Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Bizottsági elnökök Sopronban: támogatás a sportnak, kultúrának

Egy helyszínen, két bizottsági elnök - Barcza Attila, Sass László - ismertette a szakterületükre jut forrásokat.
 

Sass László, a Kultúrális és Oktatási Bizottság elnöke: a 2015-ös év céljai: biztonságos működés a köznevelésben, kínálatbővítés, vonzerő növelés a kultúrában

Sopron 2015-ös költségvetése a fegyelmezett gazdálkodás mellett is biztosítja az óvodák és az iskolák biztonságos működését. Az óvodai csoportok számának növelésével elegendő férőhely lesz ősztől a jogi szabályozás változása miatt megnövekvő férőhelyigény kielégítésére. A város igyekszik gondot fordítani arra, hogy az oktatási intézmények működési nehézségein enyhítsen és gyorsítsa a napi problémák megoldását.

A kulturális támogatások szerkezete, logikája az elmúlt évekéhez hasonló. A költségvetésnek kultúrát érintő három területének egyike a városi kultúraközvetítő intézmények működtetésének és programjainak támogatása.
Az egyik legfontosabb intézményünk a Pro Kultúra, mely összetett szervezetével sokrétű feladatrendszer gazdája: A Liszt-központ működtetése és a fesztiválok szervezése (Tavaszi Napok, Ünnepi Hetek, Tündérfesztivál stb) mellett ellátja a Festőteremmel, a Munkácsy-teremmel, a balfi művelődési házzal kapcsolatos feladatokat. Természetesen továbbra is működteti az önálló szakmai irányítású Petőfi Színházat, amely az elmúlt években kiteljesedett: a Sopron Balettel a táncművészet is megjelent a kínálatában. És idén nyáron megkezdi első szezonját a hatalmas felújításon áteső Barlangszínház, amely gazdag programkínálattal indul június 19-én.

A másik intézmény a nemrégiben megyeiből városivá vált Soproni Múzeum, amely infrastruktúrájában és tartalmi kínálatában egyaránt korszerűsödött. Erősödött az interaktivitás, és nagyobb figyelmet kapnak a gyerekek, illetve a fiatalok. Továbbra is a múzeum működteti a Lábasházat, mely az idén ismét otthont ad az Érembiennálénak.

A költségvetés másik csoportjába azok a művészeti együttesek tartoznak, amelyek hosszú évek magas színvonalú tevékenységével önálló soron szerepelnek. Ilyenek például a két fúvószenekarunk, a szimfonikus zenekar és újabban a Pendelyes Kulturális Egyesület.

Természetesen továbbra is a város támogatását élvezik az olyan kultúrateremtő és közvetítő szervezetek is, mint a Pedagógusok Művelődési Háza, a Soproni Tudós Társaság, a Városszépítő Egyesület, a Levéltár, a kulturális, művészeti, helytörténeti kiadványok stb. Ide sorolható a tavalyinál nagyobb összeggel szereplő „egyéb kulturális feladatokat" támogató című költségvetési előirányzat is.

A következő csoport a korábbi évekből ismert pályázati támogatásoké (kulturális, civil, testvérvárosi), melyek programok szervezését, lebonyolítását szolgálják.

Természetesen a város kulturális értékmegőrzéséhez és értékteremtéséhez, kulturális és idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez járulnak hozzá mindazok a költségvetési előirányzatok is, amelyeknek célja például szobrok, emlékművek felújítása, műemlékek és városképi jelentőségű épületek rendbe tétele (Széchenyi-palota, Mária-szobor, a zsinagóga) A Várfalsétány kialakítását és Fő tér, a Tűztorony felújítását követően – a szemünk előtt egyre látványosabban újjászülető – Várkerület pedig nyilvánvalóan nagyon sokat fog hozzátenni ahhoz a képhez, mely Sopron kulturális múltjáról és jelenéről az itt élőkben és az ide látogatókban kialakult.

Barcza Attila, az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke: Sopron a sport és a turisztika városa
 

Az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság a város és az itt élő emberek életének fontos témáival foglalkozik. Segíti az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatainak ellátását, az ifjúság nevelését, művelődését, életkörülményeinek javítását szolgáló önkormányzati, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok városi szintű ellátását.

