Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Biztonsági őrök - Önt nézték már tolvajnak?

Aki jár illatszerboltokba, vagy más, vagyonőrrel védett üzletbe vásárolni, annak biztosan feltűnt, hogy vannak helyek, ahol előszeretettel nézik tolvajnak. A biztonsági őr szinte szoros emberfogásban követi sorról sorra, az után szimatolva, vajon mit szeretne a kosár helyett a zsebébe csúsztatni. Üzleteket teszteltünk, plusz szaktanácsadás ilyen esetekre!

A neten itt-ott, főként blogokban gyakran olvasható panasz biztosnági őrök túlkapásaira. Talán senkit nem érint újdonságként, hogy léteznek olyan boltok, ahová az ember azért nem szívesen jár, mert a vásárlás végére maga is elhiszi saját magáról, hogy lopni akart – legalábbis ezt hiteti el vele a nyomában sasszézó biztonsági őr. Önnek is volt már olyan kalandja, hogy a dezodorok és a macskaeledel között minden méteren belebotlott a vagyonőrbe? Vagy a gondolák túlsó végén leplezetlenül követték? A kisalfold.hu soproni boltokat tesztelt, a drogériák rosszul szerepeltek...

Rossmann, Várkerület
Az Ötvös utca sarkán található boltban – tapasztalatunk szerint – a biztonsági őr nem koslat senki után, egy biztos pontról, a kasszasor mellől egy tükrön keresztül pásztázza a teret. Örömmel töltött el bennünket, hogy zaklatás nélkül válogathattunk a zöld teák, tusfürdők és szemhéjpúderek sokaságában, anélkül, hogy látóterünkben folyton feltűnt volna egy fehér ing és egy nyakkendő.

A Rossmannban nem zaklatnak.
A Rossmannban nem zaklatnak.

DM, Várkerület
Itt már intenzívebb érdeklődést észleltünk a vagyonőr részéről, a bioélelmiszereket még nyugodtan pásztázhattuk, ám az üzletben beljebb haladva már mi magunk váltunk pásztázás áldozatává. Az őr a polcsor túlsó végéről figyelés taktikájával támad, és rémesen feltűnő. Elgondolkodtató, hogy vajon tényleg többet loptak, mint a vagyonőr fizetése és járulékai?

A DM már zavaróbb egy fokkal.
A DM már zavaróbb egy fokkal.

Rossmann, AlphaPark
A legidegesítőbb lopakodást itt tapasztaltuk. Az üzletben szinte nem lehet úgy körülnézni, hogy ne kapnánk az arcunkba egy „szekust". Ha önt ez zavarja, méltatlankodjon, hátha leszoktatják a túlmozgásról a túlzottan ambíciózusnak tűnő vagyonőrt.

11-es Tesco, Várkerület
Vagyonőr itt is van, de követni nem követ. Ellenben köszön, ami nem utolsó, és rendezett sorba rakja össze az üres kosarakat. Összességében jelenléte egyáltalán nem zavaró, mondhatni észre sem vehető. Ha figyel is, azt olyan diszkréten teszi, hogy ezzel egy vevő se érezze sértve magát.

11-es bolt, ahol nem követnek.
11-es bolt, ahol nem követnek.

InterSpar, „nagy" Tesco
Igen-igen, a multiknál is van vagyonőr; az, hogy ön esetleg még nem látta őket, még nem jelenti azt, hogy az őrök sem figyelték meg önt. Itt ugyanis kifinomultabbak a módszerek, a leskelődés kamerán keresztül történik. Vannak aggályaink ezzel kapcsolatban, de még mindig jobbnak tarjuk, mint minden lépésnél kerülgetni egy áruházi „detektívet".

Mit szabad az őrnek és mit a vásárlónak?
Az őr rendőrt hívhat és megakadalyozhatja, hogy a lopással gyanúsított vevő elhagyja a boltot, míg a rendőrök odaérnek. Semmi mast nem tehet, nem igazoltathatja a vevőt, nem nézhet bele a csomagjába, zsebébe, nem motozhatja meg. Amíg nem hív rendőrt, a vásárló megtagadhatja, az együttműködést.
Önt nézték már tolvajnak? Volt, hogy valahol azért nem vásárolt, mert felidegesítette a biztonsági őr viselkedése? Esetleg elküldte melegebb éghajlatra? Írja meg!

