Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Bírság és eljárás az illegális fakitermelők ellen

Győr-Moson-Sopron - Az erdészeti igazgatóság legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben országosan meghaladta a 100 ezer köbmétert az illegális fakitermelés nagysága. Megyénkben a tevékenységre elvétve volt példa, az erdőfelügyelők eddig csupán néhány alkalommal jártak el.

Azok, akik engedély nélkül termelik ki saját fájukat, köbméterenként 10 ezer forint bírságra számíthatnak, ha pedig másét vágják, akkor az összeg már 30 ezer forintra rúg. Az erdőterületet engedély nélkül használók hektáronként 850 ezertől 2,1 millió forintig terjedő bírásággal sújthatók. Előfordult olyan is, hogy a kérelmeket a tulajdonos helyett más írta alá. A hamisítók ellen minden alkalommal rendőrségi eljárás indult.
– Bár az igazi szezon szeptember végén kezdődik, nem árt már most intézkedni a kitermelés ügyében az erdőtulajdonosoknak – mondta el Kelemen Géza, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság Pályázatkezelési és Támogatási Osztályának vezetője. – A kitermelés előtt ugyanis harminc nappal be kell nyújtani a kérelmet. Ez már csak azért is fontos, mert a kitermelés, illetve a szállítás során a rendőrség is elkérheti a papírokat. Tudni kell, az illegális fakitermelés környezetkárosításnak számít. A rendőrséghez átadott ügyek – engedély nélküli fakitermelés, szemétkihelyezés – esetén a büntető törvénykönyv alapján akár többévi szabadságvesztésre is lehet számítani.

Kelemen Géza hozzátette, az utóbbi időben egyre több az engedély nélküli quados, krosszmotoros, akik ellen határozottan kell fellépni, mert komoly károkat okoznak az erdőkben. A felderítésben a rendőrség mellett a természetvédelmi őrök is részt vesznek. – Tettenérés esetén megindul a rendőrségi eljárás, az elkövetők a pénzbüntetés mellett természetkárosításért is felelnek – folytatta az osztályvezető. – A büntetésük 5–500 ezer forint között mozoghat. Hasonló mértékű pénzbírsággal számolhatnak azok is, akik illegálisan helyezik el az erdőben, erdőszélen a szemetet, engedik ki a szennyvizet vagy a hígtrágyát.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben turnézik Sopron Város Fúvószenekara

Sopron– Erdélybe, a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre utazik ma a fúvószenekar – mondta… Tovább olvasom