Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Biztonságosabb Fertő tó - pályázati forrásból

Egy Fertő tavi vízimentő-bázis kialakítását is magában foglaló, 1,25 millió eurós biztonsági projekt uniós finanszírozására pályázott hazai és ausztriai partnerekkel összefogva a soproni tűzoltóság.

Ha nyernek, 2013-ban nyithatják meg a központot - közölte Csuka Zsolt alezredes, városi parancsnok kedden az MTI-vel.

Egy rossz állapotban lévő, így felújításra szoruló, jelenleg üresen álló fertőrákosi ingatlanban rendeznék be a központot; az egykor a határőrség kezelésében lévő ház tulajdonosa a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., de a használati jog a helyi rendőrségé.

A cél az, hogy legalább a vitorlás- és strandszezonban, illetve télen, amikor sokan korcsolyáznak a tavon, legyen vízi mentésre kiképzett ügyeletes - mondta, megemlítve: a tó viharjelző rendszerének elhelyezését biztosító épület közelében strand, a határ túloldalán pedig hajókikötő van.

Tájékoztatása szerint a határ túloldalán fekvő települések közül mintegy fél tucat tűzoltóága rendelkezik a tóról mentéshez szükséges speciális felszerelésekkel, illetve a hajó tárolásához szükséges csónakházzal; ezt a hálózatot egészíthetné ki a fertőrákosi bázis.

Csuka Zsolt elmondta: az 1,25 millió eurós, 85 százalékban uniós forrásokból finanszírozott projekt része a kiszemelt épület felújítása, berendezése, a szükséges hajók beszerzése éppúgy, mint a leendő munkatársak oktatása. Megjegyezte: ez utóbbi során a mentési ismeretek mellett hajóvezetői engedélyt is kell szerezniük azoknak, akik itt kívánnak majd dolgozni.

Megjegyezte: a projekt részeként egységes hajókövető rendszert alakítanának ki a mentésben résztvevő vízijárműveknek, a távlati terv pedig az, hogy a hálózatot hozzáférhetővé teszik valamennyi, a tavon közlekedő jármű számára.

Az alezredes hozzátette: a központ biztonságos működtetéséhez három ember jelenlétére lesz szükség, de ekkora erőt nem tudnak elvonni a munkától, ezért azt tervezik, hogy munkatársaik a szabadidejükben dolgoznak majd itt, illetve bevonják a rendőrséget és a polgárőrséget is a feladat ellátásába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamvadó cigarettavég - Az utolsó slukkot soproni zárt helyekről is kitilthatják

Van, aki elfogadja és van, aki teljes mértékben ellenzi a dohányzást szigorító törvényjavaslatot a… Tovább olvasom