Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bezárt a szörfbázis

Felmondták a Heavy Tours Surf Club bérleti szerződését, így a szörfösöknek más hely után kell nézniük.

A Fertő tavi vízitelep egykori kölcsönzőjének területén a kellemes strandidő beállta előtt hosszú évek óta megjelennek a széllovasok. A soproniakon kívül Szombathelyről és Győrből is érkeznek fiatalok a rákosi öbölbe, akik tavaly megalapították Sopron első szörfös egyesületét, a Heavy Tours Surf Clubot. A társaság havi bérleti díj fejében használhatta a területet, saját költségen kialakították a bázist, és felszereléseik tárolására konténereket is hozattak. A jó kezdeményezésnek mégsem lett folytatása, miután a terület kezelője a szezon végén felmondta a klubbal a bérleti szerződést.

– Az egykori kölcsönző kihasználatlan területén előzetes egyeztetés után két vasúti konténert helyeztünk el, és bekerítettük, befüvesítettük a partszakaszt – idézi fel a tavalyi eseményeket Farkas László, a Heavy Tours Surf Club elnöke. – Az megrozsdásodott cölöpöket is eltávolíttattuk, folyami kavicsot hozattunk, természetesen saját költségünkön, közel egymillió forintért.

A szörfösök elmondása szerint a szezon kezdetétől fogva folyamatosan egyeztettek a vízművel. Kérésükre először lefestették a konténert, majd később – újfent a vízmű felszólítására – náddal vonták be, hogy jobban illeszkedjenek a természethez. De a vasúttársaságtól bérelt konténerekre  – azok rongálása nélkül – már nem tudták úgy rögzíteni a kért nádborítást, hogy az az erős szelet is állja. A későbbi levélben előírt nádtetőt sem tudták kivitelezni.

– Úgy éreztük, a szörfiskola az egyébként kihasználatlan területen senkit sem zavart –  folytatja László. – Mi a kifejezetten szeles időszakot kedveljük, amit a strandoló családok már nem annyira, így őket sem zavarhattuk. A szezon során tapasztaltak után nem ért minket meglepetésként a bérleti szerződés felbontása, tudomásul vettük a döntést, belátva, hogy a másik fél kompromisszumkészsége nélkül nem születhet köztünk megegyezés.

 Szabó Ádám, a fürdőüzemmérnökség vezetője a Kisalföld megkeresésére kiemelte, a magyar állam tulajdonában lévő terület üzemeltetőjeként hajlandóság lenne részükről a szörfiskola működtetésére, de csak az illetékes hatóságok előírásainak megfelelően köthetnek bérleti szerződést. – Építési engedély hiányában a tavalyi szörfbázis nem maradhatott fenn, így a klubot a konténerek elszállítására köteleztük. Néhány fiatal jelenleg is szabálytalanul használja  a területet, hiszen a kikötő 300 méteres körtezében nem engedélyezett a szörfözés.
Az egyelőre nem derült ki, milyen jogszabályok értelmében működhetett tavaly a telep, és vajon hol zavarnák legkevésbé a strandolókat a szörfösök.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlet után eladják

Licit nélkül kerülhetnek önkormányzati tulajdonú ingatlanok magántulajdonba vagy gazdasági társaságokhoz, ha bérlői az adott helyiségnek. Ez lehet a sorsa a Várkerület 55. szám alatti üzletnek is, amelyet a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. szeretne megszerezni a következő év tavaszán, és már is kérte az üzlethelyiséget az önkormányzattól. Tovább olvasom