Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Biomassza-erőmű épülhet

Végeztek a Fertő tavon a nád learatásával. A nádgazdaság vesztesége a szakemberek szerint a szerkezet átalakításával mérsékelhető. A több lábon állás első lépéseként biomassza-erőművet építenének.
Mintegy háromezer hektáron fejeződött be a nád aratása a Fertő tavon. Ebből kettőezer-ötszázról minőségi növényt takarítottak be. Jelenleg az osztályozás ad még munkát az alkalmazottaknak.

Maradt a régi tulajdonos

Tavaly decemberben felmerült, hogy a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. a környezetvédelmi tárcához kerül. A megállapodás azonban nem jött létre, így előreláthatólag másfél évig továbbra is az ÁPV Rt. látja el a tulajdonosi jogokat. – Ezen időszak alatt konszolidáljuk a céget, így kedvezőbb feltételekkel veheti át a vállalatot a minisztérium – mondja Merkei Attila, a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. vezérigazgatója. – Az idénre tervezett négyszázmillió forintos árbevétel mellett még mindig jelentős veszteséggel számolunk. Ezért szükséges a nádgazdaság átalakítása.

Megkezdett tárgyalások

– A Fertő tó vízfelületének négyötöde Ausztriában, de a nád kétharmada hazánkban található – teszi hozzá a vezérigazgató. – Már elkezdődtek a tárgyalások az osztrák féllel és az ottani bankokkal. Azt szeretnénk elérni ugyanis, hogy a környezetvédelmi feladatok mellett gazdaságilag is stabilan álljon a nádgazdaság. A jó minőségű nádat továbbra is nyugati piacokon kívánjuk eladni. A kevésbé értékeset pedig egy újonnan épülő biomassza-erőműben hasznosítanánk. Ezáltal biztos anyagi háttérrel is rendelkeznénk.

Tervszerű égetés

Az utóbbi években több alkalommal is hallhattunk arról, hogy ég a nádas a Fertőn. Ezzel kapcsolatban Merkei Attila megjegyezte: amennyiben tervszerűen és szabályozottan működik, akkor a nádasban semminemű kárt nem okoz a már évszázadok óta alkalmazott eljárás. A téli időszakban ugyanis „alszik" még a természet, a madarak többsége elköltözött, a rovarok pedig mélyen a földbe ásták magukat. Az égetéssel a szerves anyag nem a tóban rakódik le – gyorsítva a feltöltődést –, hanem a levegőbe távozik. Ausztriában azért használják ezt a megoldást, mert nincs elég kapacitásuk a nád learatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépések a borhamisítás ellen

Augusztus elsején lép életbe a jövedéki törvény, de a vendéglátósok máris támadják a napi… Tovább olvasom