Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Borkonferencia Sopronban - Rajtunk röhög Európa

Magyarországon szinte tízszer annyi papírt kell egy egységnyi bor forgalomba hozatalakor kiadni, mint például Ausztriában - hangzott el a soproni borkonferencián.


Ezen a lehetetlen helyzeten változtatni kell, mert ez embertelen állapot és rajtunk röhög már Európa, hogy milyen adminisztratív terhek sújtják a magyar borászatot - mondta Tiffán Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője a soproni Bormarketing Konferencián -írja az inforadio.hu.

Az adminisztratív terhek csökkentéséről, illetve a jövedéki törvény módosításáról is szó lesz a parlament szőlészeti és borászati albizottságában - mondta Tiffán Zsolt parlamenti képviselő, az albizottság elnöke a XI. Soproni Bormarketing Konferencián. Hozzátette: a december 15-eit követő mindegyik albizottsági ülésen napirenden lesznek ezek a témák, amelyek tárgyalásába bevonják a ma még különálló VPOP és APEH illetékeseit.

A magyar borászat egyik legnagyobb problémája az, hogy lassan már nincs is idő szőlővel és borral foglalkozni, mert ha az ember megiszik egy pohár bort, akkor utána el kell mennie körmölni - mondta Tiffán Zsolt. Magyarországon mintegy tízszer annyi papírt kell egy egységnyi bor forgalomba hozatalakor kiadni, mint Ausztriában. Ezen a tarthatatlan helyzeten változtatni kell, rajtunk röhög már Európa, hogy milyen adminisztratív terhek sújtják a magyar borászatot - jelentette ki a Fidesz parlamenti képviselője.

Tiffán Zsolt előadásában hosszan sorolta az adminisztrációs kötelezettségeket: szőlő- és borszármazási bizonylat, KSH adatszolgáltatás, hegyközségi adatszolgáltatás, forgalomba hozatali járulék, környezetvédelmi termékdíj nyilvántartása és bevallása, alkalmi munkavállalók nyilvántartása és bevallása, forgalomba hozatali engedélyezés, mintavétel- és nyilvántartás, elszámolás és bejelentés, VPOP elszámolás és bevallás, táblatörzskönyv, gazdálkodási napló, permetezési napló, munkavédelemmel kapcsolatos nyilvántartások, ÁNTSZ-szel kapcsolatos nyilvántartások, HACC-vel kapcsolatos nyilvántartás.

Ha a magyar adóbevallás egy söralátétre elfér majd, akkor szeretnénk kérni azt a magyar kormányzattól, hogy akár egy borcímkére elférjen mindaz, amennyit a borászoknak pluszban adminisztrálni kell - javasolta a képviselő. Hozzátette: amennyiben megfelelő a kontroll, ki lehet szűrni azokat, akik nem szabályosan hoznak borokat forgalomba. Az ilyen borok eladásában részt vevők csalnak, meglopják az országot, hiszen a feketén forgalomba hozott borok többek között az áfabevételeket is gyengítik.

A teljes beszámoló>>

Olvasóink írták

 • 5. Csetneky 2010. december 04. 18:59
  „Hát, férfiasan bevallom, már több pohár bort is megittam életem során, de még soha nem fordult elő, hogy közvetlenül utána körmölni mentem volna.
  Ettől függetlenül a felesleges adminisztráció csökkentése már régóta esedékes lenne. Az élet minden területén.”
 • 4. mracer 2010. december 04. 16:32
  „És miböl állana a kétharmados forradalomnak megváltoztatni ezt az apróságot????”
 • 3. Mankapunka 2010. december 04. 16:02
  „Nem csak a borhoz,hanem bármihez,amibe az ember fia belekezd.

  Bürökrácia nagy utakat tör nálunk,az biztos.

  Amúgy nem csak Európa röhög ezen,hanem már mi is.”
 • 2. Patriot 2010. december 04. 14:36
  „Előző rezsimnek az volt az érdeke, hogy kinyírja a hazai vállalkozásokat.”
 • 1. robi04 2010. december 04. 14:32
  „Az a baj,hogy nemcsak ezért röhögnek rajtunk:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GYSEV 6,6 milliárd forint állami támogatást kér

A GYSEV 2011-ben a pályafenntartáshoz 1,9 milliárd, a személyszállításhoz 5,7 milliárd forint állami… Tovább olvasom