Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Bezárt templomok

A Fertő tó vidékének falusi műemlék templomai évről évre sok turistát vonzanak. Sokan ugyan előre nem tervezték, mégis szívesen megnéznék például Nagycenk, Fertőszéplak vagy Hidegség műemlék templomait, ez azonban akadályba ütközik: kulcsra zárt ajtók fogadják a kegyhelyek látogatóit.
A legtöbb helyen a turistákon kívül az adott települések lakói sem léphetnek be bármikor a templomaikba. Ha valaki csendességre vágyik, elmondana egy rövid imát, vagy egyáltalán nem, vagy csak körülményesen jut be Isten házába.

A riasztó önmagában nem elég

Tíz évvel ezelőtt egy csepregi banda fosztogatta végig a régió falvainak templomait, ezüst tárgyakat, szobrokat, perselypénzt vittek magukkal. A fertőszentmiklósi egyházközség értékei közül akkor egy aranyozott Úrmutató tűnt el, azóta zárják a templomot nagyobb gonddal – meséli Péntek József pápai prelátus, helyi lelkipásztor. A román kori műemlék templomrészben lévő barokk oltárt biztonsági berendezés védi, de a prelátus úr szerint ez önmagában nem elég, hiszen ha valahol megszólal a riasztó, az emberek nem nagyon figyelnek fel rá. A helyi hívek Fertőszentmiklóson bármikor elkérhetik a templom kulcsát, egyébként rács akadályozza a bejutást. Péntek József hozzátette, hogy a templomok nem múzeumok, hanem a helyi egyházközség istentiszteleti helyiségei. Napjainkban pedig nemcsak a lopástól, hanem a rongálástól is tartani kell.
Az 1736-ban épült fertőszéplaki templomban is hasonló a helyzet. A 70-es években kirabolták, kelyheket, monstranciát, ezüst dísztárgyakat vittek magukkal a betörők, akiket még ma sem fogtak el. Ott bizony zárni kell a Széchenyi-család által építtetett, sokak érdeklődésére számot tartó műemléket. Szuchentrunk József plébános, aki a széplaki mellett a fertődi hívek lelkipásztora is egyben, elmondta, bár értékek Fertődön is vannak, ott még nem fordult elő betörés. A plébánia egy udvarban van a templommal, így mindig szem előtt van, szabadon látogatható.

Peresztegen nyitva, Nagycenken zárva

Pereszteg is szerencsés, ott riasztó védi az egyébként is forgalmas részen lévő épületet, és a környéken lakók is éberen figyelnek. Többször előfordult már, hogy ha idegen autó jelent meg, felírták a rendszámát. A templom egész nap nyitva áll – mondja Kóbor Lajos plébános, aki Nagycenkkel kapcsolatban sajnos másról számol be. Az idegenforgalmi szempontból jóval jelentősebb településen csütörtök kivételével, amikor is az egyetlen hétköznapi misét tartja a faluban, a plébános Peresztegen tartózkodik, így belépni sem lehet a templomba, az ajtó zárva van. A templom és az ugyancsak sokak által látogatott Széchenyi-mauzóleum közös gondnokánál vannak a kulcsok, aki ha több csoport is érkezik egy időben, nem tudja kinyitni mindkét épületet.
Rendőrségi forrásból megtudtuk, hogy minden évben előfordul két – három alkalommal templomi lopás. Környékünkön általában nem profi elkövetők járnak, többször elviszik az értéktelen gipszszobrokat is. Kivétel persze van, pár éve a soproni Szent György utcai templomból loptak el nagy értékű festményt, melynek sajnos még a mai napig sem bukkantak a nyomára. A városi esetek ritkábbak, inkább a falusi, elhagyatottabb környéken lévő templomok a célpontok. A Rendőrség az eseteknek mintegy felében jár sikerrel a nyomozás során.
A kérdésre, hogy mi a jobb megoldás, kizárni a jó szándékú közeledőket is a tolvajoktól tartva, vagy vállalni a kockázatot, végső soron nem kaptunk egyértelmű választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fokozott biztonságért

A Magyar Posta Rt. Soproni Postaigazgatósága a többi igazgatósághoz hasonlóan rendkívüli biztonsági… Tovább olvasom