Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Biztonságos radarfigyelés

A légiirányítók folyamatosan ellenőrzik a Sopron–Fertő tó feletti légi forgalom biztonságát. A kialakult nemzetközi helyzet egyelőre nem indokolja különleges eljárás bevezetését.
A feszült nemzetközi helyzet miatt többen aggódnak amiatt, vajon a Sopron felett húzódó nagy forgalmú légi folyosó biztonsága garantált-e. A Fertő tó felett naponta többször láthatók az alacsonyan elszálló nagyméretű utasszállító gépek. Amióta egy izraeli légitársaság járatára vállról indítható rakétákkal rálőttek (szerencsére sikertelenül), a repülőgépekre leselkedő terroristaveszély kérdése gyakran szóba kerül.
Hackl Mónika, a Hungarocontrol kommunikációs irodájának vezetője szerint a magyar légteret cégük légi megfigyelői a legteljesebb mértékben ellenőrzik. Püspökladányban és Köris-hegyen is működnek radarállomások, s a környező országok megfigyelői is folyamatosan megküldik információikat. Maga a légiforgalmi irányítás belföldön a nemzetközi szabályoknak megfelelően az Eurocat 2000 elnevezésű rendszer alkalmazásával történik.
– A polgári gépek ellenőrzésében és irányításában az iraki válság semmiféle különleges eljárás bevezetését nem indokolja. Az 1991-es Öböl-háború idején sem volt szükség erre – nyilatkozta Hackl Mónika. – Amire mégis számíthatunk a háború megindulása esetén, hogy az európai szintű együttműködés erősödik majd. Egy esetleges háború visszaesést hoz majd a polgári légi forgalomban is.

A szakértő véleménye

Mekkora lehet Magyarország jelenlegi terrorfenyegetettsége, ezt kérdeztük meg Gorka Sebestyén ismert biztonsági szakembertől. Gorka úr elmondta, hogy bár országunk a békés megoldás hívének vallja magát, aláírta az Egyesült Államok Irakkal szembeni politikáját és stratégiai elképzeléseit támogató nyilatkozatot, amivel új kategóriába került a szélsőséges iszlám országok szemében. Mindez azonban még mindig igen messze áll attól a megítéléstől, amelybe például az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia tartozik, hiszen ezek az országok a terrorizmus elsődleges célpontjai, egy nagyobb terrorhullám esetén ők kerülhetnek célkeresztbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zsidóüldöztetés borzalmai

Mauthausenben a lágerbeli kényszermunka, a bánásmód olyan fizikai és lelki tehertételt jelentett,… Tovább olvasom