Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Bizonytalan, hogy megépül-e a határon átvezető út

Harka - A harkai önkormányzat eredetileg úgy tervezte, hogy négy méter szélességben építteti meg a határon átvezető utat. A pályázati feltételek időközben megváltoztak, az út háromméteres lehet, amin mezőgazdasági gépek nem közlekedhetnek.
A harkai önkormányzat is részese a Fertő–Hanság Nemzeti Park gesztorságával létrejött útépítési konzorciumnak. Azért léptek be a konzorciumba, mert sikeres pályázat esetén mintegy másfél kilométer hosszan aszfaltos út épülhet a település és a szomszédos ausztriai falu, Sopronnyék (Neckenmarkt) között. Az eredeti feltételek között az szerepelt, hogy az út négy méter széles lehet. A beadvány túljutott az első körön, ám bizonyos feltételek megváltoztak.

– Jelen helyzetben nem négy, hanem csupán három méter széles lehet az út – fogalmazott Szabó Károly, Harka polgármestere. – A terveinket az eredeti szélességre készítettük el. Most, hogy módosult a kiírás, komoly kérdés előtt állunk, visszalépjünk vagy sem. Az első esetben elveszítjük az előkészületekre fordított összeget. Amennyiben folytatjuk, akkor keskenyebb út épülhet meg. Ez azért nem szerencsés, mert a határhoz közel is találhatók termőföldek, s úgy terveztük, hogy ezt a szakaszt a mezőgazdasági gépek is használhatják.

A polgármester hozzátette, az aszfaltos út megépítése mintegy hatvanmillió forintba kerülne. A képviselők már csak azért is nehéz helyzetben vannak, mert az elnyerhető összeg a teljes költség nyolcvanöt százalékát fedezi. S nem biztos, hogy a közeljövőben hasonlóan jó feltételekkel írnak ki pályázatot. Így most egy harmadik változaton dolgoznak – a támogatás elnyerésének feltétele, hogy az önkormányzat öt évig változatlan formában „üzemeltesse": azaz háromméteresre építtetik meg az utat, és az öt év eltelte után kiszélesítik majd. A végső döntést a testület hozza meg – zárta a polgármester.

Olvasóink írták

 • 3. zeta62 2009. február 25. 19:47
  „Minden tiszteletem a Tiéd, Karcsi, de ez "műbalhé".
  A sokkal fontosabb az, mikor lehet eltüntetni azt a sok új behajtani tilos táblát a határon átvezető utak osztrák oldaláról...”
 • 2. Telepathia 2009. február 24. 09:43
  „Firtl úr, most hol van miért nem szólal fel a Parlamentbe, miért nem segít?”
 • 1. TancsKaszabell 2009. február 23. 21:13
  „Ez a program azért indult el,és nyert kedvező elbírálást a pályázaton mert emberi szükségleteket elégíthet
  ki.Segíti a közvetlen kapcsolatok ápolását,az ide-oda lehetséges kulturált átjárást.Ez jól van így!
  Ezt kértük,ugye? Remélem ez a program nem esik áldozatul egyéni döntések miatt,vagy sértettség miatt.
  Nos,erre a célra a háromméteres út is megfelel. A mai mezőgazdasági gépek részére már a négy méteres út sem biztonságos!Vagy nem is ez volt a cél?
  :) Évszázadokon keresztül az épített utak is gazdasági érdekek okán mentek arra amerre végül mentek, illetve létesültek.Később a vasutak is arra kanyarogtak a szó szoros értelmében amerre a környék urai akarták.Nem számított az emberek érdeke. Csak nem így van most is?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás a Concorde-ügyben

Sopron - Nyomozást indított a soproni városi ügyészség a Concorde speciális mentőcsoport ügyében.… Tovább olvasom