Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Biogázerőművet építenének a tehenészet mellé

Hegykő - Mintegy hétszázmillió forintos költséggel biogázerőművet építenének a hegykői tehenészet mellé. A tervek szerint a község így néhány év múlva olcsóbb energiához juthatna.
- Az egekbe szökő energiaárak miatt már régebben is foglalkoztunk azzal a gondolattal, miképpen lehetne hasznosítani Hegykőn a tehenészetből származó szerves anyagot – mondta az előzményekről Szigethi István polgármester.

– Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy biogázerőművet kellene létrehozni. Az önkormányzat egyhektáros területtel támogatja az elképzelés megvalósítását, amely sokrétű hozadékkal kecsegtet: hasznosul a rendelkezésre álló iparterület, munkahelyek keletkeznek, s mindenekelőtt a község olcsóbban jut energiához. A cél eléréséhez az önkormányzat, a helyi mezőgazdasági zrt. és a vállalkozók részvételével gazdasági társaság létrehozása az első feladat. A mintegy hétszázmillió forintos beruházást uniós forrásból finanszíroznánk. A projekt engedélyeztetése és a pályáztatás lezajlása után a biogázerőmű építése két-három év múlva kezdődhet el.

– Tehenészetünkben évente tizenötezer tonna szerves trágya keletkezik, amelyet eddig a földekre terítettünk – tette hozzá dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. – A biogáz-
erőmű megépítését egy másik beruházásunk is indokolja. Jövőre megvalósítjuk az uniós szabványnak megfelelő trágyatárolót, erre hatvanmillió forintot uniós pályázaton nyertünk. Kézenfekvőnek tűnt, hogy emellett – a zrt. és a falu hasznára – egy másik létesítmény tervezésébe is fogjunk, s ez a biogázerőmű.

Ez az üzem nemcsak a szerves trágyát, hanem a helyi vendéglátóhelyeken képződő biohulladékot – közte a fáradt étolajat, zöldségnyesedéket, más hasonlót – is képes lesz hasznosítani. Metángázt termelnénk, amit akár csővezetéken, akár palackos formában juttatnánk el az erre a célra alkalmassá tett vállalkozói egységek, önkormányzati intézmények speciális fűtőkazánjaihoz.

Az a megoldás is szóba jöhet, hogy a metángázzal gázmotort hajtanánk meg, s az elektromos áram mellett hőenergiát is nyernénk. Hogy végül melyik változatot fogjuk alkalmazni, az csak az alapos számítások után fog eldőlni. Mindenesetre a falu olcsóbb energiához jutna, kevesebb pénzt kellene költeni a közvilágításra, s az igénybe vevő vendéglátóhelyek, panziók még kedvezőbb versenyhelyzetbe kerülhetnének a turisztika iparágában. A metángáz kinyerése után a biogázerőműben visszamaradó s immár szagtalan biomassza továbbra is alkalmas lesz a földek trágyázására.

Szigethi István és dr. Varga Gábor Hegykő újabb nagyberuházása, a biogáz-erőmű előkészületeivel foglalkozik. Fotó: Gosztonyi Miklós
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túrák fél áron a Magyar Nemzeti Parkok Hetében

Sopron–Fertőd - A II. Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében a Fertő–Hanság Nemzeti Park… Tovább olvasom