Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Bizarr fogások - Ön megenne egy tengerimalacot?

Nem szűkölködik bizarr fogásokban a magyar konyhaművészet (ha van ilyen). Malac- vagy kakashere-paprikás, kakastaréjleves, sült tyúkvér – nem, ezek nem egy horrorfilmben, hanem az étlapon szerepelnek. Tehéntőgye rántva, fincsi mi? És a hernyóturmixhoz mit szólna? Kisalfold.hu nemzetközi gasztronómiai válogatás erős idegzetűeknek.

Kezünkbe került a minap egy soproni gyorsétterem szórólapja: elhűlve olvastuk: grillezett fürjet kínálnak, szalonnába tekerve, 900 forintért, akár házhoz szállítva. Megállt a toll a kezünkben, lelki szemeink előtt láttuk, amint valaki puskát szegez az óvatlanul pitypalattyoló védett madárra! Ki is kerestük: a fürj eszmei értéke 50 ezer forint.

– A "magyar", vadon élő fürj valóban védett, ám vélhetően fogyasztási céllal tenyésztett "japán fürjről" van szó – mondták el érdeklődésünkre a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságán. Az eseten felbuzdulva beleástuk magunkat a hazai és nemzetközi gusztustalanságokba és bizarrnál bizarrabb fogásokba botlottunk.

Egy jó kis hazai...

Hús, hús, hús, csakis hús - nekem így jó, hogyha fehérje dús: méltán választottuk kedvencünkké a Belga Hús című számát. Disznóvágáskor – fogópálinka után pláne – senki sem ütközik meg a husin kívül egy kis vér látványán. A hurka és a szalonna pedig nem a bolt polcán „terem"...

Disznó, vágás után...
Disznó, vágás után...


Kolbászok, hurkák és a maradék...

A vérből hurka, vagy nemes egyszerűséggel sült vér készül. A bőr kocsonyába vagy disznósajtba kerül, de lesz karaj, tarja, első comb, sonka, csülök és töpörtyű is. Ön szereti a tüdőt, a vese-velőt és a körömpörköltet? Megnézné, hogyan készül? Szívesen mosogatja a belet?


Kismalacok lenyisszantott heréjéből faluhelyen szívesen készítenek paprikást, de a kakas- és bikahere is hasonlóan végzi. Tehéntőgyhöz „a jól kimosott tőgyet blansírozzuk, és hagymával, babérlevéllel puhára főzzük."

Az 1983-as kiadású Nagyanyáink receptjeiből azonnal szívünkbe zártuk a Töltött pacsirta receptjét, mely így kezdődik: végy szép, húsos pacsirtát, csavard fejét a szárnya alá és lábait vágd le. Vedd ki belét és miután fűszerekkel megpirítottad, töltsd vissza a pacsirtába.

A szalonkákat pedig eképpen képzeljük el: a párolt szalonkabeleket megpirítjuk és zsemlére kenve tálaljuk, a szalonkákat sütőben kisütjük és rátesszük.

Máshol jobb?

Dél-Afrikában rooibos teával füstölt, mangós-chilis salátával tálalt gazellabélszín és zsenge zöldségekkel pácolt antilop-pecsenye a sláger, de ropogós sáska, pirított skorpió és krokodilfarok is kapható.

Thaiföldön az utcai bazárokban nagy népszerűségnek örvendenek a rovarsütödék, melyek tisztára olyanok, mint nálunk az édességstandok, csak vattacukor helyett pirított csótányt, lárvát és sáskákat kínálnak – a gyerekek legnagyobb örömére.

Kukacok villára tűzve.
Kukacok villára tűzve.

Peru népi eledele a sült tengerimalac, azaz a Cobaya. A bájos, kis szőrös állatka, ami itthon a gyerekek kis házikedvenceként ismert.

Tengeri malac jól átsütve.
Tengeri malac jól átsütve.

Kínában hernyót szolgálnak fel minden mennyiségben és formában. Van leves, turmix, ragu és sült kukac, de még édességet is készítenek belőle, a kínaiak szerint természetesen mind nagyon egészséges. Ugyanitt sült, vagy pirított skorpiók, tücskök, hernyók, kabócák, hangyák, csótányok, százlábúak, földi giliszták, selyemhernyó és egyéb lárvák „várják" az éhes vedéget, de van még galambpástétom, bárányszem és csigakása is.

Polip.
Polip.


Izland kedvelt fogása a rothasztott cápahús, de szeretik a jávorszarvasorr-kocsonyát is. Szardínia szigetének kedvelt eledele a sajt, természetesen abból a fajtából, amit sajtkukacokkal együtt szervíroznak.

Ezek után a francia csiga már meg sem kottyan...

Melyik étel nyerte el tetszését? Mit főz ezentúl a hétvégi húsleves helyett? Volt már keserű tapasztalata külföldön vagy itthon? Írja meg!

