Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Bíróság - Drága autókat vetettek hajléktalanokkal

Nehéz dolga van a bírónak, ha a vádlottakat nem előzetesből vezetik a bíróságra.
  
Az igazságszolgáltatás egyik kulcsproblémájára hívja fel a figyelmet az a büntetőper, amely még tavaly decemberben kezdődött a Soproni Járásbíróságon.

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással, okirat-hamisítással és más bűncselekményekkel vádolnak tíz embert. Ők 2008-tól 2011-ig – a vád szerint – részt vettek olyan több millió forintos autóhitelek felvételében, amelyeket munkanélküliekkel, hajléktalanokkal írattak alá. Ehhez hamis munkáltatói igazolást is beszereztek.

A perifériára szorult emberek a részleteket persze nem fizették, így a végrehajtók által elárverezett kocsikat a „szervezők" potom pénzért megvásárolták. Az ügyben azóta négy tárgyalást tartottak, de az ítélethirdetés mind a mai napig várat magára: a vádlottak közül többen rendre nem jelennek meg a bíróságon.

Nem kis derültséget okozott például egy nő, aki mint érdeklődő vett részt a tárgyaláson. Dr. Szabó Magdolna bíró kérdésére, hogy milyen minőségben van ott, azt mondta: „Élettársa vagyok az egyik vádlottnak." „S hol a vádlott?" – kérdezte a bírónő. „Otthon" – hangzott a felelet.

A tárgyaláson az is kiderült, az egyik vádlottat Angliában időközben az ottani hatóságok börtönbe csukták. Egy másik időközben elhunyt, egyikük ellen pedig – aki, mint kiderült, otthon tartózkodik – elfogatóparancs van érvényben. A negyedik hiányzó vádlottnak – egy hajléktalannak – meg nem lehet hová eljuttatni a bírósági idézést.

Dr. Szabó Magdolna bíró részletezte a perben, most az angol börtönben ülő vádlottjuk nyilatkozatára kell várniuk: távollétében tárgyalják az ügyét és hozzanak döntést, vagy jövő márciusi szabadulása – és átadása – után személyesen hallgassák meg a Soproni Járásbíróságon? Az idő pedig halad.
A tíz vádlott közül csak hatan jelentek meg a többmilliós büntetőperben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismeri? - Tizenhét éves győri lányt keres a soproni rendőrség

A lány jobb és bal csuklóján „anya" és „Jenci" feliratú tetoválások találhatók. Tovább olvasom