Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Biztonságot ad a településőr jelenléte

Három Fertő menti községben állt munkába településőr. A szolgálat tagjai nem csupán a bűnmegelőzésben vesznek részt, hanem például biztosítják a helyi rendezvényeket.

Három, csendesnek mondott és biztonságos településen – Sarródon, Hegykőn, valamint Fertőhomokon – működik településőr. A szolgálat egy hónapja jött létre, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van rájuk.

– Sarród Nyárligettel és Fertőújlakkal alkot közigazgatásilag egy települést. Fertőújlak ráadásul zsáktelepülés. Ezért is fontos, hogy nálunk is van településőr – fogalmazott Turi Lajos sarródi polgármester. – Az utóbbi időben több besurranó tolvajlás is történt és pénz is tűnt el. A hideg idő beálltával egyre több a falopás. Az illegális szemétlerakást is szeretnénk visszaszorítani. Tudjuk, az őr munkája nem lesz egyszerű, hiszen több kilométerre vannak egymástól a települések.

A településőri szolgálat növeli a falvakban élők biztonságérzetét, továbbá új munkahelyeket is teremtett. Hegykőn két, vagyonőri vizsgával rendelkező, korábban álláskeresőt alkalmaznak.

– Településünkön évi százezer felett van a vendégéjszakák száma, és fontos, hogy a nálunk pihenők biztonságban érezzék magukat – fogalmazott Szigethi István, Hegykő polgármestere. – Emellett részt vesznek a helyi rendezvények biztosításában, valamint például az óvoda előtt segítik a gyermekek közlekedését. A bérüket idén év végéig az állam fedezi. A minisztériumtól azt az ígéretet kaptuk, hogy jövőre is jár a támogatás. Ugyancsak támogatásból lehetett megvásárolni a szolgálat ellátásához szükséges felszereléseket. A távlati célunk, hogy a szomszédos településsel, Fertőhomokkal együttműködve mindkét településen állandóan legyen szolgálatban egy településőr.

– Az üdülőövezetben ilyenkor, télen már csend van, így könnyebben törhetőek fel az ott lévő épületek – mondta el Horváth Attila, Fertőhomok polgármestere. – A településőrök a nyaralók környékén is járőröznek. A lakossági visszajelzés azt mutatja, nagy szükség van az őrökre. A segítségükkel megőrizhetjük a településen a nyugalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasból mentettek egy beteget Sopronban - galériákkal

Magasból mentő segítségével hoztak le egy beteget a Juharfa utca egy tízemeleteséből. A férfi nem… Tovább olvasom