Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Biogázerőmű helyett idén csak tároló épül

Hegykőn több százmillió forintos költségvetésű biogázerőmű megvalósítását is tervezi a mezőgazdasági zrt., de idén csak egy 70 millió forintba kerülő tároló fér a keretbe.

– Kész csoda, hogy a válság közepette is nyereséges maradt a részvénytársaságunk. A 2009-es évet szomorúnak nevezném, annak ellenére, hogy szolid többlettel zártunk – fogalmazott dr. Varga Gábor, a Hegykői Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. – A tej literjéért átlagban 20–25 forinttal kaptunk kevesebbet, mint előző évben. A növénytermesztési ágazatunk is fekete évet zárt, a repce, sőt, a búza ára is mondhatni megfeleződött. A költségek eközben tovább nőttek. Úgy látjuk, hogy az egyre kevesebb számú, s mindenben a törvénynek megfelelően működő cégekre egyre nagyobb közterheket ró a kormány.

Pénzügyi gazdálkodásunkban lassan elviselhetetlenné nő a számtalan adó- és közteher teljesítése, mert az e szektorban elérhető nyereség folyamatosan csökken, az adónemek száma és a befizetendő adók összértéke meg egyre csak vastagodik.


Biogázerőművet szeretnének

A hegykőiek azonban a jövőbe néznek: az önkormányzattal és néhány vállalkozóval közösen évek óta tervezik, hogy mezőgazdasági hulladék alapanyagú biogázerőművet építenek. – Az általunk termelendő villanyáramot és keletkezett hőt is hasznosítani szeretnénk – részletezte dr. Varga Gábor. – Terveink megvalósítása azonban a gazdasági válság következtében csúszik. Utólag nem is bánjuk: ez idő alatt a biogázerőműveknél egyre nagyobb hatékonyságú technológiákat dolgoztak ki. Reméljük, a közeli években pályázati források segítségével megvalósíthatjuk tervünket.

Dr. Varga Gábor: ˝A magyar tehenészeteket betonmonstrum építésére kötelezik.˝
Dr. Varga Gábor: ˝A magyar tehenészeteket betonmonstrum építésére kötelezik.˝

˝Ilyet Angliában, Ausztriában sem láttam˝

– Idén 75 százalékos uniós támogatással trágyatárolót építünk, különben az uniós jogharmonizáció keretében bezárás fenyegetné a tehenészetünket – folytatta dr. Varga Gábor. – Így tehát betontömb emelkedik majd a tehenészettől mintegy két kilométerre. Ilyet sem Angliában, sem Franciaországban, sem Ausztriában nem láttam.

Hátrányos megkülönböztetésnek érezzük, hogy a magyar tehenészeteket ilyen betonmonstrum építésére kötelezik. Ezeket az anyagi forrásokat sokkal ésszerűbben és hatékonyabban tudnánk felhasználni a termelés hatékonyságának és színvonalának javítására. Az uniós előírás következtében a trágyát nem rögtön a földekre, hanem a tárolóba, majd onnan a földekre kell szállítanunk. Mindez szállítási többletköltséget jelent anélkül, hogy haszna lenne. A többletszállítási munkák pedig ismételten környezetszennyezőek, hiszen a munkagépek ásványiolaj-alapanyagú üzemanyagot égetnek el. A 70 millió forintos projekt utólagos támogatásban részesül. A létesítmény kivitelezését kora nyáron kezdjük el és azt ősszel már az előírásoknak megfelelően használni is fogjuk.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2010. február 16. 10:58
    „Én ismerek valakit, a a saját szervezetében már megvalósította ezt a biogáz erőművet, de a környezete nem nagyon díjazza. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták a telet

Elbúcsúztatták a telet Fertőszentmiklóson: mackótáncoltatás és regélés, népi játékok és farsangi… Tovább olvasom