Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Biológiai szert is alkalmaznak

Dunaszigeten kihirdették, hogy melyik cég nyerte el a 32 települést és 7500 hektár területet érintő irtási akciók jogát. A döntés Sopronra és környékére is vonatkozik, hiszen a nyertes cég kapja feladatul az itteni szúnyograjok megtizedelését is.
Mint azt Taschner Tamástól, a Magyar Turizmust Rt. Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, a költségek felével támogatják a térség szúnyogritkítását. A másik részt az érdekelt önkormányzatok adják egybe. Összesen mintegy 24 millió forintot költenek az idén a kellemetlen vérszívók irtására.
Tóth István, Dunasziget polgármestere immár három év óta annak a társulásnak a vezetője, amely a térség településeinek és a környező területeknek szúnyogirtását szervezi. Elmondta, hogy a társult önkormányzatok pályázatára három cég is jelentkezett, közülük a legjobb ajánlatot tévőt egy bizottság választotta ki. Tegnap délután három órakor eldőlt, hogy az idén a budapesti székhelyű Corax Kft. végzi majd el a feladatot.
– Eddig három község jelezte, hogy szükség volna már az irtásra – mondta a polgármester.

– Tapasztalataink szerint május végétől megkezdődik a térségben a szúnyograjzás, mert a lárvák a csapadék és a melegre forduló időjárás miatt gyorsan kikelhetnek. A hétvégétől felrepülhetnek a szúnyogirtó helikopterek és repülőgépek is. Az úgynevezett K-Othrin 10 ULV nevű anyagból hektáronként 0,6 litert szórnak ki a jelzett területekre. Az akciót inkább nevezhetnénk ritkításnak, mert nem célunk a számos élőlénynek táplálékot adó szúnyogok és szúnyoglárvák teljes kiirtása. Ezért is egyeztetünk a Fertő – Hanság Nemzeti Park szakembereivel, és általában csak lakott területek fölött szórjuk szét az egyébként környezetre ártalmatlan szert – mondta Tóth István.
Sopronban és környékén a jövő héttől ugyancsak elkezdődhet a szúnyogirtás, de az igényt a polgármesteri hivatalnak kell jeleznie. Általában egy-két alkalommal elegendő lepermetezni a szúnyogok által ellepett területeket. Előfordulhat azonban, hogy négyszer is igény van rá, mint a szigetközi Ásványrárón. Egyébként a Szigetközben tizenhét szúnyogfajtát számláltak össze a szakemberek. A vegyi irtással párhuzamosan biológiai szereket is bevetnek az idén, amely valójában egy szelektív lárvairtószer. Hatékonyságát már a környékünkön is többször kipróbálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny az Év Erdésze címért

Első ízben hirdetett versenyt a hazai gyakorló erdészek számára az Országos Erdészeti Egyesület. A… Tovább olvasom