Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Biztonságos kerékpározás a cél az egész Fertő-tájon, Alpokalján

Kerékpáros Konzorciumi Találkozót rendeznek csütörtökön délután Fertőszentmiklóson, melyen az Alpokalja-Ikva mente LEADER térség több települése részt vesz.

Délután 2 órakor Kerékpáros Konzorciumi Találkozó kerül megrendezésre Fertőszentmiklóson, melyen az Alpokalja-Ikva mente LEADER térség több települése részt vesz.

A megbeszélés témája: kerékpárforgalmi hálózat fejlesztési pályázat benyújtási részleteinek megvitatása.

Az tárgyaláson a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Via-Futura Kft is képviselteti magát, a projekt koordinálását az Alpokalja-Ikva mente LEADER Egyesület végzi.

Projekt bemutató: Forgalmas utakon a Fertő-tájon, Alpokalján –
az É-D-i és a Fertő tó körüli kerékpáros közlekedés biztonságosságáért

Projekt által egy fejlett, környezetkímélő közlekedésfejlesztés valósul meg a sopron-fertődi kistérségben, 10 település összefogásával. (Hidegség-Fertőhomok- Fertőboz külterületi szakaszok felújítása, Zsira, Fertőszentmiklós, Lövő, Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács, Sopronkövesd, Völcsej új, hiányzó szakaszok kiépítése).

Projekt során összesen 5357 m hosszan új kerékpárút kerül kiépítésre, és a hálózati elemek összekapcsolása végett 1695 m hosszan pedig kijelölés történik, valamint Hidegség és Fertőboz között 2636 m, Hidegség és Fertőhomok között 1066 m kerül felújításra. Ezen útszakaszokat a helyi és térségbe érkezők által közel 13 ezer fő használja.

A teljes térségi kerékpáros hálózat kb. 50 km, amely két tengelyen ível át a térségen.

A projekt előkészítését (tervek) partnerek egy a Nemzeti Park gesztorságával benyújtott aktív turisztikai fejlesztési programcsomagból biztosították. A programcsomag a térségi kerékpáros MINTATÉRSÉG modell program utolsó szakasza. Ezen szakaszok kiépülésével a NY-K és É-D irányú, valamint a Fertő-tó körüli nemzetközi irányú kerékpáros és egyben turisztikai csatorna - hálózat kiépül.

A projekt által Magyarországon elsőként készülne el egy teljes térséget megszólítani tudó, attrakciók szépségeit felsorakoztató komplex turisztikai útvonal, amely a forgalmas szakaszok mentén mindenütt kezeli a balesetveszélyt.

Projekt Célrendszere:

Célunk az országos gerinchálózat erősítése a Fertő térség, mint kiemelt kerékpáros térség fejlesztése által, a hiányzó, ám annál hangsúlyosabb, összekötő, kulcsfontosságú szakaszok kiépítésével, ill. kijelölésével. Fejlesztés hatására megteremtődik a biztonságos, akadálymentes, környezetbarát, településen belüli és településközi szelíd tömegközlekedés feltételrendszere, kiépül a térség hálózata, amely egészséges "vérkeringést" biztosít, hiszen a kiépülő szakaszok mindegyike már meglévő hálózatokhoz kapcsolódik, ezáltal eddig elszigetelt szakaszokat kapcsol össze. Projekt által a térségi hálózat turisztikai jelentősége, gazdaságfejlesztési hatása is nő.

Közvetlen célok:

1. Hivatásforgalom ellátására való alkalmassá tétel - a kiépülő belterületi szakaszok elérhetővé teszik településen belül mind a köz- mind a szolgáltatói funkciókat
2. Forgalmas közutak tehermentesítése (84, 8518,8627)
3. Hálózati elv érvényesítése a kerékpárútszakaszok kiépítése során
4. Fenntarthatósági és működtetési problémák kezelése, leküzdése

Elvárt eredmények:

- 5,3 km hosszan új szakaszok kiépülése, 3,7 km hosszan felújítás - komplex térségi hálózat életképessé válása, elszigetelt szakaszok megszűnése
- 1,7 km hosszan útszakaszok kijelölése, kitáblázása, eddig egymáshoz nem kapcsolódó szakaszok összefüggő rendszerének kialakulása, összesen 10,7 km.
- Alkalmazásra kerül a korábban kidolgozott fenntarthatósági modell, amely mintául és kézikönyvül szolgál minden más kerékpáros térségnek

Összességében egy fejlett, környezetkímélő közlekedésfejlesztés valósul meg a projekt által kistérségünkben.

Olvasóink írták

  • 1. pistika 2011. május 06. 06:44
    „Meghívót közreadni 85 perccel az esemény kezdése előtt, figyelemreméltó buzgalmat sejtet...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban fejleszt a Palatia nyomda

Új profillal bővíti termékskáláját soproni beruházásával a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. Tovább olvasom