Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Bíróság dönt nádügyben

Újabb megbeszélést tartottak a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt., a nemzeti park és a vízügyi igazgatóság vezetői.

Újabb megbeszélést tartottak tegnap Fertőszentmiklóson a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt., a nemzeti park és a vízügyi igazgatóság vezetői. Megállapodtak: a bíróság döntsön a felek közötti jogértelmezési vitában. Így továbbra sem tisztázott, kié a fertői nádas gazdálkodási joga. A 6400 hektáros nádrengetegből 3200 helyzete jogilag rendezett. A másik 3200 hektáré azonban nem. A nádgazdaság álláspontja szerint az 1975-ben, illetve '79-ben született kormányzati szervek közötti megállapodás szerint kell eljárni (Kisalföld, április 8., Kétmilliárdot „követel" a nádgazdaság).

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága szerint a 2000-es új földtörvény a mérvadó. A problémát az jelenti, hogy a földhivatalban az említett 3200 hektárnyi terület gazdálkodási jogát nem vezették át.

A mulasztás okának kiderítésre Merkei Attila, a nádgazdaság vezérigazgatója vizsgálatot kezdeményezett. A felkért könyvszakértők mintegy egy-két milliárd forintra becsülik a Fertő tavi nádaratási jog értékét. Az sem utolsó szempont, hogy éves szinten mintegy 100 millió forintot jelent az uniós és az állami támogatás. Igaz, ezt az kapja meg, akinek a nevén van a gazdálkodási jog.

– Abban már egyetértettünk, hogy ki kell dolgoznunk a Fertő tó kezelési tervét – tette hozzá Merkei Attila. – Független szakemberek elkészítik a vízügyi, nádgazdálkodási és a természetvédelmi dokumentációkat. A mai megbeszélésről tájékoztatjuk felettes szerveinket. Felkérjük azokat, amennyiben szükséges, hozzák meg a megfelelő politikai és szakmai döntéseket. Fontos megjegyezni, hogy törvényi előírás: saját vagyonáról egyikünk sem mondhat le. A megegyezési szándék mindhármunk részéről megvolt, illetve megvan.

Az ügyben szerettük volna megtudni a nemzeti park, illetve a vízügyi igazgatóság álláspontját is, ám vezetőik elzárkóztak a nyilatkozat elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötször lőtte fejbe magát

Legalább tizenötször lőtte fejbe magát gázpisztollyal egy 60 esztendős budapesti hölgy Sopronban. Tovább olvasom