Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Bordeaux-ban is hódít a kékfrankos

A világ egyik legnagyobb hagyományú borversenyére 36 országból összesen 5072 bort neveztek.
A világ egyik legnagyobb hagyományú borversenyére 36 országból összesen 5072 bort neveztek, közöttük tizenhárom sopronit. A mintegy 840 kóstolóból álló zsűri 1447 bort tüntetett ki éremmel. 250 arany-, 510 ezüst- és 687 bronzérem született. Aranyérmet kapott a Weninger Pincészet 2003-as Soproni Kékfrankos Selectionja (Spern Steiner-dűlő) és ugyancsak 2003-as szüretelésű Soproni Frettner Cuvée-je, valamint a Lövér Pince 2002-es Soproni Kékfrankosa. Bronzérmet ért el a Pfneiszl Pince (Soproni Syrah 2004) és a Vincellér-ház (Soproni Zenit 2004 – kései szüret).

A bordeaux-i borverseny ismételten bizonyította, hogy a világfajták mellett kitüntetett szerephez juthat a sokáig háttérbe szorított kékfrankos, ha a megfelelő technológia szakértelemmel párosul.
A kékfrankos ismételt „felfedezésében" éppen a Weninger Pincészet járt elöl, mert a szakemberek véleménye szerint újrafogalmazták a kékfrankos ismérveit. Ferenczy Zsolt, a cég ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, nagy öröm számukra, hogy a vörösbor hazájában is sikerült a kékfrankos értékeit elismertetni. A Kékfrankos Selection erjedése természetes erjesztőbaktériumokkal, fatartályokban történt, további 14 nap héjon tartás után került sor a préselésre. A biológiai almasavbontás francia barrique-hordókban zajlott le, ezt követően tizenöt hónapig érlelték barrique-hordókban.

Hogy milyen is ez a bor? Intenzív, bogyós gyümölcsöket idéző. Illatanyagában a fahéj és a gyömbér dominál. Ízét a meggy és a csokoládé vezeti. Harmóniája fűszerek és gyümölcsök sokaságára épül.
A Soproni Frettner Cuvée összetevői: 48 százalék merlot, 32 syrah és 20 százalék kékfrankos.

A 13 napos erjedés természetes erjesztőbaktériumokkal, kóracél tartályokban történt, további 7 nap héjon tartás után került sor a préselésre. A biológiai almasavbontás barrique-hordókban zajlott le, majd 14 hónapig érlelték, barrique-hordókban. A cuvée intenzív, málnás, cseresznyés íze mellett dohány érezhető, de a csipke és a galagonya frissessége is felfedezhető benne.

– A Lövér Pince tudatosan készült arra, hogy a borvidék zászlósborával, a kékfrankossal érjen el sikert Bordeaux-ban – mondta Magyar Dezső ügyvezető. – Arra törekedtünk, hogy a barrique-olás ne nyomja rá a bélyegét, hogy megőrizzük a hagyományos soproni eljárást a borkészítés folyamatában. A most aranyérmet nyert bor alapanyagát 2002-ben szüreteltük Balfon. Nyolcvan százalékát hagyományos tölgyfa hordóban, a többit pedig párhuzamosan barrique-hordókban érleltük, majd „összekóstoltuk". Ezt követően került palackokba, másfél éve. A bor most van a csúcson. Illata, íze gyümölcsös, elsősorban a nagymama szilvalekvárjára emlékeztet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőt takarítottak

Pezsgősüveg, sörösdoboz, cigarettacsikk – mindezekkel már a találkozó helyszínén, az uszodához közeli Printz-pihenőnél találkoztak az erdőtakarításra érkező soproniak. Első látásra fel sem tűnik, hogy mennyi szemét lapul a bokrok, fák tövében, de ha alaposabban körülnéz az ember, máris van miért lehajolni. Esőkabátban, zacskókkal két csoportban indult el szemetet gyűjteni 15-20 soproni. Tovább olvasom