogy egy csaló társasá a fél dunántúlt végig fosztogatta! Mivel szorult a bűnüldözési hurok, így a vezér feldobta a gyengeelméjű viszont a kivitelezésben teárális képességekkel rendelkező beosztottját, aki mindig elviszi a balhét! Börtönbe mindig Ő vonúl! Ugyan is az iratokból minden normális embner megállapithatja, hogy a betegelmélyű bünözőnek az értelmi szintje mint egy 7-9 éves gyermeknek felel meg. Viszont jó pépű és megnyerő alázatos tekintete van! Születésétől fogva elmebeteg. A serdülő kora és a felnőtté válására csupán az ösztönei és némi teátrális képességei alakutak ki! A 27. életévét betöltve mint egy 7-8 évet töltötte börtönbe. Most is két megyei bíróság ítéletét tölti! Vajon most Őt ott megtanitják dolgozni vagy szakmát andak neki, amikor tudott e berkekbek a gyengeelméjűsége? Vagy így olcsóbb ez ellátása mindha zárt gyógyintézetben kezelnék? No és mi lesz ,ha ismét letöltötte a büntetését? Vajon ezzel ki fog törődni? Vagy e közveszélyes elmebeteget megint rászabadítják a védtelen áldozatokra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terv van, pénz nincs a balfi fürdő fejlesztésére

Elképzelések vannak, de pénz egyelőre nincs a az Állami Szanatórium balfi – gyógyvízéről híres… Tovább olvasom