Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bezárt a szálloda

A nagycenki Széchenyi kastélyban évtizedekig működő szálló leláncolt kapuval fogadja az arra járókat. A műemlék eddigi bérlői és a szakemberek is úgy látják, az épület túl kicsi a gazdaságos üzemeltetéshez.
A Széchenyi kastélyban az 1980-as évek óta működő szállót több bérlő is üzemeltette egészen mostanáig, a közelmúltban történt bezárásáig. Az állami tulajdonban lévő műemlék épület történelmi vonatkozásai, környezete, hangulata mind alkalmassá tették arra, hogy itt egy sikeres vállalkozás jöjjön létre. A gyakorlat azonban rácáfolt erre, hiszen ahhoz, hogy jövedelmező legyen a szálloda üzemeltetése, az épület jelenlegi kialakítása kicsinek bizonyult.

Korszerűsítésre lenne szükség

– Már évekkel ezelőtt a korábbi bérlők is panaszkodtak, hogy nem tudnak még egy busznyi embert sem gond nélkül fogadni, kevés a szoba és kicsi az épület - mondja Arnóth Ádám műemlék-felügyelő. – Lehetséges megoldásként többször felmerült egy új szárny hozzáépítése a szállónak helyet adó kastélyszárnyhoz, de ez a felvetés eddig csak terv maradt.
Az „egy busznyi " ember egyfajta alapegységnek számít az idegenforgalomban.

– A nagycenki szállóban összesen 19 szoba és 54 férőhely van. Ha egy buszos csoport – kb. ötven fő – érkezik és rajtuk kívül is van pár vendég, már gondot okoz az elhelyezés. A csoportból sem lehet mindenkit mindenkivel társítani – mondja Horváthné Hoszpodár Katalin, a soproni Tourinform Iroda vezetője. Az idegenforgalmi szakember szerint a kifizetődő működtetéshez az épület bővítésére, korszerűsítésére lenne szükség.

Kevés a pénz

– Erre vonatkozóan már több kezdeményezés is volt. Úgy gondolom, a bővítésen túl egyfajta koncepcióra, tématervre is szükség lenne ahhoz, hogy fellendüljön a helyi idegenforgalom. A zöld, kerékpáros turizmus, a helyhez szorosan kötődő lovassport, a Széchenyi István munkásságát interaktív módon bemutató múzeum közös kínálatban kellene hogy megjelenjen. Ez elsősorban a belföldi idegenforgalomra épülne és Sopronnak is jót tenne egy, a városhoz közeli témapark.

Mindennek legfőbb akadályát a szakember abban látja, hogy kevés a pénz, valószínűleg az érintetteknek az egyes pályázatokhoz szükséges önrész sem áll a rendelkezésükre.

Kapcsolódó cikkek >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már roboghat a szemétvonat

Az ország talán legnagyobb hulladékgazdálkodási konzorciumi szerződését írták alá tegnap a soproni… Tovább olvasom