Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Bioerőművet építenének

Sarród - Bioerőművet építenének Sarródon. A cél az, hogy megoldják Fertőújlak és Nyárliget gázellátását. A létesítmény a nemzeti park közelében, de nem védett területen lenne.
Szándéknyilatkozatot írt alá a napokban a sarródi önkormányzat a Zala megyei energetikai közhasznú társasággal. A megállapodás lényege, hogy a kht. kidolgozza a településre tervezett bioerőmű létesítésének részleteit.

– Fertőújlakon és Nyárligeten jelenleg nincs kiépítve a vezetékes földgázhálózat, ennek kivitelezésére a mostani árakat nézve nincs reális esély – mondta el megkeresésünkre Turi Lajos, Sarród polgármestere. – A képviselő-testület úgy határozott, hogy induljon el a bioerőmű telepítésének előkészítése. A folyamat elején tartunk még, így hatástanulmányok és egyéb felmérések nem készültek el.

A lakosságot is szeretnénk megkérdezni ez ügyben. Amint ezek az adatok a rendelkezésünkre állnak, akkor véglegesen eldönthetjük, belevágunk-e a projektbe vagy sem. Amennyiben igen lesz a határozat, akkor norvég és svájci alapokon szeretnénk elindulni. Ezeken a pályázatokon ugyanis akár nyolcvanöt százalékos támogatás is elnyerhető. Az összes költség az előzetes számítások szerint hatszáz- és nyolcszázmillió forint között megállna.

Turi Lajos hozzátette, az önkormányzat több lehetséges erőműforma közül is választhat. Kézenfekvő a biogáz, ehhez azonban szerződést kell kötni a térségbeli gazdákkal, hogy biztosított legyen az alapanyag beszállítása. Másik variációként egy áramtermelő erőmű épülne, a „hulladék hőt" pedig fűtésre lehetne felhasználni. Ez esetben az ugyancsak a gazdáktól vásárolt szalmát vagy a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-től kapott, környezetre nem ártalmas hulladékot használnák fel.

Olvasóink írták

 • 11. geotermikus energia 2008. május 02. 14:29
  „Geotermikus futes??? Miert a legegyszerubb megoldas az, amit SENKI sem akar megvalositani. Semmit sem kell elegetni es semmi karosanyag kibocsatas sincs.”
 • 10. FREDDY/S 2008. május 01. 06:00
  „Tisztelt cs!

  Elektromos infrafűtésünk van. A zoldtech.hu honlapon kívül találhat a suche.orf.atn több megfelelő információ is, igaz egy kis nyelvérzék kell hozzá. Nem szabad leragadni egy megoldáson. Néha a hosszútávú fejlesztés még a madaraknak is jó lehet, nemde...”
 • 9. cs 2008. április 30. 20:46
  „Tisztelt Freddy/s!

  Mindent a maga helyén kell kezelni. Ha úgy telepítünk megújuló energiát hasznosító erőművet, hogy annak üzemével nem csökkentjük, esetenként még növeljük is a fosszilis erőforrások használatát (pl. gázturbina a széltelep mögé, vagy hőzabáló házba hőtároló nélkül épített hőszivattyú), akkor annak nincs környezetvédelmi hozadéka. Ha hőhasznosítás nélkül alkalmazunk kogenerációs erőműveket, akkor adóforintokkal támogatunk pazarló konstrukciókat. Nem akarok én itt Önnel vitatkozni, eléggé ismerek ezeket a technikákat, részt vettem szélerőmű, biogáz üzem, etanolgyár környezetvédelmi engedélyeztetésében, magam napkollektort és faelgázosító kazánt használok, nem folytatom a sort. Ismeretei bővítésére ajánlom a zoldtech.hu-t.”
 • 8. FREDDY/S 2008. április 30. 19:45
  „Kedves cs! Akkor ugyebár jó, ha a környezetszennyezéssel hosszútávon nem foglalkozunk, mert a neten azért azzal mások még foglalkoznak, igaz nemcsak a gugli létezik, nemde...”
 • 7. cs 2008. április 30. 19:05
  „Kedves Freddy/s! Természetesen, ha birtokában van az időjárásszabályozó gép, akkor a szélsebesség megváltoztatásával jól szabályozható a szélerőművek energiatermelése. A napenergia hasznosításánál alkalmazott eszközök kb. kettő nagyságrenddel kisebb teljesítménytartományban működnek, persze borús időben vagy éjjel ezek sem. Amennyiben hőszivattyús földhőhasznosításról beszélünk, akkor a berendezés kompresszorának és a hőszállító közeg keringtető szivattyújának működéséhez villany kell és az nem a falból jön, hanem általában kémény alatti erőműből. Ha geotermális hőhasznosításra gondolt, ott is vannak szivattyúk, sőt a lehűlt vizet vissza kell préselni a mélységbe, ez is energiigényes folyamat. A témával kapcsolatban rengeteg infó van a neten, ajánlom a gugli használatát.”
 • 6. FREDDY/S 2008. április 30. 17:45
  „Kedves klm! A környezetvédelem egyik alapvető célja, hogy kevés károsító anyag szabaduljon fel az alkalmazott technológiával. A szélkereket a nyugati madarak ismerik és nincs vele problémájuk. Az égetés alkalmával azonban felszabadulhatnak olyan gázok, melyek nem minden esetben kedvezőek a környezetre, nemde...

  Kedves cs! A szélerőmű adott esetben jobban szabályozható, mint a biogáz, de ha ezzel problémád van, akkor alkalmazható a földmeleg és vagy a napenergia, melyeknél szintén nem szabadul fel égéstermék, nemde...”
 • 5. cs 2008. április 30. 11:52
  „Egy biogáz erőmű a szabályozhaztósága és folyamatos üzeme miatt jobb a szélerőműveknél. Persze az lenne az ideális, ha minél több kisteljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító erőmű épülne, ami a jelenlegi hálózati szabályozással kapcsolatos fizikai problémákon is segítene. Nem az 50 MW-os szalmatüzelésű,pénzmosoda biotorzókra gondolok itt, hanem a néhány MW körüli használható berendezésekre.”
 • 4. klm 2008. április 29. 10:47
  „Kedves Freddy ! Nem tudom miért épp egy nemzeti park közelében akarnál ilyet ami madártanilak igen kiemelkedő értékeket véd!
  Országnak igen kis százaléka védett máshol is elférne...”
 • 3. FREDDY/S 2008. április 29. 05:46
  „Az ember ugyebár nem védett, ezért lehet környezetszennyező technológiákat alkalmazni. Melyik az a bizonyos magas frekvencia ami zavarja az állatokat? A szél süvítése is zavarja az állatokat, mikor lesz már végre betiltva. Engem is zavar az autó, vonat bizonyos zaja, mégsem tiltják be. Ami ésszerű az be lehet tiltani, nemde...”
 • 2. klm 2008. április 28. 23:13
  „Nem mert fokozottan védett állatok élnek a közvelen közelbe és ezek a szélerőmüvek egy bizonyos magas frekvenciát bocsátanak ki ami zavarhatja az állatokat! Tuzok védelmi területen is létesitettek ilyen szélerőmüvet és elköltöztek a területről a madarak!

  egyébként valamit ugyis be kell áldozni csak kérdés hogy mit!”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 28. 09:44
  „Hosszútávon a szélerőmű lenne a célszerűbb környezetvédelmi megfontolásból, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíborosi áldás Közép-Európa legrégebbi orgonáján

Sopron - Paskai László bíboros mutatott be búcsúi szentmisét és áldotta meg a Szent György-templom… Tovább olvasom