Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Biczi: Reménytelen a soproni helyzet, Sass: Savanyú a szőlő

Biczi László (MSZP) szerint teljes a bizonytalanság az országban és Sopronban is. Sass László (Fidesz): Az MSZP helyi szervezete az egyetlen, amely nem hajlandó tudomást venni a város fejlődéséről.

A Fidesz gazdaságpolitikája szinte naponta változik. Az egyik nap még az IMF kipaterolására büszkék, másnap már az IMF-el szeretnének megegyezni. Egyik nap még az államadósság a fő ellenség, másnap kiderül, egyelőre halasztjuk az adósságcsökkentést - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Biczi László (MSZP), önkormányzati képviselő. 

Még most, decemberben sem tudjuk, mit akar jövőre a Fideszes kormányzat a város iskoláival, a kórházunkkal, szociális intézményeinkkel!? Teljes a bizonytalanság - fűzte hozzá.

A politikus kifejtette egy részletes, átfogó elemzés szerint, Sopron a 46 vizsgált önkormányzat - megyei jogú városok és fővárosi kerületek - közül, tavaly az utolsóelőtti helyen állt, idén, hátulról a harmadik helyen van. A fő probléma a hatalmas adósságállomány, ami az elmúlt 5 évben halmozódott fel. Ez világosan kiderül az elemzésből. Lesújtó eredmény!

Ezt az értékelést nem pártok készítették, ez nem a soproni MSZP véleménye, hanem egy külső, független elemzőintézet összehasonlítása, ami számos szempontot vett figyelembe. Bizonyára most is lesz valamilyen magyarázata a városvezetésnek, pedig itt lenne az ideje szembenézni a saját hibáikkal is.

Jövőre olyan nehéz helyzetbe kerülhet a város, amin csak valamilyen szintű összefogás segíthet! A helyi MSZP frakciója, mint Sopron egyetlen jelentős ellenzéki ereje, számos esetben keményen kritizálja a városvezetést, de ha kell kész arra is, hogy Sopron érdekében, egy széles összefogás keretében keresse a kiutat, a reménytelennek látszó helyzetből - zárta Biczi László.

Sass: Savanyú a szőlő

Az MSZP helyi szervezete az egyetlen, amely nem hajlandó tudomást venni Sopron fejlődéséről - reagált az MSZP sajtótájékoztatójára Sass László (Fidesz), önkormányzati képviselő. - Az Európai Uniós forrásoknak, az Új Széchenyi Tervnek és az önkormányzat önerejének köszönhetően több, mint 26 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg városunkban. Ezek a beruházások, - mint például a közel 60 utca felújítása, a Kőszegi úti aluljáró, a hulladékprojekt, a kórházfejlesztés, a Fő tér, a Tűztorony felújítása, az új látogatóközpont kialakítása, szakoktatási központ létrehozása – mind ennek az időszaknak az eredményei, ezt a soproniakkal közösen értük el.

A képviselő hozzátette: valószínűleg az fáj a szocialistáknak, hogy az ő idejükből az emberek nem emlékeznek semmire, vagy ha igen, akkor szinte kizárólag csak a zűrös, jogilag is aggályos ügyletekre.

Az olyan felmérések pedig, amelyek az értéknövelő fejlesztéseket csak kiadásként jelenítik meg, de a befektetett milliárdokat a város vagyonának gyarapodásába nem számítják bele, nem alkalmasak másra, csak politikai hangulatkeltésre. Az advent időszaka viszont nem erről szól - zárta Sass László.


Olvasóink írták

 • 18. c77 2011. december 10. 15:46
  „Sok a "görög" az oldalon!!!!!!!!”
 • 17. DK 2011. december 09. 21:33
  „Creat tisztelem eszme futtatásod!