Olvasóink írták

  • 20. pampus 2009. március 09. 17:26
    „Gyurcsány és sofőrje egy országúton kocsikázik, amikor elütnek egy
    disznót. Gyurcsány szól a sofőrnek, hogy azonnal menjen el a farmra,
    ahonnan a disznó származhatott és magyarázza el a történteket. Egy pár
    óra elteltével a sofőr visszatér cafatokra szedett ruhákban, egyik
    kezében egy üveg borral, a másikban egy szivarral.
    Gyurcsány: - Magával meg mi történt?!
    Sofőr: - Nos, az apa egy üveg bort adott nekem, a feleség egy szivart,
    a 19 éves lányuk pedig vadul szexelt velem...
    Gyurcsány: - De hát mit mondott nekik?!?!?
    Sofőr: - Jó estét! Én Gyurcsány sofőrje vagyok és elütöttem a disznót....”
  • 19. G.D 2009. március 09. 13:51
    „Majd mindent meg fog enni az ember, ha különben éheznie kell.
    A polip nagyon finom, semmi kifogás nem lehet ellene. - A többit még meg kell próbálnom, mielőtt nyilatkozom.”
  • 18. xd86 2009. március 07. 09:50
    „HOL LEHET GYŐRBEN VAGY SOPRONBAN TENGERIMALACOT ENNI???”
  • 17. anca 2009. március 07. 07:38
    „TISZTELT SZERKESZTŐSÉG! MIT KERES EZ A FŐ HÍREK KÖZÖTT?????????????????????????????????”
  • 16. FrankieBoy 2009. március 07. 00:14
    „7. JóSzínházat
    Azért én nem tennék rá nagy pénzt, hogy ezek a kaják egészségtelenebbek, mint a "jófajta magyar füstöltszalonna".... :)
    A polip pl. biztosan nem.... Korfun ettem fokhagymás grillezett polipot, az kifejezetten finom volt. Éti csigából én magam is főztem paprikást, a lányaim is megkóstolták. A békacomb is kellemes... Sajnos, az osztrigát még nem kóstoltam, de a kagylók is finomak, főleg a jól elkészített Szt.Jakab-kagyló. Akülönféle rákokról nem is beszélve!!!”
  • 15. MTT 2009. március 06. 15:07
    „Míg nem látod mit eszel, lehet hogy jobban jársz. Mindenki, aki ilyen helyen dolgozik, tudna anekdotákat, de jobb nem hallani. Arról nem is beszélve, hogy az esetlegesen névvel említett hely, vagy vendéglátóegység, azonnal beperelné...12.-nek igaza van, csak arra nem mindenkinek van lehetősége.”
  • 14. s.margit 2009. március 06. 13:21
    „Ha a higéniát betartják biztos.hogy semmi baj nem lehet.”
  • 13. kutykurutty 2009. március 06. 12:57
    „A Fletó fejét szívesebben látnám abban a pixisben.”
  • 12. pampus 2009. március 06. 10:25
    „Csak onnan vásárolj élelmiszert, ahol biztosan tudod miből készült, vagy termeld meg magadnak!”
  • 11. lolita 2009. március 06. 10:19
    „Na ezekutan ma mar az etvagyam is elment,mit tegyek?!”
  • 10. pampus 2009. március 06. 10:19
    „Nem kell sok idő, hogy a rászoktassák a védtelen embereket még a patkány, macska vagy a kutya húsra Európába is! A vadkapitalizmus szüleménye az, is hogy egyesek jól megtollasodnak a tömegek kizsákmányolásán. A hatóságokat, mint hűbéreseket maguk alá gyűrik és uszítják az kiszolgáltatott emberisége a hatalmuk megtartásáért!”
  • 9. libellula1980 2009. március 06. 09:58
    „Csokiról jut eszembe pl nápolyba a disznóvérből csokoládét is készítenek... (sanguinaccio)
    De gustibus non est disputandum.”
  • 8. Primax 2009. március 06. 09:36
    „A csokiba mártott sült hangya nagyon finom !”
  • 7. JóSzínházat 2009. március 06. 09:29
    „Eléggé hánytató e cikk. Végveszélyben esetleg ehetőek ezek. Ha van más , én nem élek a fenti gusztustalan és egészségtelen ételekkel.”
  • 6. zotya975 2009. március 06. 09:28
    „Nem kell annyira megijedni egy kis kukactól! Miért, szerintetek, ha idehaza belekerül a húsüzembe a darált húsba egy kis egér, verébfióka, Béla bácsi mutatóújja, akkor kidobják? A Tescóban is ott köröznek a fecskék az eladótérben gondoljátok azok felfelé tojnak?”
  • 5. lolita 2009. március 06. 08:56
    „Nekem nagyon kenyes a gyomrom en hamar ehen halnak!”
  • 4. Ritt 2009. március 06. 08:18
    „Én má ettem tengerimalacot,nagyon finom.Nem tudtam mit eszek,utána mondták meg,hogy borban pácolt tengerimalac volt.Normálisan kell elkészíteni és észre se veszi az ember mit eszik ha nem tudja.”
  • 3. libellula1980 2009. március 06. 07:43
    „Hát, ha a polip normálisan van megfőzve, nem ilyen gusztustalan, mint amilyen a fenti képen.
    Egy dolgot nem bírok nézni, amikor a férjem élő kagylókat eszik citrommal...”
  • 2. Tapmancs 2009. március 06. 07:40
    „Én ezeket nem nevezném szörnyűségnek, mert azok akik ott születnek ez a természetes, nekik meg a mi kajáinktól forog a gyomruk.”
  • 1. MTT 2009. március 06. 07:35
    „Minden népnek megvan a nemzeti étel-kuriózuma. Lehet elfogadni, lehet nem. Senki nem kényszeríthető arra, hogy olyat egyen, vagy kóstoljon, amit nem szeretne, vagy amit akár a világnézete, vallása nem enged. Én megkóstoltam a tenger gyümölcseit, ízlik, minden fajtája, de gyerekem a világért meg sem kóstolná. Mindenesetre, ha az adott országban, ahol éppen járok, nyilván, ki fogok valami ételkülönlegességet próbálni a specialitásaik közül, de a fent említett ételek még az én gusztusomat is próbára tennék, inkább tartózkodnék tőlük. Nyilván azért mindenhol van európai gyomorral is "ehető" étel, nem csak ezek a szörnyűségek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai látványosság a világ legrondább macskája

Ugly Bat Boy névre hallgat a világ feltehetően legrondább állata, egy kopasz, ám szakállas kandúr,… Tovább olvasom