Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Bezárták a MÉH- telepet

Felszámolják Sopronban a Bánfalvi úti MÉH-telepet, így végre rendeződik a terület sorsa.
Sokak szerint örvendetes, hogy végre rendeződhet a terület sorsa, hiszen a vasút melletti, 2700 négyzetméteres ingatlan csúnyán „kilógott" a környezetből.

A MÉH-telep látványa – a szanaszét heverő kibelezett hűtőszekrények, mosógépek, kilyukadt bojlerek, autógumik, biciklivázak és más limlomok – nemcsak az Ausztriába tartó vonatok utasai, hanem a járókelők, illetve az autósok körében is visszatetszést keltettek. Az is gondot jelentett, hogy a vasúti sínek irányából szabadon bárki megközelíthette a telepet. Információink szerint előfordult, hogy fémlopási kísérleteket hiúsítottak meg a biztonságiak.

Részben a MÉH tulajdona

– Az adott terület nagyobbik hányada a MÁV Rt., s csak kisebb része a MÉH Rt. tulajdona. A vasúttársaságtól hónapokkal ezelőtt olyan értesítést kaptunk, hogy az ingatlant értékesíteni szeretnék – mondta Zalán Barnabás, az Észak-dunántúli MÉH Rt. vezérigazgatója. – Másrészt a Bánfalvi úti terület elhelyezkedéséből adódóan sem alkalmas arra, hogy a hulladékkezeléshez szükséges uniós normáknak mindenben eleget tegyünk. Mindez közrejátszott abban, hogy a telep bezárása mellett döntsünk.

Új telep az Ipar körúton

– A Bánfalvi úti helyett az Ipar körúton nyitunk kétszázmillió forintos költséggel egy, a mainál jóval nagyobb, több mint tízezer négyzetméteres területen hulladékfeldolgozó telepet – tájékoztatott a cég soproni jövőjéről Horváth Ferenc, az rt. igazgatóságának elnöke. – Az Ipar körúton e célra megvásárolt, iparvágánnyal rendelkező ingatlanon a veszélyes hulladékok kezelésére alkalmas csarnokot is felépítünk. Reméljük, ezzel hosszú távon megoldódik a soproniak ilyen jellegű hulladékgazdálkodási problémája. A leendő telep szakhatósági engedélyeinek beszerzése folyamatban van, a csarnok építése a közeli hetekben elkezdődhet.

Három hónapon belül nyit

– Az új létesítmény minden vonatkozásban meg fog felelni az uniós követelményeknek: az egész területet alácsatornázzuk, a csarnokot alászigeteljük, ezen túlmenően pedig szűrőberendezésekkel akadályozzuk meg azt, hogy az esőzések szennyező anyagokat mossanak a talajba. Az Ipar körúti huladékfeldolgozó a terveink szerint három hónapon belül megnyitja kapuit. S hogy miért nem akkor zárjuk be a Bánfalvi úti telepet, amikor megnyitjuk az újat? A régi egyrészt teljességgel alkalmatlanná vált a minőségi munka elvégzésére, másrészt a költségcsökkentés érdekében is felvállaltuk az ilyen jellegű tevékenység rövid idejű szüneteltetését Sopronban.

Évente több száz tonna hulladék

A Bánfalvi úti telepen az utóbbi esztendőkben évente nyolcszáz tonna körüli mennyiségű fémhulladékot vettek át. Papírból éves szinten ötszáz tonnát vittek a MÉH-be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokausztra emlékeztek

Megemlékezést tartottak vasárnap a soproni izraelita temetőben a holokauszt áldozatainak emlékére. Tovább olvasom