Olvasóink írták

146 hozzászólás
 • 146. Becseibea 2009. augusztus 09. 19:22
  „(77.)Muaddib
  Az a szerencsétlen őr csak lustaságból választott téged blokk ellenőrzésre!”
 • 145. otromba 2009. augusztus 09. 08:39
  „tosa2!!!
  Most is hazudtál!Azért nevettem,mert azt írtad hogy nem szoktál lopni,és hazudni!
  Viktor,és a fideszes pap többet hazudik mint a szocialisták!Ők még az országot is lejáratták,minden alkalom-
  mal amikor kimozdultak külföldre egy kis csámcsogásra! A Szíjjj PEti is beletartozik,meg a többi!!!”
 • 144. igazmondo 2009. augusztus 08. 21:51
  „A Filléres boltban, a Havanna lakotelep szélén, midennapi vásárlo voltam! Aztán jött egy tulbuzgo senkiházi, aki alpári szavakkal illetve meggyanusitott. mivel közöltem vele, hogy nincs miért a raktárban közelebbi kapcsolatba lépni vele, igy ő rajtam csüngve kijött az utcára. Hivott erösitést, olyan kigyurt palikat, mint ő, 45 kilós dliákat, de mivel nem találtak nálam semmit, lefujták a riadót! Persze, ELNÉZÉST nem kértek, én meg azota egy másik hálózatnál költöm a pénzem!!! Ők voltak a sajtosok!!! Köszönöm utólag is!!!”
 • 143. tosa2 2009. augusztus 07. 09:02
  „141.,142. Miért nevettetek ? Nem értem ??!!! Bővebben a választ !!”
 • 142. otromba 2009. augusztus 05. 17:13
  „136-nak Én nem csak nevettem,be is hugggyoztam,a hülyeségeden!”
 • 141. adlerzsigabá 2009. augusztus 03. 22:01
  „136-ra!
  Jót nevettem.”
 • 140. rebetli 2009. augusztus 03. 11:11
  „Ez a cikk bejött Cziráki Viktóriának!
  Érdekli a vásárlókat ez a kérdés!”
 • 139. vagyonőr 2009. augusztus 02. 14:42
  „Valóban van olyan alkalom amikor a hatóság segítségét kérjük, mert vagy nem akar együttműködni a delikvens, vagy a szab. sértési értékhatár felett (20000 Ft) történik a lopás.
  Kedves jeno0118!
  Igazad van abban hogy néha célszerűbb együttműködni az őrrel, feltéve ugye ha helyesen, törvényszerűen járt el. Viszont, ha valaki fellöki, megüti a biztonsági őrt az nem rablás, hanem hivatalos személy elleni erőszak! Igaz hogy nem vagyunk hivatalos személyek, de a Btk. 230.§-a ezt leírja hogy:
  "A 229 § rendelkezése szerint büntetendő, aki az ott meghatározott cselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el."
  Márpedig a 229.§ (1) így szól:
  "Aki a hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
  A rablás pedig akkor valósul meg ha például erőszakkal kitépi az őr kezéből a táskát és elmenekül. Ez rablás.
  A törvényi tényállása pedig:
  Btk 321§ (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
  Ezeket csak azért írtam le hogy tisztában legyünk mikor mi a tényállás.
  Szép napot!”
 • 138. jeno0108 2009. augusztus 02. 08:22
  „Sajnos az újságíró nem mondta el a tisztességes tolvajoknak, hogy ha nem működnek együtt, akkor majd együttműködnek a rendőrrel, ami nem biztos, hogy célszerűbb. Fellöki, vagy megüti a bizt. őrt, innentől az áruházi lopásból( szabálysértés, max.) rablás bűntette lesz. Jobb, ha önként kipakol, vagy a legjobb, ha megvásárol mindent, amit kivisz az üzletből.”
 • 137. lolita 2009. augusztus 01. 14:01
  „Söt olyen ket szemelyt is ismerek akik vagyonörök es viszik haza az elelmiszert,stb persze a raktaron keresztül persze nem egyedül,ilyen esetben nagy az összetartas.Nem kell felteni öket tudjak mit hogyan es mikor.”
 • 136. TeknőcErnő 2009. augusztus 01. 14:00
  „Engem még soha nem néztek tolvajnak. Talán azért, mert nem szoktam lopni. Se hazudni. Hiába, nem vagyok egy szocialista típus.”
 • 135. lolita 2009. augusztus 01. 13:54
  „Kedves coolzsu!Az hogy a penztaros nem vette le az arurol a csipogot az nem az ön hibaja,tehat nincs mit szegyelnie masokkal is elöfordul. Igen a Tesko belsö tere is bevan kamerazva hiszen jo par honappal ezelött penztarosnök loptak nap mint nap eveken keresztül,pontosan 3-an akik persze mar nem dolgoznak ott.Pontosan igy van ez senkibe nem lehet megbizni!”
