Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Bölcsődei létszámstop

Sopron - Felvételi stop van az ország valamennyi bölcsődéjében. A telt házat nem egy hivatal mondta ki, hanem a kényszer: a bölcsődék 120–130 százalékos kihasználtsággal működnek.

Új gyereket szinte sehol sem tudnak felvenni a bölcsődék Magyarországon. Ahhoz, hogy az igazán rászoruló kisgyerek felvételt nyerjen, valakinek el kell hagynia az intézményt.
– Sopronban hivatalosan ugyan nincs létszámstop, de felvenni mi sem tudunk már új gyermeket – mondta el a Kisalföldnek Földháziné Kocsis Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék intézményvezetője. Öt bölcsőde működik ugyanis a városban 220 férőhellyel. Jelenleg 294 kisgyereket látnak el, ami 134 százalékos feltöltöttséget jelent.

A törvény megengedi a 120 százalékos kihasználtságot, abból kiindulva, hogy ebben az életkorban sok a hiányzás, tehát a mindennapok gyakorlatában tulajdonképpen 100 százalékkal üzemelnek az intézmények. Mindennek ellenére a második negyedévben tizennégy kisgyermek felvétele van folyamatban a soproni bölcsődékben, rajtuk kívül még 13-an vannak várólistán. Ennél is beszédesebb adat, hogy szeptemberre 228 előjegyzésük van, pedig óvodába csak 183 kisgyerek megy majd...

Nehéz bekerülni a bölcsődébe, de ha sikerül, a szüló biztonságban tudhatja gyermekét.
Nehéz bekerülni a bölcsődébe, de ha sikerül, a szüló biztonságban tudhatja gyermekét.


Sopronban a nyolcvanas évekig igazán jó volt a bölcsődei helyzet. Nyolc önkormányzati intézmény volt 400 férőhellyel, ezenkívül még öt üzemi bölcsőde is fogadott 95 gyereket. 1984 óta azonban sorra zárnak be a bölcsik, holott igény most is lenne rájuk. A gyerekek persze – a zsúfoltság ellenére – mindent megkapnak, amire szükségük van. Szakmailag viszont nem mindegy, hogy hogyan valósul meg az egyéni bánásmód elve. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a gondozónőknek 10–12 vagy 13–14 gyermek gondozását kell maradéktalanul ellátniuk. Az ideális csoportlétszám 10 fő lenne, de nem ritka a 14 fős csoport sem...

Az az anyuka jár el okosan – és ez mindenhol igaz –, aki hónapokra előre előjegyezteti gyermekét a várólistára. És ez is csak a városokban lehet megoldás, hiszen a falvak zömében egyáltalán nincs bölcsőde. Egészen pontosan: az ország 3200 településéből mindössze 190-ben lehet bölcsis a gyerek. Az országban 533 bölcsőde működik, s a hivatalos 23.890 férőhelyen közel 29 ezer gyermekről gondoskodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyak, ezüstök kis muzsikusoknak

Fertőd - Sikeresen szerepeltek a fertődi J. Haydn Zeneiskola növendékei a legutóbbi versenyeken.… Tovább olvasom