Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Biogázerőművet építenének Sarródon

A tervek szerint 2008-ban megkezdődhet Sarródon a biogázerőmű építése. Így Fertőújlak és Nyárliget energiaellátását is meg tudják oldani.
Jelenleg Fertőújlakon és Nyárligeten nincs bevezetve a vezetékes gáz. A két településen nem is bíznak abban, hogy hagyományos formában meg lehetne építeni a hálózatot, mivel a gerincvezeték túl messze van, továbbépítéséhez pedig nincs elegendő pénz. Turi Lajos polgármester a Kisalföldnek elmondta, két cél vezérelte a település vezetőségét, amikor elhatározták, hogy biogázerőművet építenek a településen.

– Az új módszerrel ki tudjuk építeni Nyárligeten és Fertőújlakon is a biogázhálózatot, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a gazdálkodók is jól járnak, hiszen biztos és kiszámítható piaca lesz a terményüknek – mondta el a polgármester. – Térségünk alkalmas a kukorica termelésére, ami az eljárás alapjául szolgál. Egyelőre hatástanulmányok készülnek, amint ezzel megvagyunk, neki lehet állni a konkrét tervek elkészítésének. Úgy számolunk, legkésőbb 2008-ban már elkezdődhet a kivitelezés. A technológiát egy német cég adja majd, ők már most készen állnak arra, hogy elkezdjék az erőmű építését.
A sarródi biogázerőműnek várhatóan az önkormányzat is tulajdonosa lesz. Emellett a gazdák is betársulhatnak. Így nemcsak beszállítók lesznek a vállalkozásban, hanem érdekeltek is a gazdaságos működésben.

Amint azt Sarród esete is bizonyíthatja, van lehetőség arra, hogy egy település önállóan lássa el magát energiával. Egy-egy ilyen erőműben helyben előállítható annyi energia, amennyi a településen élőknek szükséges. Ezáltal az időről időre visszatérő földgáz- és kőolajprobléma is kiküszöbölhető. Országos szinten nem, helyi viszonylatban azonban mindenképpen megoldást jelenthet a kis erőművek üzembe helyezése.
Turi Lajostól megtudtuk, a biogázerőmű megépítése mellett még több fontos feladat is van a településen.

– Olyan sajátos helyzetben vagyunk, hogy az önkormányzat nem egy, hanem három község ügyeit intézi – folytatta. – Szeretnénk Fertőújlak és Nyárliget fejlettségét a Fertő-parti települések szintjére hozni. Tervezzük, hogy egységes utcaképet alakítunk ki, jelenleg ugyanis a családi házak előtti területet mindenki saját maga ültette be virágokkal, fákkal. A lakossággal egyeztetve ezt egységesítjük. Így az ide látogató turistákat szép és gondozott utcakép fogadná. Fertőújlakról Nyárligetre és vissza jelenleg nagy kerülővel lehet eljutni. A két község között jó lenne megépíteni egy utat, hogy ne kelljen több kilométeres kitérőt tenni.

Sarródon tehát az elkövetkezendő években bőven lesz mit tenni. A településen bíznak abban, hogy terveik megvalósításához eredményesen pályázhatnak a 2007–2013 közötti európai uniós forrásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan segítettek Gyurika családjának

Lapunk több alkalommal beszámolt arról az erdélyi Maros megyéből Sopronba költözött párról, akik az olvasók segítségét kérték beteg kisfiuk segítéséhez (Megélhetésre kellene pénz, Kisalföld, 2006. augusztus 10.). Gyurika Romániában nagyfokú agykárosodással született, és leukémiában szenved. A kisfiúnak pár hónap múlva lesz a negyedik születésnapja. Tovább olvasom