  Nagyon nagy bajban van az ország!
  Tudják óriási nagy baj, hogy Orbán V. néha felelőtlenül politizál, és mélybe taszítja a Ft-ot.
  Ne feledjék el, hogy ahogyan az Euró, Frank emelkedik, úgy Sopron és más város, na és persze az állampolgárok adóssága is csak duzzad!
  Sajnos a banki kamat emelés véget, pedig már a Ft hitelek is emelkednek.
  Nagy a baj.
  Ma pedig egy bank hálózat, az ország bankjai egy negyedét zárja be.
  450 embernek szűnik meg az állása ezekben a nagyon nehéz időkben.”
 • 16. Kuvasz 2011. december 09. 17:36
  „Nem az a baj, hogy a szőlő savanyú, a baj az, hogy nem minden "sas" repül, de meg fog tanulni.”
 • 15. creat 2011. december 09. 13:01
  „Emlékeim szerint a Biczi urat kivéve képviselő, vagy bármilyen felelős vezető még nem tette tiszteletét hasonló fórumokon. Elképzelésem szerint talán olvassák megnyilatkozásaik utóéletét, de annyi vér már nincs a pucájukban, hogy válaszra, hozzászólásra méltassák az őket figyelemmel kísérőket. Szerintem jobb lenne, ha ők jönnének a néphez! Fordítva már más értelmet vehet a dolog.
  Hölgyek, urak, tudomásul kellene venni, hogy önök vannak a népért és nem a nép önökért!”
 • 14. Biczi_László 2011. december 09. 10:00
  „Még valami.
  Óriási tévedés azt gondolni, hogy az ellenzék az a 3 MSZP-s képviselő a városi testületben. 2010 őszén 26%-ot értünk el, néhány hónapja az időközi választáson 38%-ot. Ez bizony nem kevés. Nem kellene és nem is szabad ezeket az embereket lebecsülni. Hogy ez most még kevés a változáshoz?! Igaz.
  De biztos vagyok benne, leszünk még többen is! És azt gondolom, ezt egyre többen gondolják hasonlóan.”
 • 13. Biczi_László 2011. december 09. 09:50
  „Néhány rövid reflexió, ahogy szoktam.
  Nem tudom, savanyú-e idén a szőlő, tudtommal jó volt a termés, sok volt a napsütés, így nincs panasz a minőségre.
  Én magam azonban sem a szőlőről, sem a városban megvalósult, illetve zajló beruházásokról nem ejtettem egyetlen szót sem.
  Lehetne persze azokról is beszélni, például, hogy ezek döntő része még a sokat átkozott szoci kormányok idején indult, ők döntöttek nem egyszer ezekről a támogatásokról, a mostani Új Széchenyi Terv pedig inkább csak plakátok és molinók formájában próbálja ezeket kisajátítani, de most nem erről beszéltem.
  Amiről beszéltem az az, hogy 46, döntően Fideszses önkormányzat közül, mi az utolsók között vagyunk. Vagyis itt nem csak az a baj, hogy a városvezetés Fideszes, hiszen a legjobb önkormányzatok is Fideszesek, hanem, hogy nem jól gazdálkodtunk az elmúlt 5 évben. Voltak persze hibák korábban is, de a város, döntően 2006 után adósodott el.
  Még valami. Tudom, hogy az emberek úgy általában nem szeretik a politikusokat. Engem se, sőt...
  De azt azért mindig vallottam, hogy bár nem egyszer keményen kritizálom a városvezetést, de a kritikáimért mindig vállalom a felelősséget, azokat mindig ész érvekkel, tényekkel, adatokkal tudom alátámasztani és igyekszem tartózkodni a személyeskedő, sértő kifejezésektől. Ezzel nem azt állítom, hogy Sass László reagálása sértő lett volna, csak azt, hogy nem sok köze volt ahhoz, amiről én beszéltem. Az a probléma, amit felvetettem, itt van és itt lesz akkor is, ha esetleg tényleg savanyú lenne a szőlő.
  Zárógondolat:
  Az együttműködés minimumát, meglátásom szerint, ez a városvezetés utasította el. Erre is számos példát és ezekhez kapcsolódó adatot tudok hozni.
  Kár!”
 • 12. creat 2011. december 09. 08:40
  „NEM hinném, hogy a Sass úr által adott válasz, egy önkormányzati vezetőhöz méltó! De hasonlót szoktunk hallani - sajna - néhány kedves képviselő hölgytől is.
  Sass úr! A Bicsi úr föltett néhány kérdést. Idézem: "Még most, decemberben sem tudjuk, mit akar jövőre a Fideszes kormányzat a város iskoláival, a kórházunkkal, szociális intézményeinkkel!?"
  A Biczi úr fölvetette az önkormány eladósodásáról szóló dolgot. Idézem: "A politikus kifejtette egy részletes, átfogó elemzés szerint, Sopron a 46 vizsgált önkormányzat - megyei jogú városok és fővárosi kerületek - közül, tavaly az utolsóelőtti helyen állt, idén, hátulról a harmadik helyen van. A fő probléma a hatalmas adósságállomány, ami az elmúlt 5 évben halmozódott fel."
  Ezekhez nincs hozzáfűzni valója?
  Gondolom nem csak a Biczi urat érdekelnék ezek a dolgok, konkrétan engem is, de tán rajtunk kívül is akad még érdeklődő!
  Örülök, ha a város eredményeit fölsorolják! Azonban! Szerintem az aluljáró kérdése a vasúthoz tartozik, Az utca fölújitásokról szívesen vennék egy fölsorolást, mert a Vándor S kivételével nem nagyon tudnék fölsorolni többet, a Fő tér tényleg jó lett, a kockakőforgatással együtt, viszont azóta nincs ott rendezvény, hacsak a polgármesternek fölállított fenyő nem ide sorolandó. A Lófuttatót nem kéne idesorolni, mert azt a vállalkozók saját pénzből finanszírozták, amit nem akart átvenni az önkormányzat, ha jók az információim!
  Arról is beszélhetne Sass úr, hogy az ön által említett beruházások mennyi munkahelyet teremtettek közvetve és közvetlenül, mennyi bevételt hoztak-hoznak a városnak közvetve és közvetlenül, mennyivel gyarapították a város vagyonát, és mekkora közvetlen költsége volt ezeken a városnak és azt miből finanszírozták!”
 • 11. TancsKaszabell 2011. december 09. 08:39
  „Igen,sok a mellébeszélés és a csúsztatás,abban is ami a fejlesztési forrásokról szólt.
  Nekem pedig közben ennek a "savanyú a szőlőről" nyilatkozónak a jövőképén járt imént az agyam.
  Nyugodtan alszik?
  Vajon van neki jövőképe ?
  Láthatóan nincs,mert a már unalomig hangoztatott szövegeket próbálja újra és újra,- társaihoz hasonlóan-, lenyomni a nagybecsű publikum torkán!
  De !
  Egyszer mégis csak szembe kell néznie a szavazógépezet tagjainak tetteik káros következményeivel...
  Na és a városunk lakóinak,- a 17 milliárd adóssággal az unokái nyakán-,mikor?
  Hát talán úgy 2014-ben,persze csak akkor ha a gondolkodó emberek a választók nem maradnak otthon...”
 • 10. Laccie 2011. december 09. 07:20
  „Ez pár óra után eltüntették a Kisalföld portáljáról:

  http://www.kisalfold.hu/dunantul/onkormanyzati_felmeres_sopron_az_utolsok_kozott/2253254/

  Szép!

  A 26 Milliárdból juthatna a sötét városrészek közvilágítására is. Hiszen az ott élők is rendesen fizetik az adót.
  Csak azokon a részeken nem lakik ill. nincs ingatlan tulajdona a városvezetőinknek. Nem úgy, mint Tómalmon igaz Simon úr?”
 • 9. Orfeusz 2011. december 09. 04:12
  „"A kutya ugat, a karaván halad."”
 • 8. OTTHONÜLŐ 2011. december 08. 23:06
  „Orbán és slepje most már rájöhetne hogy hiába kaptak 2/3.-os töbséget, megbuktak!!! Én addig mennék a helyükbe mig nem viszik öket onnan!!! Mert a magyar most már nagyon forrong!!!”
 • 7. Bomby 2011. december 08. 22:24
  „mszp: szar a helyzet.....blablabla
  fidesz: az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása miatt ....blablabla
  Annyira rohadtul unom már ezeket az élősködőket hallgatni, menjenek a p...ába a hülye/értelmetlen sajtótájékoztatóikkal!”
 • 6. csingilingi 2011. december 08. 20:06
  „#2 Cseszneki! Négy, mert én is!”
 • 5. DK 2011. december 08. 19:36
  „Ma már a félelem lett úrrá mindenhol!
  Félünk a jövőtől, félünk, a mély szegénységtől amely fenyeget.
  Félünk, ha véleményt mondunk, hogy hamar bíróságokon kell megvédeni magunkat.

  Itt nyárra 20-25% áremelkedés várható, amely hatalmas inflációt gerjeszt.
  Év végén mindenki emel az Euró árfolyam végett. /4-8%/
  Lesz 2% plusz Áfa.
  Tavasszal mindig voltak ár emelkedések. /5-8%/
  Az üzemanyag árak hatását pedig még nem ismerjük.”
 • 4. SzImike 2011. december 08. 15:38
  „Szerintem a városvezetés nem akar összefogni senkivel.”
 • 3. Soproni_01 2011. december 08. 15:31
  „Soproni FIDESZ-es vezetősége vállalja a tetteit, a hozzá nem értését? Meddig képes elmenni Simon alpolgármester a dilettantizmusával? Sopron ebbe a 8 évben beledöglik!!!!!!!! Szégyen ami itt folyik ebben a városban, az országban. 2/3 nem szól örökre és innen lehet nagyon pofára esni!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Csetneky 2011. december 08. 14:46
  „Hát, amennyiben Sopron egyetlen jelentős ellenzéki ereje 3 azaz három fő, akkor valóban reménytelen a helyzet.:)”
 • 1. Kuvasz 2011. december 08. 12:20
  „Összefogást, mielőbb!!! Mert ebbe beledöglünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők bombázták Sopront 1944-ben - fotók

December 6-án volt az 1944-es soproni bombázás évfordulója. Olvasónk megosztotta: Ők követték el ezt… Tovább olvasom