Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Bírálja a kormány egészségügyi intézkedéseit

Dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő területi listáról jutott a parlamentbe.
A Fidesz regionális politikai igazgatója első parlamenti ciklusát kezdi, befolyása mégis meghatározó. Hivatása gyermekorvos, 2002-től önkormányzati képviselő, majd országos politikus, az újonnan megalakult parlament egészségügyi bizottságának tagja. Egészségpolitikusként bírálja a tervezett és végrehajtott változtatásokat.

– Nehéz Önnel időpontot egyeztetni. Miért? Ennyire elfoglalt?

– Mindössze arról van szó, hogy a parlamentet a munkahelyemnek tekintem, ezért – éppúgy, mint a korábbi munkahelyeimen – becsületes, lelkiismeretes munkával magas szintű teljesítményre törekszem, ami sok időt vesz igénybe. Ugyanakkor éreztem és érzem a felelősséget is. Amikor a Fidesz frakciójával bevonultunk a parlament alakuló ülésére és elmentem a Szent Korona előtt, megdobbant a szívem.

– Az országgyűlési választásokon nem azt az eredményt hozta a Fidesz, mint amire számítottak. Feldolgozta már a párt a vereséget?

– Tisztázzuk, a Fidesz nem szenvedett vereséget! A 2006-os parlamenti választáson 42 százalékkal, immár néppártként, története legjobb eredményét érte el. Ez részben a választókerületi rendszernek, részben pedig a szövetségi politikának köszönhető. Más kérdés, hogy ezzel a nagyszerű eredménnyel mégsem tudtunk kormányt alakítani. Ugyanakkor itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak azoknak a polgároknak, akik a Fidesz–KDNP listájára adott szavazataikkal országgyűlési képviselővé választottak.

A párt a választásokat minden szinten értékelte és lezárta, egyúttal új fejezetet nyitott. Világosan láttuk, hogy ellenzéki pártként a rendelkezésünkre álló eszközök – gondolok például a számunkra aránytalan médiamegjelenésre, a kampányban felhasznált, nagyságrendekkel nagyobb kormánypárti pénzekre – nem biztosítanak esélyegyenlőséget, ezért eleve egy kevésbé költséges mozgósítási stratégiát dolgoztunk ki.

Hátrányos versenyhelyzetbe kerültünk azáltal is, hogy a kormány 2005 végéig visszatartott központi pénzeket, amelyeket 2006 első negyedévében osztottak ki. Sok-sok milliárdról van szó. Mindezek tükrében az elért eredmény igazán elismerésre méltó, szervezetünk és aktivistáink áldozatvállalását dicséri.

– Sokan mondják, hogy elhibázott volt a „Rosszabbul élünk" kampány. Önnek mi a véleménye?

– Ma már senki sem vitatja, hogy a „Rosszabbul élünk" kampányszlogenünk valósággá vált. Nekünk volt igazunk, de az emberek akkor ezt még nem érezték, hiszen a kampány során a szocialisták becsapták őket. Becsapták, mert dübörgő gazdaságról, a választás utáni jólétről beszéltek. Ezzel szemben ma már Gyurcsány megszorító csomagjával és a szocialisták hiteltelen politikájával szembesülnek.

– 2000-től Szájer József közvetlen munkatársaként ismerhettük meg, 2002-től önkormányzati képviselő, az egészségügyi bizottság elnöke, 2003-tól pedig már Orbán Viktor koordinátoraként dolgozott. Mi változott azzal, hogy országgyűlési képviselő lett?

– Ezzel új időszámítás kezdődött az életemben, új feladatokkal és kihívásokkal.

– Mik ezek?

– A munkám két nagy területet fog át. Továbbra is a Fidesz egyik regionális politikai igazgatója vagyok. A másik feladatom pedig képviselőként részt venni a parlament munkájában, képviselni a választóim érdekeit és a Fidesz polgári értékrendjét. Az országgyűlés egészségügyi bizottságának vagyok a tagja, a Fidesz-frakcióban pedig a népjóléti kabinet munkáját segítem az egészségügyi munkacsoportban.

– Politikai igazgatóként öt megye tartozik Önhöz. Konkrétan mi a feladata?

