Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Borlovagrend: soproni legátus alakult

Tizenkilenc soproni és környékbeli borlovag megalapította soproni legátusát: az Európai Borlovagrendet.
Az Európai Borlovagrend ausztriai szervezetének egy éve tagja a soproni Veres János vendéglátómenedzser, aki az új képviselet létrehozásának a kezdeményezője, Soproni Somlai Attilával együtt.

Veres János elmondta: az ausztriai rendi találkozókon indítványozta, hogy a magyarországi konzulátus – a sátoraljaújhelyi, a Vas megyei, a tokaji, a Pécs környéki és a budapesti legátusa mellett – a soproni történelmi borvidéken is alapítson szervezetet. Az európai borlovagok ünnepélyes fogadalmat tesznek az Isten és a nemes bor megbecsülésére, az irántuk való hűségre, a keresztény értékek és a borhagyományok őrzésére, nemkülönben a barátságra és a békére.

Ezeket a gondolatokat hangsúlyozta a Burgenlandban húsz éve alapított Európai Borlovagrend első konzulja, Alfred Tintera-Tombor von Rákóczi, aki a kezdetektől vezetője a középkori lovagi eszméket a borkultúrával együtt népszerűsítő társaságnak. Mint mondta, közös Európánk ezer szállal köt össze bennünket, pannóniaiakat, s európai identitással boldogabb jövőnk sem képzelhető el Isten, a bor és a barátság szent kötelme nélkül. A borlovagrend tagja, XIII. Esterházy Antal herceg szintén a kereszténység, a lovagi mentalitás és a bor humánumban gyökerező hármasságát hirdette köszöntőjében.

Borlovaggá avatták többek között Horváth Imre soproni városplébánost is, aki kifejtette: a bor a szentmise áldozatában Krisztus vére. Mértéklettel fogyasztva megvilágítja a lelkeket, s közelebb hozza egymáshoz az embereket. Az ugyancsak borlovaggá avatott Soproni Somlai Attila úgy vélte, a jó célok érdekében érdemes lesz együttműködni a város másik, 1985-ben alapított Vinum Civium Fidelissimorum Borrendjével is.

A középkor szimbólumrendszereit alkalmazó borlovagrendi szertartáson – amelyen részt vett Pammer István, az európai szervezet magyarországi prokonzulja – tizenkilenc személyt avattak borlovaggá; eddig tevékenységük elismeréséül öten kaptak bortanácsnoki, ketten pedig rendi kereszt kitüntetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozzák a sétát és a gombászást

A Soproni-hegyvidéken a beindult bikavadászati szezon miatt korlátozzák a szabadidős… Tovább olvasom