Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Börtön, majd kitüntetés a forradalmárnak

A kádári hatalom börtönbüntetésre ítélte Steiner Gergelyt, az 1956-os forradalmi események egyik soproni szereplőjét. Ma kitüntetik az egykori járási elnököt.

Sokat tett azért, hogy a hűség városában ne folyjon vér a megmozdulásokon.

Az indoklás szerint Steiner Gergelyemberi helytállásáért, az 1956-os forradalomban betöltött szerepéért érdemelte ki az elismerést.

– A soproni forradalmi járás elnökeként tevékenykedtem. Ma sem érzem úgy, hogy bármi különleges dolgot cselekedtem volna. Csak sodródtam az eseményekkel és tettem, amit a szívem diktált – mondta a kitüntetett, aki a város vezetőitől ma veszi át a plakettet és az oklevelet.

– Akkoriban a járási tanácson dolgoztam, törvényességi feladatokat láttam el. Munkámat a mostani jegyzőkéhez hasonlítanám, de sajnos én nem szerezhettem meg a jogi oklevelet, mert a forradalom után kirúgtak az egyetemről. 1956. október 23-án a budapesti történések hírére mozgolódni kezdtek itt is a főiskolai és egyetemi hallgatók, és minden ténykedésükről értesítettek engem is.

Steiner Gergely állítja, nem tett semmi különlegeset, csak a szívére hallgatott, miközben sodródott az eseményekkel. Fotó: Magasi Dávid
Steiner Gergely állítja, nem tett semmi különlegeset, csak a szívére hallgatott, miközben sodródott az eseményekkel. Fotó: Magasi Dávid

Így bekerültem az események sűrűjébe, igyekeztem folyamatosan tájékoztatni és tájékozódni az aktuális hírekről. Pedig mi sem tudtuk igazán, mi is történik, teljes volt a bizonytalanság. Az érdemem talán az lehetett – ezt mondja az utókor –, hogy igyekeztem mindenkit nyugalomra inteni, csitítottam a hangoskodókat, békés mederben tartottam az eseményeket.

Steiner Gergelyt az akkori hatalom ellenforradalmárnak nyilvánította és börtönre ítélte. Hosszú volt a vádirat, de – mint mondja – konkrétumokat nem tartalmazott. Rendszerellenességgel vádolták, hét hónapot ült előzetesben, majd egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Nagy csapás volt számára, hogy szabadulása után hónapokig nem kapott munkát, aztán csak segédmunkásként tudott elhelyezkedni. Később szakmunkásvizsgát tett és művezetőként dolgozott.


A soproni forradalom

Sopronban azért is mehettek végbe vér nélkül a forradalmi események, mert a tanári karnak tekintélye volt a városban, továbbá a főiskolai és egyetemi ifjúságot szerették a helyi polgárok, nem utolsósorban pedig a határőrség és a rendőrség itt azonosult a forradalmi ifjúság követeléseivel. A fegyveres testületek vezetői pedig a lelkiismeretükre hallgattak és nem lövettek az ifjúságra.Olvasóink írták

 • 2. dozo 2009. november 13. 17:04
  „Gratulálok Gergi bácsi a kitüntetéshez, megérdemelted az elismerést, bár e tény sajnos nem kárpótol a szenvedéseidért!
  Üdvözöllek Móvárról:
  DZ”
 • 1. Je.Ta. 2009. november 04. 13:17
  „Igen,ma kezdödött a "megtorlas"!
  Nov.4.-e "ütött a cselekves oraja"! cimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötetlen beszélgetésekkel, orvosi tanácsokkal segítik a sorstársakat

Sopronban csaknem félszáz tagot számlál a cukorbetegek egyesülete, az érintettek rendszeresen… Tovább olvasom