Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Bliccelő osztrák autósok

Sopronban a külföldiek parkolásidíj- tartozása megközelíti a százmillió forintot. Győrött a felszólítottak 25–30 százaléka fizeti be önként a bírságot.
Mindkét városban adósságbehajtó céget bíztak meg a díjhátralékok rendezésére. A Soproni Városüzemeltetési Kft. több mint fél évtizede üzemeltet fizetőparkolókat. A társaság ellenőrpárjai ez idő alatt több mint kétszázezer felszólítást helyeztek el a nem fizető autósok gépkocsijainak ablak törlői alá.
– A külföldi, túlnyomórészt osztrák rendszámú gépkocsik tulajdonosainak parkolási díj-hátralékai immár közel száz millió forintra rúgnak – mondja Papp Edit, a városüzemeltetési kft. parkolási részlegvezetője.
– Az eltelt idő alatt nem ültünk ölbe tett kézzel: két évvel ezelőtt szerződést kötöttünk egy olyan nemzetközi adósságbehajtó céggel, amely Ausztriában és hazánkban is leányvállalatot tart fenn. Az osztrákok ugyanakkor ne hezményezték a követelt összegek nagyságát, mely tartalmazta a behajtó cég jutalékát is. 

A Komszol bírósághoz fordul, a perek eredménnyel járnak

– Az osztrákok felzúdulását követően a Fővárosi Ügyészség vizsgálatot kezdeményezett Sopronban. A szakértők megállapították: az adósság behajtó céggel kötött szerződés, illetve az általunk megbízott cég ausztriai működése szabályos, tevékenységét az osztrák törvények előírásainak szellemében látja el, az alkalmazott tarifák is az ottani jogszabályi keretek között maradtak – mondta el Papp Edit, a városüzemeltetési kft. parkolási részlegvezetője.
– A cég 30–32 százalékos eredményessége annak tükrében tekinthető jónak, hogy a két ország között nincs jogsegély egyezmény: a díjhátralékos osztrákok ellen tehát hiába is kezdeményeznénk és nyernénk meg a bí rósági pereket, a végrehajtás már nem lenne le hetséges. Ez annyit jelent, hogy az általunk történő behajtási kezdeményezésekre csak ráfizetnénk – tette hozzá a részlegvezető.
Eladnák az adósságállományt
– Az összeg nagysága miatt más megoldásokat is keresünk kintlévőségünk mielőbbi megtérülése érdekében – vette át a szót Major Árpád, a Soproni Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója.
– Jelenleg az osztrákok már kevesebben veszik igénybe a parkolókat, díjhátralékaik növekedési üteme is lelassult. Ettől függetlenül a közel százmilliós osztrák adósságállományt olyan külföldi székhelyű társaságnak szeretnénk eladni, amely cég már jogosult lenne a végrehajtásra is. Az elképzelés megvalósítására, azaz a konkrét pályázati kiírásra csak az új polgármesterrel történő konzultációt követően kerülhet sor. Ezerötszázról húszezerre nőhet Ami a belföldiek által időközben felhalmozott nyolcvanmilliós díjhátralékot illeti, ügyük – amely öt évig nem évül el – bíróságra kerül.
– Eddig valamennyi perünket megnyertük, a díjhátralékos autósok viszont rosszul járnak – fogalmaz az ügyvezető igazgató.
– Az ezerötszáz forintos büntetés ugyanis a per- és ügyvédi költséggel tízezer, a végrehajtás elrendelésekor pedig akár húszezer forintra is nőhet. Éppen ezért mindnyájunknak az lenne a legelőnyösebb, ha az automatáknál mindenki meg váltaná a parkolójegyét – tette hozzá Major Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új városi buszok

Kedvelt család lett a Credo, gyorsan népszerűek lettek a hazai gyártású autóbuszok. A család most… Tovább olvasom