Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Börtönhalál: vádemelés a fegyőrök ellen

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka, dr. Pantali Zoltán ezredes cáfolja, hogy az idén augusztus 4-én elhunyt Zámbó Zsolt elítélt azért halt meg, mert nem kapott szakszerű és időben érkezett orvosi segítséget.
Fotóillusztráció
A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka, dr. Pantali Zoltán ezredes cáfolja, hogy az idén augusztus 4-én elhunyt Zámbó Zsolt elítélt azért halt meg, mert nem kapott szakszerű és időben érkezett orvosi segítséget.
– Zámbó Zsoltot befogadásakor kórházunk orvosa vette gondozásba és az esztergomi Vaszary Kolos kórház orvosai által még 2001 áprilisában beállított gyógyszeres kezelést változtatás nélkül, folyamatosan biztosította. Zámbó Zsolt 37 alkalommal kereste fel különböző okokkal az intézet kórházát. Ebből háromszor, négyszer fulladásos panaszokkal, amelyek az injekciós kezelések hatására mindig megszűntek – mondta dr. Pantali Zoltán, a sopronkőhidai intézet parancsnoka.

A jegyzőkönyv adatai

Halála napján – augusztus 4-én – reggel hat óra 30 perckor – ekkor van a váltás – jelezte a körletfelügyelőnek, rosszul érzi magát, de a jegyzőkönyvben foglaltak szerint, amelyben két zárkatársa is nyilatkozott, azt mondta, az orvosi rendelőbe csak a reggeli kiosztása után kísérjék át. Ennek ellenére a felügyelő kiengedte a folyosóra, tehát, ha rosszul lett volna, akkor tudott volna segítséget kérni. Ugyancsak a jegyzőkönyvek szerint a felügyelet fél nyolckor – egy újabb rosszullét észlelésekor – értesítette a főfelügyelőt, aki riasztotta az ügyeletes nővért. P öt perc múlva érkezett a zárkához a beteg ellátását szolgáló gyógyszerekkel együtt. Zámbó Zsolt panaszai azonban nem szűntek meg, ezért az ápoló értesítette az ügyeletes orvost és annak utasítására újabb injekciót adott a betegnek. Ezt követően kísérték fel az orvosi rendelőbe, de közben fokozódó rohamai miatt hordágyra tették. Az intézet orvosa oxigénpalackról lélegeztette a beteget, ennek ellenére kilenc óra negyven perckor bekövetkezett a halál. A már előzetesen értesített mentősök öt perccel később érkeztek a helyszínre.
Érdemes idézni a boncolás jegyzőkönyvéből is: „Az alkalmazott kezelés a beteg állapotának megfelelő volt, mulasztásra, tévedésre vagy gyógykezelés hiányosságára, szakmai szabályszegésre utaló jel vagy adat a boncolás során nem volt látható." Akkor joggal tehető fel a kérdés: miért, miben halt meg Zámbó Zsolt?
Dr. Nagy István, a Sopronkőhidai Börtön és Fegyház orvosa szerint – az ő kezei között halt meg Zámbó Zsolt – az asztmarohamok esetén használt spray túlzott, gyakori használata valóban előidézhet a szervezet létfontosságú szer-

veiben olyan visszafordíthatatlan folyamatot, amely halálhoz vezethet. Ismeretei szerint ezt állapította meg a megismételt boncolás is. (A Kisalföld információi szerint – amelyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán adatvédelmi okokra hivatkozva nem erősítettek meg – a halál oka szívizomelhalás és a keringés összeomlása volt.) Nagy doktor szerint képtelenség és nevetséges az az elterjedt híresztelés, hogy a beteg kalciuminjekciót és Cavintont kapott volna. Ez ellenőrizhető, hiszen minden egyes kezelést rögzítenek az orvosi naplóban.

Nem tudnak kártérítési perről

Dr. Pantali Zoltán hivatalosan még nem értesült arról, hogy a család kártérítési pert indít ellenük.
– Augusztus negyedike vasárnap volt. Az értesítést követően a család kedden érkezett Sopronkőhidára – folytatja a szomorú történet felidézését a parancsnok. – Már ekkor közölték helyettesemmel, hogy beperelnek minket. Erről azonban még semmit sem tudunk. Az viszont megfelel a valóságnak, hogy az aznap reggel a körletből lelépő és szolgálatot kezdő fegyőrökkel szemben vizsgálatot indított a katonai ügyészség.
Dr. Váradi Gyula, a Győri Katonai Ügyészség vezetője: – Valóban vizsgálódtunk és vádat emeltünk a két fegyőr ellen, segítségnyújtás elmulasztása, illetve szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt. Többet azonban nem mondhatok, mert már bírói szakba került az ügy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egytálétel boldogság

Sopronban a karácsonyi ünnepek alatt több száz hajléktalan és rászoruló jutott meleg ételhez, emberi… Tovább olvasom