Foglalkozik az ifjúsági, turisztikai és sport programokkal, koncepciókkal. Foglalkozik a hatáskörébe tartozó pályázati támogatások kiírásáról, a támogatásról. Rangsorolja és a közgyűlés elé terjeszti a Sopron Sportjáért díjra, valamint a Sopron Ifjú Tehetsége díjra beérkező javaslatokat.

Sopron nemzeti sportváros. A költségvetés tervezete szerint az általános támogatásokból a sportfeladatokra 300m ft jut. Ebbe bele tartozik, az MKB aréna felújítási támogatása és a Magyar Labdarúgó Szövetséghez a pályázati önrész biztosítása. Továbbá a Sportcentrum működési támogatása a kosárlabda EB megrendezésének elősegítésével.

A Raabersport Kft. és női utánpótláscsapat (Darazsak), a Férfi Kosárlabda Sportszolgáltató Kft. és a férfi utánpótlás (Sportiskola és Tigrisek) működésének támogatása. A Soproni Vasutas Sport egylet, az utánpótlás neveléssel foglalkozó Sport Club Sopron támogatása, és a sporttelepek üzemeltetésének elősegítése.

A pályázati támogatások előirányzata 37 millió forint ebből sportfeladatok támogatására 30 millió forint jut.

Az önkormányzati dologi kiadásainál a korcsolyapálya, a kedvezményes uszoda belépő és a káposztás utcai stadion üzemeltetését biztosítja az önkormányzat, a sportfejlesztéseknél a stadion lefedése a legnagyobb beruházás, de fontos megemlíteni, hogy lesznek játszótér felújítások, építések is, 5 millió forint gördeszka pálya kialakítására 10 millió forint pedig Street Workout park kialakítására is el van különítve, mindkettő az egészséges életmód és változatos mozgáslehetőségeken túl a fiatal korosztálynak is kiváló szabadidő eltöltési lehetőség lesz.

TAO-Társasági adó. Ez egy óriási lehetőség a város sportéletében, a város egyesületeinek fejlődéséhez, a tavalyi évben 2014-ben 582 millió forint támogatás érkezett városunkba.

Nagyságrendileg ebből 386 millió forint támogatást kapott a Raabersport Kft a női kosárlabda és utánpótlás.

89 millió forintot a Férfi Kosárlabda Sportszolgáltató Kft.

83 millió forintot a Sport Klub Sopron és jelentős támogatásban részesült a vízilabda is.

Fontos megemlíteni, hogy TAO támogatásból több iskolai tornaterem a Széchenyi Gimnáziumé,a Vasvilláé, a Vendéglátóé és a Deák téri iskoláé is.


Sopron turisztikai város. Bevételi oldalon jelentős a város idegenforgalmi adóbevétele, mely a befolyt 154 millió forint IFA után az állam 1,55-ös támogatási szorzószámának megfelelően további 239 millió forint bevételt jelent.

A 2007-13. uniós pályázatokkal támogatott nagyberuházások közül (Barlang-színház, Várkerület, a megvalósult tűztorony felújítás) a megvalósítandó fejlesztések turisztikai beruházásoknak is tekinthetők, hiszen nem csak az itt élők számára lesz élhetőbb a megújuló környezet, hanem az ideérkező turisták számára is nagyobb vonzerőt jelent, emiatt elmondható, hogy a városvezetés a befolyt idegenforgalmi adó többszörösét fordítja közvetetten turisztikai beruházások pályázati önrészeire is.

Az előttünk álló 7 éves fejlesztési időszak fő irányvonalai közül fontos turisztikai és sportéletet érintő elképzelés a tervezett multifunkciós csarnok kiépítése, a Lővér Fürdő - Csik Ferenc uszoda rekonstrukciója, a Fertő tavi vízitelep fejlesztése, a klimatikus gyógyhelyfejlesztés Balfon, valamint a Lővérekben, és a Páneurópai Piknik Emlékhely fejlesztése.

A városnak fontosak az Ifjúsági támogatások is, kiemelném itt a már említett kedvezményes uszodabérlet támogatást és az egyik legjelentősebb anyagi támogatás, amit az önkormányzat nyújt, az a tanulói közlekedési támogatás, ami abból áll, hogy az önkormányzat egész évben biztosítja a Sopronban élő és iskolában járó gyermekek buszbérletét. Ez kiemelkedően magas szám, a tavalyi évben ez 18 085 bérletet jelentet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílik a védett tőzike

Lassan virágba borul a csáfordjánosfai erdő, fehér szőnyeget alkot a fák alatt a védett tőzikés. Tovább olvasom