 • 134. vagyonőr 2009. augusztus 01. 12:40
  „Ahogy végigolvastam a hozzászólásokat, sok mindenben egyetértek, de van olyan dolog is amire szeretnék rácáfolni. Például igaza van coolzsunak hogy vannak civilruhás őrök és nem csak ott ahol írta. A belső bekamerázásról meg csak annyit, hogy ez alapvető személyiségjogokat sért, ugyhogy lehet hogy van a társalkodóban például, de nem hinném hogy öltözőbe, próbahelyiségbe raknak. Ami az őrök viselkedését és munkamorálját illeti sajnos sok mindennek és mindenkinek meg kell felelnünk, és persze tudom és tapasztalom hogy némely kolléga(nő) nem való erre a pályára. De azt is tudni kéne ehhez hogy vannak sajnos olyan tanfolyamok ami 2-3 hét leforgása alatt már vizsgáztat. És ebből egyenesen az következik hogy sajnos ha intézkedni kell szarvashibákat követnek el! De van olyan tanfolyam (szerencsére és is ott voltam) ami hónapokig tart és sok olyan dolgot oktatnak (szab. sértésjog, alkotmányjog, közig.jog, polgári jog, szituációs feladatok stb.) ami valóban kell hogy szakszerűen, törvényt betartva tudjon intézkedni. De előbb-utóbb talán lemorzsolódnak akik elkövetik ezeket a hibákat, és talán akkor majd nem fogják így megítélni azokat a kollégákat, kolléganőket akik igazán jól végzik a dolgukat. Ami a vásárlók követését illeti jómagam is azt mondom hogy egy jó vagyonőr követés nélkül is tudja hatékonyan végezni a munkáját, mert a belépés pillanatában helyesen fel tudja mérni a dolgokat! További szép napot mindenkinek.”
 • 133. coolzsu 2009. augusztus 01. 11:53
  „legutóbb azt hallottam egy belső embertől, hogy a nagytescoban és a sparban be van kamerázva a dolgozói öltöző éppúgy, mint a ruhapróbáló fülke.... hallottatok már ilyesmiről? félelmetes lenne, ha igaz lenne, úgy gondolom... mert innentől kezdve egyikben sem fogok venni ruhaneműt, az biztos! - érdekelne, hogy tud-e valaki valamit erről, hogy lehet-e igazságtartalma a híreknek”
 • 132. coolzsu 2009. augusztus 01. 11:50
  „lolita! örülj neki!
  én már jártam úgy a nagytesco-ban, hogy ugyan kifizettem mindent, mégis beriasztott a tolvajfogó ajtó! kipakoltattak velem mindent, a legapróbb cuccig, mikor kiderült, hogy a kifizetett táskából a pénztáros nem vette ki a csipogót - a legnagyobb tumultus kellős közepén, három gyerekkel körülöttem aláztak földig, ki és be közben folyamatosan a vásárlók tömkelege, ismerősök, kollégák, és még csak annyira se telt a bunkójától, hogy azt mondja, elnézést asszonyom... és erre már mást én se tudtam hozzáfűzni, mint azt, hogy látszik, nem a diplomások és nem az intelligens emberek közül kerülnek ki az őrök, hanem a maradékból....”
 • 131. lolita 2009. augusztus 01. 09:26
  „Nagyon eltertünk a tematol de ha en vasarolni megyek nem a biztonsagi örökkel foglalkozom soha nem volt problemam velük.”
 • 130. coolzsu 2009. augusztus 01. 02:04
  „a gyerel témához csak annyi hozzáfűzésem lenne, hogy a nyugodt bevásárlás érdekében bizony én is adok a kezébe egy pl túrórudit, inkább egye meg míg végigérek a bolton, mint hogy bőgjon, sírjon érte - de amíg a papírja a kezemben van, és a pénztárnál kifizetem, addig nincs gond - és még soha, egyetlen üzletben sem tették szóvá! igaz, volt már, ahol a biztonsági őr figyelte, hogy kifizetem-e, de ez természetes egy olyan országban, ahol a turistákkal az élen, mindent visznek, lopnak, ami nincs lebetonozva...”
 • 129. coolzsu 2009. augusztus 01. 01:59
  „az intersparban civilbe öltözött, álcából bevásárlókocsit tologató biztonsági őr is van, aki folyamatosan mászkál az üzletben, gyakorlatila észrvétlenül, de ott van

