Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Boldog születésnapot soproni színház! - Fotók

1,2 millió néző, nyolcmilliárd forintos forgalom, összesen több mint háromezer előadás. Húsz éves a soproni Petőfi Színház.

Szombaton a Liszt-központban az alapítók, a dolgozók, a meghívott vendégek, politikusok együtt ünnepelték a soproni Petőfi Színház megalakulásának huszadik évfordulóját.

Kezdésként Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója idézte fel a kezdeteket.

- 1991 nyarán merült fel a gondolat, hogy Sopronban is kellene egy önálló színházat alapítani – utalt vissza Nyerges Ferenc. – Gyorsan kellett cselekednünk, ugyanis ha októberig lezajlik a folyamat, akkor a teátrum épületének felújítására százmillió forint támogatást ad az állam. Nyomban felhívtam az akkori alpolgármestert Czike Albertet. S egyből sikerült eljutnom hozzá. A gondolatot hamar tett követte, és október 15-én megszületett a Petőfi Színház. Emlékszem, a közgyűlésen nem sikerült elsőre színi igazgatót választani. Ekkor Czike Albert kijelentette: addig nem mennem haza, míg el nem dől a vezető személye. Végül, Mikó Istvánra esett a választás. Az újjászervezett színházépületben 1992. december 3-án Dürrenmatt Meteor című komédiájával megnyitott az önálló - Petőfi Színház. Ekkor állt be a most is alkalmazott beosztás: a próbák Budapesten zajlanak, a színészek a főpróbahétre költöznek le Sopronba. S az előadásokra rendszeresen lejárnak.

Boldog születésnapot Petőfi Színház! Fotó: Magasi


Nyerges Ferenc, ezt követően megkezdte a díjak átadását.

Közben megtudtuk, a színház a kezdetekkor sokat köszönhetett Hirschler Rezső polgármesternek, valamint a már említett Czike Albertnek. Ám a következő városvezetés kultúráért felelős alpolgármesterének Fülöp Józsefnek is bőven akadt teendője. Az ő idejében hozták létre, a Pro Kultúra Nonprofit Kft. elődjét, a Pro Kultúra Kht-t. Továbbá elkezdődhetett a Liszt-központ felújítása. Tengerdi Antal, a következő alpolgármesterre is nagy feladatok vártak: befejeződött a Liszt-központ felújítása. S olyan nem várt események is hátráltatták a munkát, mint például az egyik terem mennyezetének leszakadása. S a plusz pénzt elő kellett keríteni.

Hirschler Rezső: Örülök, hogy húsz év múltán is működik a színház. Vallom, az a város nem is igazi város, ahol nincs teátrum. A soproniakban megvan a színház iránti igény, szépen fogynak a jegyek, a bérletek. Az anyagi gondokat mindig is sikerült megoldani, s úgy vélem így lesz ez a jövőben is.

A Petőfi Színház igazgatói: Mikó István (tíz év), Szilágyi Tibor (négy év), Darvasi Ilona (öt év). Valló Péter egy évig volt művészeti vezető.

A húsz év számokban: kétmilliárd forint saját bevétel, hatmilliárd forint önkormányzati és állami támogatás. A színházban 174 bemutató, mellett 2600 előadást tartottak; mindezeket 770 ezer néző látta. A Barlangszínházat, a vidéki tájelőadásokat, a kis- és a gyermekszínházat is beleszámítva 1,2 millió az összes látogatók száma.


Mikó István, alapító igazgató: Nemsokára előadásom kezdődik, így rövid leszek – mondta tréfásan a színművész. – Büszke vagyok, hogy részese lehettem e csodálatos intézmény megszületésében. Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy nagy szükség volt, s ma is szükség van a színházra.

Szilágyi Tibor színházi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Levelét Incze József olvasta fel: A negyvenöt éves színházi pályafutásom egy jelentős állomását jelenti a Sopronban eltöltött négy év. A jövőre nézve sok sikert kívánok.