– Az észak-dunántúli régió 29 választókerülete tartozik hozzám, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye. Amikor a Fidesz 2003-ban szövetséggé alakult, akkor tértünk át a választókerületi rendszerre. A regionális igazgatók feladata, hogy a választókerületi elnökök – akik egyben a választókerületek politikai vezetői –, valamint a szövetség elnöke, elnöksége és az országos választmány elnöke között folyamatos, élő kapcsolatot teremtsenek. Úgynevezett konduktív szerepünk van, ami azt jelenti, segítő, tanácsadó, összekötő feladatokat látunk el. Ez a rendszer napról napra jobban működik. Ennek egyik állomása volt a parlamenti választás, a következő pedig a helyhatósági lesz.

– A Fidesz–KDNP szövetségen belül Ön melyik frakcióban kapott helyet?

– A frakciószövetségen belül én természetesen a Fidesz-frakcióban foglalok helyet, de a frakciószövetség a mi szövetségi politikánk tükröződése, ugyanis arról van szó, hogy így jobban tudjuk a különböző kérdésekben a véleményünket megjeleníteni. Ezért döntött úgy a Fidesz vezetése, hogy frakciószövetséget hoz létre, amelyen belül működik a Fidesz és a KDNP frakciócsoportja.

– Már szó volt róla, hogy a parlament egészségügyi bizottságának a tagja. Egészségpolitikusként miképp látja az egészségügy tervezett reformját?

– Külön vitanapon tárgyaltunk erről, azonban a kormány részéről csak általánosságokat hallottunk, és semmiféle konkrét összefüggő reformtervet nem tudott a szakminisztérium bemutatni. Mi továbbra is rendkívüli érdeklődéssel várjuk az egészségügy átalakításának összefüggő, egységes rendszerét, de ezzel még adós a kormány. Sajnálatosnak tartom és tartjuk, hogy mindenféle reformprogram nélkül olyan súlyos intézkedéssorozat kezdődött, amely gyakorlatilag az egészségügy teljes szétzilálásához vezet. Július elsejével két ponton indítottak támadást az egészségügy ellen.

Már érvényben van az új kórház-finanszírozási rendszer, valamint fel kell számolni az úgynevezett színlelt szerződéseket. Mindkettő alapjaiban rengeti meg azt az egészségügyet, amelyet én eddig, például önkormányzati képviselőként is, foggal-körömmel védtem. Védtem, mert szakmai szempontból kiváló a magyar rendszer. Nem véletlen, hogy a legújabb nemzet közi besorolás Magyarországot Európában a 14. helyre tette, megelőzve az összes csatlakozó országot, sőt még Angliát is.

– Gondolom, azt Önök sem vitatják, hogy a jelenlegi egészségügyi finanszírozási rendszer tarthatatlan. Akkor mi lehet a megoldás?

– Nem az, ami július elsejével kormányrendeletben megjelent. Az egészségügyben olyan reformot kell végrehajtani, amely nemzeti konszenzuson alapul, amelyet megelőz egy szakmai és társadalmi vita, mert az egészségüggyel mindenki találkozik, tehát mindannyian érintettek vagyunk. A magyarországi kórházak mintegy ötvenmilliárd forint adósságot halmoztak fel. A már említett júliusi rendelet a kórházak finanszírozásáról újabb, legalább 15 százalékos forráskivonást jelent. Természetesen szükség van a rendszer megújítására, de meg kell őrizni értékeit.

Ilyen például a csecsemő- és gyermek-háziorvosi rendszer, valamint a hozzá kapcsolódó védőnői hálózat. Más, fejlettebb országokban nincs ilyen. Július elsejétől a legnagyobb kórházak – ahova a kisebb intézményekből magasabb szintű ellátás céljából érkeznek a betegek – nem tudják fogadni őket, mivel az új finanszírozási rendszer nem teszi lehetővé, ugyanis a 2005. évi teljesítményüknek csak a 95 százalékát kapják meg.

„ Kettős csapás éri a kórházakat, mert eltörölték a degresszív finanszírozást, ami a 100 százalék feletti teljesítményt csökkentett mértékben díjazta, másrészt pedig az elmúlt évinél öt százalékkal kevesebb pénzt kapnak."