  a rossmann üzletekben vérforralóan idegesítő a bizt. őr folyamatos koslatása, néha bizony az embernek gyakorlatilag a nyakában lihegve nézi, hogy ki mit fog meg, néz meg... talán ez is az egyik oka annak, hogy alig van vevő, így ráér mindenkire rámászni...”
 • 128. metrooman 2009. július 31. 23:58
  „127. hozzászólás anya81!
  Ezért jó a multiban PL: Metro ott be vannak osztva az őrök hogy ki hol van aztán heló van a portán a személyzetin stb azoknak nem szabad onnan elmászkálni kisebb helyeken valószínűbb hogy ténfereg az emberek után.
  Ezt még el kell mondanom ez nagyon tetszett szökőkút mellett Győrben (városházával szemben) abban az utcában van 1 kínai üzlet lehet tippelni hogy ott mi volt a "kamera"!! öreg kínai ült fent a ketteslétrán aztán onnan sasolta a placcot, nem én találtam ki ez komoly!!!:D”
 • 127. anya81 2009. július 31. 23:28
  „Tódi!
  Hát igen, a gyerekeket valóban meg kéne becsülni, mert mondjuk majd ők lesznek egyszer a jövő generációja, a jövő vásárlói...:) És tényleg, egy-egy szelet csoki ajándékba nem vágna földhöz egy multit sem...
  Valójában olyan, mintha közellenség lennék, amikor gyerekekkel megyek a boltba, mert az őrök is jobban szemeznek, pedig még soha semmit nem csaklizott el egyik gyerkőcöm se, és ha eszik mondjuk egy tejszeletet, akkor inkább veszek még egyet (!), hogy a kódot arról jobban le tudják olvasni, mert sokszor elszakad a csomagolás kibontáskor...:)

  Truman!
  Nálunk senki sem túlsúlyos, nem etetjük cukros ételekkel a gyerekeket, ez is ritkán fordul elő, hogy valamit a gyerek kezébe kell adnom, míg vásárolok, pont azért, mert én sem vagyok ennek a sok édességnek a híve, de mondjuk ha havonta egyszer megeszik egyet, attól még nem fog elhízni. Az elhízásnak nagyon sok más oka is van. :)

  Metrooman,
  jó ez a videó, van egy hasonló, amikor gyerkőc földhöz veri magát, ordít, hisztizik, majd anya is ugyanezt csinálja - és láss csodát, a gyereknek már nem is kell az édesség, amit kinézett, inkább megdöbben!:)
  Egyébként egy időben volt arról szó, hogy magasabbra teszik az édességeket, chipseket, de aztán valami nagyokos ott fent elvetette az ötletet - gondolom féltek, hogy kevesebb lesz a bevétel, pedig nagyon díjaztam volna a dolgot.

  De visszatérve az eredeti témához: a biztonsági őrök hatáskörét pontosan meg kéne határozni, ezt tudatosítani bennük és némelyiknek nem ártana csiszolni a modorán, mivel mégiscsak emberek között dolgoznak...
  Egyébként nagyon sok rendes ember van köztük, aki tudja úgy végezni a munkáját, hogy közben ne alázza meg a tisztességes embereket és mindemellett még kedves is tud lenni. Ami engem a legfőképp tud idegesíteni, az az hogy nem köszönnek sokszor vissza sem, nemhogy előre. És már akkor elkezdi némelyik sasolni a vevőt, mikor az még szinte be sem ért a boltba...”
146 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belefulladt a Tómalomba egy 25 éves soproni fiú - galéria

Vízbe fúlt a nagy Tómalmon egy 25 éves soproni fiatal kedden kora délután. A fiú barátjával akarta… Tovább olvasom