Darvai Ilona, jelenlegi színház igazgató: Ha bántanak, akkor nem sírok, ha boldog vagyok akkor igen – kezdte elcsukló hangon. – A siker az sosem egy ember érdeme, a közös munka, az együttgondolkodás, a megoldással végződő viták mind-mind előbbre viszik a színházat. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi csodálatos darabot láthattunk itt Sopronban. Az elismerésemet legszívesebben visszaadnám Nyerges Ferencnek, mert neki jelentősek az érdemei.

Díjak és elismerések:

Emlékérem:

Hirschler Rezső volt polgármester
Czike Albert volt kulturális alpolgármester
Fülöp József volt kulturális alpolgármester
Tengerdi Antal volt kulturális alpolgármester

Mikó István alapító igazgató
Szilágyi Tibor volt igazgató
Darvasi Ilona színházigazgató

Sass László
Pluzsik Tamás

Török Zoltán, az MKB Musical Aréna alapítója

Örökös Tag:

Győri Péter színművész
Gecse Éva gazdasági vezető

Kabos Gyula díj:

Zsolnay András színművész

Kónya Sándor emlékdíj:

Tremmel Ernő színpadmester

15 éves törzsgárdatag:

Kaszab ZsuzsannaIdén kiosztották az Örökös Tag elismerést is. A díjról a közönség szavazás útján dönt: Győri Péter lett a győztes. Névsorban az őt követő négy helyezett: Incze József, Keresztes Ildikó, Nemcsák Károly, Sövegjártó Áron.

Győri Péter:
Az első szerepem húsz évvel ezelőtt egy szó volt, s az elmúlt évadban a La Mancha lovagja főszerepét játszhattam el. Két évtizede csoda volt a színház, s úgy gondolom, most is csodálatos ez a teátrum.

A Kabos Gyula díj odaítéléséről pedig a színész kollégák szavaznak. Most Zsolnai András vehette át a kitüntetést. – Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy engem szeretnek a legjobban a kollégák. Igaz, tavaly kisebb szerepeket kaptam, de ezekben is igyekeztem mindig tökéletes alakítást nyújtani.

Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Nonprofit Kft. nevében örökös taggá fogadta Nyerges Ferenc igazgatót. Ezt megelőzően név szerint köszöntötték a cég dolgozóit, valamint megemlékeztek a már elhunyt kollégákról, színészekről.

Az ünnepség végén Benkő Péter szavalta el Petőfi Sándor Színészdal című költeményét. A rendezvényt követő állófogadáson Sass László mondott pohárköszöntőt.

Olvasóink írták

 • 4. Rozmaringvirágszál 2011. október 18. 23:04
  „BazsiO6! Kuvasz!
  Milyen kár, hogy csak azok írnak be, akiket elküldött a mostani vezetés! Így aztán, persze, hogy csak mocskolódást kapnak.
  Kuvasz! Inkább keress valami más szakmát, mert a régi sosem jött be neked. Ez a színházasdi nem neked való!”
 • 3. Kuvasz 2011. október 17. 17:08
  „Gratulálok Gazsi06!
  Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek, de szerintem a színházba járó soproniak is.”
 • 2. matuskaszilveszter 2011. október 17. 11:06
  „20 évvel ezelőttig nem volt Sopronban szinjátszás? elég rövid az emlékezet!!!lássunk tovább az orrunknál!”
 • 1. Bazsi06 2011. október 17. 09:32
  „Mikó Istvánnak, Szilágyi Tibornak, illetőleg Valló Péternek szívből gratulálok, hiszen ők azok, akik színházat hoztak létre Sopronban. Kiváló színészek játszottak a teltházas publikum előtt!!! Színház volt, amire joggal lehetett büszke az egész város!!!!!
  A jelenlegi vezetésről kár beszélni - kiválóan bebizonyították, miként lehet tönkretenni mások munkáját. Nulla!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Széchenyi Ösztöndíjakat Sopronban

A Széchenyi István szobornál tartott Széchenyi Emlékünnepség keretében adta át a városvezetés a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakat az arra érdemes fiataloknak. Tovább olvasom