A győri megyei kórház esetében, amely évi tízmilliárd forint költségvetéssel rendelkezett, ez összességében másfél milliárd forráskivonást jelent. Tehát ezek a kórházak olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy csak azokat a betegeket tudják ellátni, akik közvetlenül ott élnek, mert egyszerűen nulla forinttal finanszírozzák azok ellátását, akiket más területről küldenek. A kórházakat jelentős mértékben sújtja még az áfa emelése, az energia és a gyógyszerek árának növelése, valamint a közüzemi szolgáltatások drágulása. Természetesen a műszerek is egyre többe kerülnek.

– Az elmúlt hetekben a vállalkozóként dolgozó orvosok szerződése körüli vita borzolta a kedélyeket.

– Ebben a formában a színlelt szerződések megszüntetése támadás az orvosok ellen. Én természetesen nem a szabályok betartatását kifogásolom, de hiányolom az átgondolt intézkedéseket, aminek az lesz a következménye, hogy elbizonytalanodik az orvostársadalom és nem lesz elég orvos az ügyeleteken. A színlelt szerződés kifejezést is sértőnek tartom, ebben az esetben a közösség érdekében végzett munkáról és az ezt szabályozó szerződésről van szó, kicsit kedvezőbb adózással, nem pedig szürkegazdaságról.

– A kifehérítés nem csak az orvosokra vonatkozik, a társadalom más rétegeit is érinti.

– A dolog értékelésében szakmánként jelentős eltérések lehetnek. Ne feledjük el, az orvosok szerződéseit, például a munkaidőszabályok miatt, kényszer következtében kötötték meg ilyen módon. Másrészt, jelenleg már nincs elég orvos és más egészségügyi dolgozó Magyarországon, mert nem becsüljük meg őket. A helyzet súlyos, ezért tartott a Fidesz kezdeményezésére a színlelt szerződésekről az egészségügyi bizottság rendkívüli ülést, de úgy tapasztaltuk, a tárca nem tudja kezelni ezt a kérdést. Azonnali intézkedésként javasoltuk, vagy tegyék legálissá ezeket a szerződéseket, vagy találják meg azt a formát, amivel a folyamatos orvosi ellátást biztosítani lehet a betegek, a közösség érdekében.

– Csakhogy erre valószínűleg nincs pénzük a kórházaknak. A járulékterhek növekedése miatt forráshiányossá válhatnak,
ellehetetlenülhetnek. Rosszul gondolom?


– Éppen erről van szó. A nehéz helyzetbe került kórházak az ugyancsak forráshiányos, az intézményeket fenntartó önkormányzatokhoz fordulhatnak segítségért. Valószínű azonban, hogy nem tudnak segíteni. A tulajdonos széttárja a karját és azt mondja majd: rajtunk csak a magántőke bevonása segíthet. Így indulhat el a teljesen ellenőrizetlen, szabályozatlan működési privatizáció, ami újra beláthatatlan következményekkel jár majd, mert kialakulnak a szegény és a gazdag emberek kórházai. Azokat az intézményeket pedig, amelyek tartósan nem tudják biztosítani a minimumfeltételeket – például azért, mert a színlelt szerződések felbontása miatt kevés orvosuk lesz –, bezárják, vagy más profilra állítják át. A kórházak finanszírozása ügyében interpellációt nyújtottam be, a soproni szanatórium ügyében pedig írásos kérdést intéztem a miniszterhez.

– Térjünk át a helyi politikára, hiszen helyhatósági választások lesznek. A Fidesz sokak meglepetésére dr. Fodor Tamást jelölte polgármesternek, akit kevesen ismernek.

– Dr. Fodor Tamás soproni születésű egyetemi oktató minden feltételnek megfelel, minden adottsága megvan, hogy kitűnő polgármester legyen. Választásunk tudatos volt. Egy olyan jelöltet szerettünk volna állítani, aki az életét becsületesen éli, munkájában kimagasló eredményeket ért el, elkötelezetten képviseli értékrendünket, tagja a Fidesznek, tehát nem „külsős". Nos, Fodor Tamás ilyen ember, ezért jó szívvel ajánlom a választók figyelmébe.

Dr. Molnár Ágnes névjegye

Szegeden született 1956-ban. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1980-ban dicséretes diplomát kapott. A soproni Állami Szanatórium gyermekosztályán abban az évben kezdte meg orvosi munkáját. 1982-től a soproni Erzsébet-kórház gyermekosztályán dolgozott, 1985-ben csecsemő- és gyermekorvostanból jeles szakképesítést szerzett.

