Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Bezárt papírbolt Sopronban - Bántalmazták a bérlőt?

A soproni Rákóczi Ferenc utcai papírbolt egykori bérlője állítja: az üzlet bezárásakor bántalmazták őt a Sopron Holding képviselőjének társaságában megjelent erős emberek.
     
Mint megírtuk, a Rákóczi Ferenc utcában bezárt egy írószer- és papírbolt. Akkor a Sopron Holding adott tájékoztatást. Az üzlet bérlője, Rétfalvi Csaba most nyilatkozott portálunknak.

- A főbérlő, a Sopron Holding Zrt. felmondta a szerződést, és augusztusban meglehetősen furcsa körülmények között lezárták a bejáratot - idézte fel a közelmúlt történéseit Rétfalvi Csaba.

- Zárás után voltunk, amikor az ominózus napon a polgárőrség és erős emberek társaságában megjelent a holding képviselője. A járdát kordonnal zárták le, és nekiláttak a munkának. Tájékoztattam őket, hogy jogellenes, amit csinálnak. Erre meglökték édesapámat, engem pedig egyikük megfogott és nekilökött a parkolóban álló autónak. A motorháztetőről az útra estem. A munkát persze befejezték, mi pedig nem tehettünk semmit. Hiába kértük, hogy vegyünk fel jegyzőkönyvet.

- A sérülésekről látleletet vetettünk, és a bántalmazás miatt feljelentést tettünk a rendőrségen - folytatta Rétfalvi Csaba. - Úgy véljük, senkinek sincs joga az önbíráskodáshoz. A régi boltban tízmillió értékű árukészlet van felhalmozva. Ehhez még mindig nem tudtunk hozzáférni.

Az üzletet egy új helyen üzemeltetjük tovább, mert a megrendelőket és a vásárlóinkat is ki kell szolgálni. Sajnos, egy alkalmazottunktól azonban meg kellett válnunk...

Rétfalvi Csaba szólt az ügy előzményeiről is.

- Évek óta bérlünk, pontosabban már csak béreltünk helyiségeket a várostól - tette hozzá. - A szerződést még az Ingatlankezelő Vállalattal kötöttük meg. Ezt azért fontos megjegyezni, mert az üzletekben tízmillió forintos fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyet a cég el is ismert. A jogutód, a holding tavaly azt közölte, hogy az Újteleki utcai üzletünk felső szintjét lezárja.

Erre válaszoltuk, hogy rendben van, de akkor kevesebb bérleti díjat fogunk fizetni. Így is tettünk. Idő közben az egyik cégünk felszámolási eljárás indult, de ez végső soron nem érintette az érvényes bérleti szerződésünket.
   
Még abban az évben a Sopron Holding kiürítési pert kezdeményezett ellenünk, mert úgy vélték, bérleti hátralékunk halmozódott fel. Kérték továbbá, hogy adjuk vissza a bérleményeinket. Tavaly augusztusban történt már egy atrocitás, illetve nyomásgyakorlás a részükről. Ennek hatására kiköltöztünk az Újteleki utcai bérleményből. Egyúttal jeleztük, vegyék figyelembe azt is, hogy elismerten tízmillió forintos fejlesztéseket hajtottunk végre, s addig nem fizetünk bérleti díjat, amíg a jogerősen le nem zárul a bírósági ügy.
   
Rétfalvi Csaba felidézte, az ügyben többször keresték például a város jegyzőjét is, hogy egyezzenek meg peren kívül. Választ azonban nem kaptak.
   
- Az a legfájóbb a történetben, hogy miért nem lehetett normális módon rendezni a vitás kérdéseket. Az erőszak akkor sem lehet megoldás, ha hibáztunk is.

A végeredmény pedig ismert, másfél hónapja zárva tart a bolt a Rákóczi Ferenc utcában.

Előzmények:

Bedeszkázott bejárati ajtó is jelzi, hogy bezárt az évek óta nagy vásárlói megelégedettséggel működő papír- és írószerszaküzlet Sopronban, a Rákóczi Ferenc utcában. S a gipszkartonra ragasztott A/4 es papíron olvasható, hogy a bolt egy másik helyre költözött át.

A kisalfold.hu először megkereste az érintett vállalkozás vezetőjét. Az ügyvezető igazgató először nyilatkozott is portálunknak. Ezt azonban később visszavonta.

A Sopron Holding viszont adott tájékoztatást az ügyben.

- Az érintett vállalkozás több éves lakbérhátralékot halmozott fel, ezért a tulajdonos önkormányzat nevében, mint kezelő 2012. augusztus 31-el felmondtuk a bérleti szerződést - közölte megkeresésünkre a társaság.

A bolt ezen a helyen zárva tart.
A bolt ezen a helyen zárva tart.


- Ezt követően az önkormányzat kiürítési pert kezdeményezett. A bíróság jogerős ítéletében kötelezte arra a bérlőt, hogy hagyja el a helyiséget. Mivel ez nem történt meg, önálló bírósági végrehajtó is bekapcsolódott.

Felidézték, a bérlő cég ellen tavaly januárban felszámolási eljárás indult, ebben pedig a holding is bekapcsolódott. A felszámoló ugyancsak felszólította a vállalkozást, hogy adja vissza bérleményét. A tartozás egyébként megközelíti az ötmillió forintot.

- A szerződésben vállalt kötelezettségei ellenére a bérlő egyszer sem jelentett be fejlesztési szándékot, továbbá nem adott be a bérleményen elvégzett, számlákkal igazolt fejlesztéseinek elismeréseire igényt - tudatta a holding.

Az önkormányzat hátrányára, jogszabályokat be nem tartó folyamatok mérséklésére és a veszteségek csökkentése érdekében, mint üzemeltető 2014. augusztus 26-án a bejáratot kívülről lezártuk. A bérleményben ellenőrzést nem hajtottunk végre, oda nem mentünk be.

Végezetül elmondták, amennyiben a volt bérlő a holding jogi képviselőjét értesíti, egyeztetett időpontban - a NAV szabályainak figyelembevételével - az ingóságainak elszállításához hozzájárulnak.   

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Kampány vagy hidegháború?

- Ez a választás sem múlik el botrányos kampányelem nélkül – mondta pénteki… Tovább olvasom