A gyermekosztályon történő munka, majd többéves házi gyermekorvosi tevékenység mellett a környező települések gyermekgyógyászati szakorvosi ellátását végezte. 1992-ben férjével együtt magánpraxist kezdett.

Férje dr. Simon István orvos, üzletember. 1998 óta az Arcus Ker. Kft. igazgatója, 2001 óta a Régióturizmus Kft. ügyvezető igazgatója. 1997 óta támogatója, 2001 óta tagja a Fidesznek. 2002-től önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke, a tulajdonosi bizottság tagja. A Fidesz–KDNP Szövetség munkáját 2003 óta elnöki koordinátorként, majd Észak-Dunántúl politikai igazgatójaként segíti.

– Elég lesz a hátralevő idő, hogy megismertessék a választókkal, és legyőzze a hivatalban levő polgármestert? Milyen eredményre számítanak az önkormányzati választáson?


– Természetesen képesnek tartom Fodor Tamást a győzelemre. Az elmúlt években végzett munkánk alapján szeretnénk jó eredményt elérni, csakúgy, mint az uniós képviselők választásakor, vagy a két időközi és a tavaszi országgyűlési választáson, amikor mindegyik alkalommal a Fidesz nyerte el a választók bizalmát. A parlamenti választás kampányában, mint később kiderült, a szocialisták arcul csapták az embereket, akik októberben helyi képviselőket választanak. A választók nem felejtenek, tudják, hogy mit ígértek nekik a parlamenti választás előtt, és mit tesz most a kormány. Erről is szavaznak majd, ezért történelmi esély van arra, hogy ősztől a Fidesz polgármestere és fideszes többségű közgyűlés vezesse Sopront.

– Jelenleg önkormányzati képviselő is. Indul a következő ciklusban?

– Nem, hiszen az országgyűlési képviselői és a regionális politikai igazgatói munkám ezt nem tenné lehetővé, de szerencsére nagyon sok tehetséges tagunk van nem csak országos, de helyi szinten is, köszönhetően szövetségi politikánknak és a néppárti működésünknek. Így aztán mások is lehetőséghez juthatnak. Országgyűlési képviselőként, élve közgyűlési tanácskozási jogommal, továbbra is segítem frakciónk és a testület munkáját.

– Végezetül, mit szól a családja ahhoz, hogy ennyire elfoglalt?

– Támogatásuk nélkül nem vállalkozhattam volna ezekre a feladatokra. Sajnos a szüleim, akik pedagógusként és közéleti emberként a példaképeim voltak, már nem élnek, pedig nagyon szeretném, ha itt lennének és látnák, hogy folytatom azt, amit elkezdtek. Ákos fiam 24 éves, orvostanhallgató. Szegeden kezdte az egyetemet, jelenleg Bécsben tanul, de Magyarországon fog dolgozni. Örülök, hogy Bécsben él, mert közelebb van, mint Szeged, ezért gyakrabban találkozhatunk. A férjem, dr. Simon István orvos és üzletember. Az ő és a családja támogatása hatalmas erőt ad nekem.

– Mit csinál szabadidejében, mivel vezeti le ezt a nagy hajtást?

– Szeretek egy, másfél órát gyalogolni. Ez kapcsol ki a legjobban, de egyre kevesebb az időm. Kedvelem az úszást, a tengereket, a tavakat, a hullámok játékát. A víz szeretetét Szegedről hoztam magammal. A Tisza még most is hiányzik egy kicsit, de kárpótolnak a soproni és az ausztriai hegyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befedik a soproni stadion lelátóit

A soproni önkormányzat júniusi ülésén döntött arról, hogy átadja a városi stadion üzemeltetési és hasznosítási jogát az FC Sopront működtető kft.-nek. A határozat nem okozott meglepetést, ugyanis az egykori sportcentrumról (mai nevén MKB-aréna) hasonló megállapodást kötött a város és a női kosárlabdacsapatot fenntartó kft. A szerződés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felújították és korszerűsítették az intézményt, részben hitel, részben pedig magántőke bevonásával. Tovább olvasom